Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PChELKI.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

33. Запилення ентомофільних культур закритого грунту

Для забезпечення населення свіжими овочами протягом року, постійного та безперебійного забезпечення ними у зимовий період, практикують вирощування огірків, томатів та інших видів овочів у теплицях.

Томати відносяться до самозапилювальних овочів, а огірки потребують перехресного запилення. Запилювачами в зимовий період є тільки медоносні бджоли.

Для запилення в теплицях, проводять спеціальну підготовку бджолиних сімей – заготівля кормового меду, перги, нарощування сильних бджолиних сімей. Забезпеченість кормом у середньому на одну бджолину сім’ю повинна бути не менше 40 кг та трьох рамок з пергою.

Для запилення вулик з бджолами заносять до теплиці за два тижні до початку цвітіння огірків. За цей період бджолині сім’ї вийдуть зі стану напіванабіозу (це природний стан), бджоли активізуються, матки починають відкладати яйця. Вулики розміщують льотками на південний схід. У теплицях висока температура – 30–32 °С та підвищена відносна вологість – до 96%, обмежений льот бджіл – умови не сприятливі для життя бджіл та розвитку бджолиних сімей. У скляних теплицях багато бджіл травмується об скло. В похмуру погоду за нетривалого світлого дня, бджоли мало літають, погано відвідуючи квітки огірків. До того ж квітки огірків виділяють мало нектару та пилку. Квітка огірка живе 1–3 доби, і якщо бджола не відвідала його, квітка гине, тобто не утворює зав’язі. Неповне запилення призводить до утворення дрібних, недоброякісних плодів. Щоб цього уникнути, необхідно бджолам відвідували квітки по декілька разів.

Однією з основних причин незадовільного відвідування бджолами квіток огірків є нестача білкового корму в гніздах бджіл. В теплицях бджоли збирають у середньому за добу по 2 г пилку. А потреба сім’ї не менше 40 г. Тому дуже важливо постійно мати в гніздах бджіл рамки з пергою.

За нестачі перги бджолам дають білкові підкормки. Кращим білковим кормом є квітковий пилок, заготовлений у літній період та законсервований медом чи цукровою пудрою, яку можна давати у годівниці чи безпосередньо у вигляді пасти, намазуючи на рамки по 100–200 г. За відсутності квіткового пилку використовують його замінники – дріжджі, соєве борошно, казеїн, коров’яче молоко.

Поряд з білковими, бджолам дають стимулюючі підкормки – гідролізин Л–103, біологічно–активну підкормку, мікроелемент – кобальт.

За запилення огірків у теплиці, слід враховувати, що в перші дні цвітіння з’являються чоловічі квітки, а потім жіночі, під час масового цвітіння їх кількість 165

збільшується до 75%, потім зменшується до 30–35%. Середня тривалість цвітіння чоловічої квітки – одна доба, жіночої – дві. У похмуру погоду строк цвітіння квіток збільшується до трьох діб. Максимум відвідування квітів бджолами спостерігається у ранковий час за температури повітря 27–29 °С. Відсоток запилення одноденних квіток – 74%, дводенних – 57,6%, тому дуже важливо не пропускати строків цвітіння.

Для активізації постійного запилення, бджіл підгодовують цукровим сиропом. Годівницю з цукровим сиропом розміщують біля панелі з квітками огірків. Цей метод дістав назву ?дресирування?. Найбільш ефективним методом активізації бджіл є дресирування бджіл на колір. Годівницю з сиропом розташовують на фоні щита, пофарбованого у жовтий колір (під колір квіток огірка). У бджіл виробляється рефлекс брати сироп на фоні жовтого кольору. Після вибирання сиропу з годівниць, бджоли розшукують жовтий колір та перелітають на квітки огірків.

За настання теплих весняних днів та появи медоносів за межами теплиці, з протилежної боку від вулика роблять отвір для вильоту бджіл з теплиці, при цьому регулюють льот бджіл, відкриваючи чи закриваючи отвір, до обіду в теплицю, після обіду – за теплицю. За підвищення температури всередині теплиці понад 30 °С, вулик виносять з неї та ставлять зовні, льотками у теплицю, через які бджоли будуть повертатися до неї. Щоб бджоли поверталися до теплиці з зовнішнього боку на отвір навішують для орієнтиру яскраву дитячу іграшку.

Кращими породами для запилення культур у теплицях є кавказькі та карпатські бджоли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]