Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PChELKI.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

48. Які фактори впливають на якість зимівлі бджолиних сімей.

Бджоли можуть пристосовуватися до різних умов, залежно від кліматичної зони. Добре підготовлені бджолині сім’ї восени, легко переносять тривалу зимівлю північних регіонів і сильні морози. Чим холодніша зима, тим більше бджоли з’їдають меду в зиму, від чого кишечник переповнюється і вони погано зимують. Відомо два основні способи зимівлі: у зимівниках і надворі. Найкращими визнано зимівники підземного типу. Щоб у приміщення не надходила волога з ґрунту, його глибина повинна бути не менше 5–6 м. Підземний зимівник добре захищає від коливання температур. Норма температури в середині зимівника повинна бути +3–5 ?С, відносна вологість – 76–85%. Оптимальний температурний режим і глибокий зимовий спокій для бджіл у таких зимівниках забезпечує благополучну зимівлю. Вентиляційна система повинна мати витяжні та продувні труби, що забезпечують обмін повітря на добу.

Добрий зимівник повинен відповідати таким вимогам: 1. Захищати бджіл від холоду та різких коливань температури. 2. За допомогою вентиляційної системи створювати мікроклімат у приміщенні від 0 до 4 ?С і вологість повітря 75–85%. 3. Створювати для бджіл глибокий зимовий спокій, щоб їх не турбували шуми, світло, шкідники. 4. Застосовувати механізми з завантаження і розвантаження вуликів у зимівник. 5. Забезпечувати тривале і надійне його використання.

Зимують бджолині сім’ї в приміщеннях значно краще, але занесення бджіл у зимівник і винесення з нього досить трудомісткі процеси. Будівництво зимівника коштує господарству дорого, тому значна частина бджолиних сімей зимує надворі. До зимівлі надворі бджіл готують. Існує кілька способів зимівлі на волі: на півдні вулики залишають на місцях, лише утеплюють гнізда з боків і зверху. В регіонах з глибоким сніжним покривом бджоли успішно зимують під снігом. На присадибних ділянках бджоли зимують у кожухах або в легких наземних приміщеннях. Зимівля надворі буде кращою, якщо вулики захистити з трьох боків матеріалом, що не пропускає повітря У разі підвищення вологості в зимівнику більше норми, відкривають двері тамбура. Температуру в зимівнику підтримують у межах від 0 до +4?С. Для вимірювання температури і вологості повітря у зимівнику застосовують термометр і гігрометр.

Нормально перезимовують лише сім’ї з матками. За відсутності в гнізді матки бджоли гинуть. Великої шкоди під час зимівлі завдають миші, які потрапляють у вулик крізь льоток або щілини. Вони знищують бджіл, корм, від чого часто гинуть сім’ї.

49. Способи комплектування гнізд до зимівлі

Починають збирати гнізда сімей на зиму після припинення відкладання маткою яєць та виходу всього розплоду. До того часу падевий мед повинен бути замінений на доброякісний квітковий мед або цукровий сироп, зайві стільники з гнізда видалені. В гніздах бджіл залишають стільки стільників, скільки обсиджують бджоли. Сильні сім’ї в цю пору займають 9–10 стандартних гніздових стільників, або до 16–18 стільників у багатокорпусних вуликах. Не можна залишати в середині гнізда пусті або маломедні стільники. Стільники з розплодом, що розташовані в центрі, прибирають ближче до краю. Після виходу розплоду їх видаляють зі гнізда. Застосовують різні способи формування гнізд, найбільш поширені – двобічний (симетричний), кутом, і ?бородою?.

