Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

20. Склад і завдання транспортного господарства на підприємстві.

Виробництво промислової продукції пов’язане із переміщенням значних обсягів матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих тощо.

Необхідність відокремлення функцій перевезення вантажів, вантажно-розвантажувальних робіт та експедиційних операцій зумовила формування транспортного господарства.

Основними завданнями транспортного господарства є:

− швидке і безперебійне пересування предметів праці, палива та готової продукції відповідно до вимог виробничого процесу;

− ефективне використання транспортних засобів і праці транспортних робітників;

− механізація й автоматизація транспортних і вантажно-розвантажувальних операцій;

− зниження собівартості транспортних операцій;

− забезпечення суворої узгодженості технологічних і транспортних операцій;

− постійне підтримування транспортних засобів у робочому стані.

Важливими завданнями транспортного господарства є координація роботи промислового транспорту з магістральним залізничним, водяним, автомобільним транспортом, широкий розвиток контейнерних і пакетних перевезень вантажів.

1. За видом і призначенням транспорт поділяється на: залізничний, водний, автомобільний, авіаційний, механічний, трубопровідний, пневматичний, гідравлічний, підйомно-транспортний, підвісні дороги, конвеєрні пристрої та ін.

2. За характером дії: транспорт періодичної і безперервної дії.

3. За видами виконуваних робіт: міжцеховий транспорт, внутрішньоцеховий транспорт.

4. За напрямом переміщення вантажів внутрішній транспорт поділяється на: горизонтальний (транспортери), вертикальний (підіймачі, ліфти), горизонтально-вертикальний (автонавантажувачі, мостові крани), похилий (канатні дороги).

21. Організація мтз виробництва.

Матеріально-технічне постачання на підприємстві – це процес забезпечення потреб підприємства матеріально-технічними засобами виробництва та організація їх раціонального використання.

План матеріально-технічного забезпечення формується на підставі даних інших планів підприємства . Завдання матеріально-технічного забезпечення можна поділити на дві основні групи:

1) матеріальне забезпечення виробничого процесу шляхом своєчасного надання достатньої кількості необхідних матеріальних ресурсів належної якості;

2) закупівля, складування та розподіл товарів, необхідних для економічної діяльності з дотриманням вимог економічної ефективності.

27. Вимоги до організації робочих місць.

  • відповідність номенклатури і кількості устаткування характеру виконуваної роботи;

  • облік взаємозв’язку працівників у процесі трудової діяльності, що дозволяють скоротити переміщення людей, раціоналізувати їх рух та знизити втому.

  • Обов’язкове дотримання санітарних норм по відношенню до площі освітлення та чистоти, що дасть можливість зберегти здоровя працівників.

22. Склад та завдання енергетичного господарства на підприємстві.

За характером використання енергія, що споживається, поділяється на:

1)силову, що приводить у дію технологічне устаткування;

2)технологічну, яка призначена для зміни властивостей і стану матеріалів;

3)виробничо-побутову, яка витрачається на освітлення, вентиляцію, опалення.

Надійне і безперебійне забезпечення виробництва підприємства всіма видами енергії встановлених параметрів при мінімізації затрат є основною метою створення енергетичного господарства як сукупності генеруючих, перетворювальних, передавальних та споживаючих енергетичних засобів.

Завданнями енергетичного господарства є:

− постійне забезпечення підприємства, його підрозділів та робочих місць

усіма видами енергії за встановленими параметрами;

− проведення заходів, спрямованих на економію та ефективне використання енергії та всіх видів палива;

− монтаж і організація експлуатації енергетичного устаткування;

− технічне обслуговування та ремонт енергоустаткування;

− здійснення контролю виконання стандартів, правил експлуатації, ремонту енергоустаткування та мереж;

− підвищення енергоозброєності праці;

− здійснення заходів щодо вдосконалювання та розвитку енергогосподарства.

Енергетичне господарство підприємства підрозділяється на дві частини

— загальнозаводську і цехову.

До загальнозаводської належать генеруючі та перетворюючі споруди, установки, пристрої, відповідні споруди і загальнозаводські мережі, що об'єднуються в ряд спеціальних цехів (дільниць) — електросиловий, теплосиловий, газовий, слабкострумовий,

електромеханічний.

Цехову частину енергогосподарства утворюють первинні енергоприймачі, цехові перетворювальні установки і внутрішньоцехові розподільчі мережі.

Потреба в енергії й енергоносіях визначається на основі балансового методу планування. З цією метою складаються зведені баланси і баланси за окремими видами енергії та енергоносіїв. У витратній частині балансу показується розрахункова планова потреба в енергії, а в прибутковій—джерела покриття цієї потреби.

Основними напрямами вдосконалювання енергетичних господарств машинобудівних підприємств є: перехід на централізоване енергопостачання, їх укрупнення, використання технічно обґрунтованих норм витрати енергоносіїв, застосування економічних енергоносіїв, вторинних енергетичних ресурсів, нетрадиційних видів енергії, упровадження раціональних методів організації ремонту і технічного обслуговування устаткування і мереж, автоматизація керування виробництвом і споживанням енергії.