Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PChELKI.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

16.Семья с маткой-помощницей в ульях-лежаках

В ульях-лежаках, кроме основной сильной семьи, удобно содержать еще семью с маткой-помощницей. При использовании маток-помощниц значительно увеличивается наращивание пчел к медосбору и повышается продуктивность семей.

Семьи с матками-помощницами формируют ранней весной, не позднее чем за 45 дней до начала главного взятка. Маток для них выводят в сильных высокопродуктивных семьях. Для размещения семей с матками-помощницами в ульях отгораживают глухой перегородкой по одному отделению на шесть рамок. Каждое такое отделение должно иметь обособленный леток. Как только будут подготовлены неплодные матки или зрелые печатные маточники, от основных семей, имеющих по семи и более рамок расплода, отбирают и переносят за перегородку по две рамки со зрелым печатным расплодом и две рамки с медом и пергой вместе с сидящими на них пчелами, но без матки (кормовые рамки следует, ставить по краям гнезда). Сюда же стряхивают молодых пчел еще с двух рамок и дают маточники или подсаживают молодую, только что вышедшую матку.

Через 5—7 дней отводок с маткой-помощницей усилится пчелами, которые выйдут из печатного расплода. Одну из рамок, освободившихся от расплода, отбирают, а на ее место переставляют из основной семьи рамку с разновозрастным открытым расплодом (но без пчел) для выкармливания и через 10—12 дней проверяют, оплодотворилась ли матка. Если матка еще не начала класть яйца, то на место второй рамки, освободившейся от расплода, еще раз ставят рамку с открытым расплодом, взятую из основной семьи. Когда молодая матка начнет кладку яиц, семью подсиливают одной-двумя рамками зрелого расплода (без пчел), взятыми из основной семьи. Для предупреждения роения основной семьи у нее периодически отбирают рамки с печатным расплодом и отдают их новой семье (с молодой маткой), которая, быстро усиливаясь, становится основной семьей, а семья со старой маткой — вспомогательной. По мере роста семьи с маткой-помощницей перегородку передвигают сначала к середине улья, а затем — к противоположному краю.

Для получения прироста семью со старой маткой высаживают в новый улей. Если же матки-помощницы используются только для наращивания пчел к медосбору, то с наступлением главного взятка находящиеся в одном улье семьи объединяют, а старую матку отсаживают в нуклеус, сделанный в том же улье сбоку основной семьи. С наступлением взятка для складывания меда семьям отдают ранее отстроенные соты. Если пчелы сплошь заполнят медом весь улей, на основной корпус ставят надставку. На зиму в улье-лежаке остается сильная основная семья и сбоку можно поместить нуклеус с запасной маткой.

18. Медозбір. Підготовка бджіл.

Про початок головного медозбору свідчать, передусім, показники контрольного вулика. Якими мають бути ці показники та як підготувати бджіл до головного медозбору читайте далі... Основними рослинами в різних зонах України, що забезпечують медозбір є: акація біла, еспарцет, гречка, буркун, коріандр, конюшина, соняшник та ін. Про початок головного медозбору свідчать, передусім, показники контрольного вулика. Льотна активність бджіл посилюється, вони повертаються з ношею важкими, з опущеним черевцем, повільно пересуваються до льотка.З початком медозбору при силі сім'ї у вуликах-лежаках 13 - 14 вуличок проводять одноразове розширення гнізда. При цьому всі рамки гнізда зсовують до протилежного від льотка боку, проти льотка ставлять рамки з вощиною (до п'яти) та стільники. На вощині швидко відбудовуються стільники, які освоює матка, ройовий стан бджолиної сім'ї не проявляється, скорочуються затрати праці, а продуктивність бджолиних сімей зростає більше ніж на 10%.В цей час, коли ще відсутня падь, на бджолину сім'ю, яку утримують у вулику-лежаку заготовляють хоч би по 3 - 4 стільники з запечатаним медом, а для сімей в багатокорпусних вуликах – не менше одного корпусу з медом для зимівлі.

Не допускають потрапляння в мед зимових запасів. Забезпечують пасіку необхідною кількістю стільників, своєчасно розширюють гнізда, пам'ятаючи, що просторе гніздо рефлекторно впливає на посилення льотної активності бджіл по збору нектару.Деякі бджолярі вдаються до тимчасового обмеження яйцекладки маток, ізолюючи її на кількох рамках.