1. Двобічний спосіб формування гнізд – це коли стільники з найбільшою кількістю меду ставлять по краях гнізда, а з меншими запасами – в центрі, біля льотка. Цей спосіб використовують для бджолиних сімей, силою не менше дев’яти вуличок. Основні кормові запаси розташовують з країв гнізда, далі ставлять стільники з пергою, у середині – маломедні, але на рамці не повинно бути менше 2 кг запечатаного меду. З країв кількість меду в стільниках має бути не меншою 3,5 кг, потім – 3,0 кг, 2,5 кг, у центрі – 2,0 кг і більше. Загальна кількість меду в гнізді повинна бути 2,0–2,5 кг на вуличку бджіл. 2. Спосіб кутом застосовують для середніх сімей силою 7–8 вуличок. Основні кормові запаси розташовують з країв. З одного боку гнізда ставлять повномедні стільники вагою по 3,5–4 кг, далі – стільники з меншою кількістю меду, але на стільнику повинно бути не менше 2 кг запечатаного меду. 3. Бородою? – спосіб застосовують у слабких сім’ях і нуклеусах, що мають силу менше шести вуличок. Повномедні стільники розташовують у середині гнізда, тобто ?бородою?, а по краях – маломедні, у яких міститься не менше 1,5 кг меду.

Жоден з названих способів складання гнізд не гарантує благополучної зимівлі, якщо кількості меду недостатньо або він неякісний. Коли в кожному залишеному стільнику не менше 2,5 кг меду, то немає потреби дотримуватися певного порядку в їх розміщенні: меду бджолам вистачить у будь–якій вуличці. Зимуючи надворі, бджоли споживають корму на 17–20% більше, ніж у доброму зимівнику. В цьому разі, в кожному стільнику треба залишати не менше 2,5 кг меду.

50.Догляд за бджолиними сім’ями в зимовий період

У першу половину зими бджоли не мають розплоду, маса калу у кишечнику незначна, і вони, як правило спокійні. Зимівник у цей час достатньо перевіряти один–два рази на місяць, основне завдання при цьому – відрегулювати вентиляцію в приміщенні і у вуликах. Щоб бджоли не вилітали з льотків, у зимівнику повинно бути темно, тому, під час відвідування зимівника, використовують червоне світло, яке бджоли сприймають як чорне. Якщо бджоли дуже гудуть, треба перевірити вентиляцію. Корисно раз на місяць очищати льотки від мертвих бджіл. Для кращого контролю за зимівлею бджіл, на дно вулика під стільники кладуть аркуш паперу розміром 20х30 см. Через нижній льоток витягують папір. За вмістом крупинок меду, кількістю загиблих бджіл, вологістю аркуша можна визначити характер зимівлі бджіл. Якщо папір вологій – у гнізді надмірна вологість, наявність крупинок цукру – кристалізація меду. Коли причини неможливо усунути, гніздо розбирають.

Починаючи з лютого, зимівник перевіряють кожен тиждень. Неспокійно зимують бджоли за враження нозематозом або падевим токсикозом. Біля льотка на стінці вулика з’являються окремі бджоли, які спорожняються. Таким сім’ям потрібна допомога. Бувають випадки, коли без допомоги бджоляра взимку сім’я слабшає, а іноді гине. Основна причина – нестача корму або його незадовільна якість, невміло складені гнізда, проникнення у вулик мишей, наявність захворювання бджіл на нозематоз. Температура приміщення повинна бути більше 10 ?С. На вікна навішують тюль або марлю, щоб бджоли не билися об скло. Гніздо розбирають, виявляють та звільняють недоліки збудження бджіл. Увечері всі бджоли повернуться до гнізда. Вони протягом дня в теплих умовах спорожнять кишечник від калових мас. Після повернення бджіл до гнізда, льотки закривають, а вулики повертають до зимівника. На другий день льотки відкривають.

Ослаблених голодних бджіл підгодовують. Найкращим кормом є мед у стільниках. Щоб бджоли не розліталися, їх збризкують теплим сиропом. За відсутності меду бджіл годують цукрово–медовим тістом (канді) або цукровим сиропом 60–процентної концентрації в скляних банках, які ставлять на стільники над клубом. Кількість корму не можна давати великими порціями. Канді – не більше 300г, сироп – до 0,5 літра.

Крім типових зимівників, використовують пристосовані приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]