Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PChELKI.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

41.Техніка виведення маток.

У сучасному бджільництві основним способом виведення маток є штучний. Біологічною основою отримання маток штучним шляхом є інстинкт бджіл виводити маток після осиротіння з закладанням маточників. Штучно виводити маток можна з личинок і яєць. У практиці застосовують два основних способи підготовки личинок: без перенесення личинок, за якого бджоли будують маточники на основі бджолиної комірки, де перебуває личинка для вирощування нової матки; з перенесенням личинок у спеціально штучно виготовлені мисочки, на основі яких бджоли будують маточники.

Якість маток, одержаних без перенесення личинок, нижча, тому що в бджолиних комірках личинки тривалий час споживають молочко робочих бджіл.

За масового виробництва маток личинки з бджолиних комірок переносять у спеціально штучно підготовленні мисочки, подібно до ройових. Цю операцію називають щепленням личинок. Для кращого прийому личинок рамку з мисочками ставлять у сім’ю–виховательку на декілька годин, щоб бджоли відполірували мисочки. Для одержання добрих маток личинки кладуть на краплю маточного молочка, взятого з ройових або спеціально підготовлених свищових маточників. Переносять личинок спеціально виготовленим шпателем. Прищеплювати личинок необхідно за температури близько 25–30 ?С у світлому теплому приміщенні, з вологістю 75–85%, щоб личинки не підсихали. Якщо личинку не вдалося взяти відразу, повторно її переносити не слід, вона може бути травмована, то ж краще перенести іншу. Пасічникам, які виводять невелику кількість маток, можна застосувати подвійне прищеплення личинок. Для цього сім’ї–виховательці дають прищеплювальну рамку з личинками будь–якого походження. За 10–12 годин рамку виймають, а личинок усіх видаляють. Маточне молочко розподіляють по всіх мисочках й переносять до них племінних личинок. Рамку знову ставлять у сім’ю–виховательку. Завдяки цьому личинки відразу одержують відповідний маточний корм, що забезпечує їхню повноцінну годівлю. Витрати праці при цьому способі дещо більші, але вони окуповуються високою якістю одержуваних маток. Повторне щеплення дуже корисне навесні, коли бджоли неохоче приймають личинок на маточне виховання.

Незалежно від способу перенесення личинок і підготовки сім’ї–виховательки через два дні після щеплення перевіряють прийом личинок. Показником цього є відбудова мисочок і постачання личинкам корму. На пасіках, де виводять небагато маток, запечатані маточники відбирають із сімей–виховательок на 9–10-й день після прищеплення личинок. Іноді для дозрівання маточників організовують сім’ї–інкубатори, що мають 2,0–2,5 кг різновікових бджіл, багато зрілого розплоду та не мають матки. На 10-й день інкубовані маточники поміщають у кліточки Титова, наповнивши кормовий отвір цукрово–медовим тістом або густим медом. Якщо запізнитися з цією операцією, після першої матки, яка вийде з маточника, бджоли знищують решту, скільки б їх не було. Довго тримати маток поза сім’єю не можна, тому що в цей період продовжується розвиток яєчників матки, проходить період статевого дозрівання. Зрілі маточники або неплідних маток підсаджують у нуклеуси, відводки, а також основні бджолині сім’ї для заміни неповноцінних маток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]