Якщо не вдалося наростити достатню силу сімей до медозбору, вдаються до об'єднання кількох сімей, підсилення льотними бджолами, закритим розплодом тощо. Можна об'єднати льотних бджіл двох бджолиних сімей середньої сили. Їх ставлять поряд, з початком медозбору одну з сімей відносять на деяку відстань (їм дають воду), а в сім'ї, що залишилася на місці, на деякий час ізолюють матку. Льотні бджоли віднесеної сім’ї підсилять ту, що залишилася на місці, формується сім'я-медовик, що сповна використовує медозбір.

№19,20 Ройовий стан бджіл

Роїння — це природне розмноження бджіл відокремленням частини сім’ї з маткою і утворенням нової сім’ї. В природних умовах воно підтримує існування бджіл як виду. Ройовий стан у сім’ї, звичайно виникає внаслідок порушення співвідношення між числом бджіл-годувальниць і кількістю відкритого розплоду. В результаті цього значна частина молодих бджіл не завантажена роботою. В свою чергу це співвідношення залежить від відкладання яєць маткою, а також від зовнішніх умов, наявності взятку, об’єму вулика та задухи в гнізді. Останні дослідження, проведені Українською дослідною станцією бджільництва, підтвердили, що роїння важливий, але в умовах господарства не обов’язковий етап розвитку бджолосім’ї. Найбільше рояться сім’ї, у гніздах яких надто жарко. З цього погляду, за дослідженнями І.А.Бабича, роїння як спосіб розмноження та розселення бджіл можна розглядати ще як природну захисну реакцію бджолиної сім’ї, що збільшує можливість виживання виду медоносних бджіл в умовах, коли температура в гнізді стає занадто високою.Роїння можна різко зменшити, а то й зовсім його уникнути, якщо бджолиним сім’ям з хорошими матками вчасно допомогти. Допомога ця полягає в полегшенні терморегулювання гнізда, посиленні вентиляції, не допускаючи перегрівання вулика, щоб бджолам не було жарко в ньому.

Підготовка до роїння починається задовго до виходу рою. Однією з перших ознак цього є відбудова бджолами трутневих стільників та засів їм маткою. Перед роїнням бджоли будують на стільниках мисочки, а після відкладання туди маткою яєць, відбудовують маточники. В цей період бджоли приходять у збуджений стан і немов примушують матку відкладати яйця в мисочки. Поступово, в міру збільшення числа маточників, збудження бджіл припиняється, а матка різко скорочує відкладання яєць. Вона стає більш рухливою і набуває здатності літати. В сім’ї, що заклала ройові маточники, скорочується, а потім і зовсім припиняється виділення воску та воскобудування.В день виходу рою, вже зранку можна помітити, що біля льотка майже немає літаючих бджіл. Потім частина бджіл у вулику раптово сильно збуджується, набирає повні дзьобики меду, залишає стільники й суцільною масою рухається деякий час по стінках і дну вулика

2. В міру розвитку й посилення бджоляних сімей у них починає випилятися ройовий інстинкт. Готуючись до роїння, бджоли припиняють відбудову вощини, матки зменшують червління, а літні бджоли дуже мало збирають нектару й пилку. Природне роїння, як правило, розпочинається перед головним взятком, і дробіння бджоляних сімей саме в цей період знижує медозбір пасіки в цілому, на кінець медозбору такого вже не відбувається. Запобігти роїнню найкраще й найнадійніше буде своєчасним штучним утворенням нових сімей-відводків, але до початку виникнення в бджіл ройового інстинкту. Дуже часто на пасіках практикують зривання ройових маточників.Доцільніше використати такий спосіб. Вулик, з якого вийшов рій, переносять на інше місце, а натомість ставлять новий вулик, який заповнюють рамками із штучною вощиною впереміж з частиною рамок, що мають розплід. У цей вулик саджають рій. На старе місце прилетить і приєднається до рою багато літних бджіл із старої сім'ї. З рою, підсиленого літною бджолою, утвориться сильна й енергійна сім'я-медовик, яка швидко відбудує нове гніздо і збере багато меду. У віднесеній набік сім'ї, що відроїлася, знищують маточники, крім одного — найкращого. Кілька днів цій сім'ї дають воду. Краще, коли сім'ї, що відроїлася, після знищення маточників дати готову матку, виведену від кращої щодо продуктивності сім'ї. Потім ці сім'ї бджіл добре зимують ящо все зробити вірно

№21

Для більшості районів України кращим часом організації відводків є друга половина травня. Індивідуальні відводки формують таким чином: від основної сім’ї, яка має силу не менш 12 вуличок та 7–8 рамок розплоду, забирають 1–3 рамки зрілого розплоду з бджолами, які на них сидять, та переносять у підготовлений чистий вулик. До цього находять матк, щоб не перенести в новий вулик. Додатково ще струшують бджіл з двох стільників, з розрахунку, що частина льотних бджіл повернеться в основну сім’ю. У відводок додають ще два стільники з медом і пергою. Гніздо з відводком утеплюють, на два дні забезпечують водою, наливши її у порожни й стільник, поки молоді бджоли стануть льотними. У вечері, після закінчення льоту бджіл, у відводок дають матку або маточник. Відводок відносять у другу частину пасіки, оберігаючи від нападу чужих бджіл. Краще відводки робити вдень, у сонячну погоду, коли основна маса бджіл перебуває в польоті, а у гніздах лишаються переважно молоді нельотні бджоли.

Відводки формують за різними варіантами: з плідною маткою або зрілим маточником. Чим раніше формують відводки, тим сильнішими вони стають на період взятку і більше виробляють меду. З цією метою їх підсилюють, підставляючи рамки з розплодом з інших сімей. Індивідуальні відводки формують двома методами: відшукуванням і без відшукування матки. У літній період у сильних сім’ях важко знайти матку, тому її не відшукують. Наступного дня проводять огляд сформованого напередодні відводка. Якщо матка залишилася в основній сім’ї, у відводку на відкритому розплоді стільників, бджоли відтягнуть свищеві маточники. У разі перенесення матки у відводок, свищеві маточники будуть на стільниках з відкритим розплодом основної сім’ї. В сім’ю або відводок (де немає матки) дають матку чи маточник.

Збірні відводки формують з бджіл і розплоду від кількох сімей. Вони є сильнішими порівняно з індивідуальними. Силу таких відводків можна регулювати. За необхідності цим способом формують сім’ї за 2–3 тижні до взятку. У сформований в окремому вулику збірний відводок підсаджують матку (плідну або неплідну). Формуючи збірні відводки обов’язково відшукують маток, щоб не перенести їх в новий вулик. До відводку потраплять бджоли з різних сімей, вони можуть знищити матку. В цей же день увечері, до відводка підсаджують матку або дають маточник. Через 1–2 дні після формування відводків перевіряють прийом маток чи маточників. Якщо молоду матку прийнято, то через три дні після парування з трутнями вона починає відкладати яйця, тобто починається нормальний ріст і розвиток бджолиної сім’ї. Якщо маточник або матку не прийнято, бджоли будують свищеві маточники, які треба знищити, а у відводок дати нову матку або зрілий маточник. Після того, як молода матка почне відкладання яєць, можна підсилити відводок, додавши 1–2 стільники з печатним розплодом. Це дасть можливість більш повно використовувати яйценосність матки для вирощування розплоду. Відводки з неплідними матками формують за 7–8 тижнів до початку головного медозбору.

Відводки на плідну матку формують на два тижні відшукуванням і без відшукування матки. У літній період у сильних сім’ях важко знайти матку, тому її не відшукують. Наступного дня проводять огляд сформованого напередодні відводка. Якщо матка залишилася в основній сім’ї, у відводку на відкритому розплоді стільників, бджоли відтягнуть свищеві маточники. У разі перенесення матки у відводок, свищеві маточники будуть на стільниках з відкритим розплодом основної сім’ї. В сім’ю або відводок (де немає матки) дають матку чи маточник.

Збірні відводки формують з бджіл і розплоду від кількох сімей. Вони є сильнішими порівняно з індивідуальними. Силу таких відводків можна регулювати. За необхідності цим способом формують сім’ї за 2–3 тижні до взятку. У сформований в окремому вулику збірний відводок підсаджують матку (плідну або неплідну). Формуючи збірні відводки обов’язково відшукують маток, щоб не перенести їх в новий вулик. До відводку потраплять бджоли з різних сімей, вони можуть знищити матку. В цей же день увечері, до відводка підсаджують матку або дають мато

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]