Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК (шпори).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

2/15. Укрупнена видавнича структура об’єкта редагування. Основні вимоги до авторських оригіналів

Видавничу структуру об’єкта редагування утворюють компоненти двох типів: а) обов’язкові (основний текст, вихідні відомості); б) необов’язкові, або факультативні (масиви рубрик, змісту, колонтитулів, ілюстрацій, таблиць, формул, покажчиків та приміток). За іншою класифікацією в об’єкті редагування виділяють вихідні відомості, текстові компоненти, нетекстові компоненти й апарат видання.

Ядром тестових компонентів є текст, до якого посиланнями (адресами) наче прив’язані всі інші компоненти видання. З видавничої точки зору основний тест є одномірним ланцюжком символів фіксованої довжини. Крім основного тексті, до текстових компонентів належать масиви приміток, додатків, змісту і т. д. Поряд із цими однорідними компонентами у видавничу структуру входять і нетекстові двомірні компоненти – масиви формул, таблиць та ілюстрацій.

Перелічені вище масиви складаються з окремих елементів (масив рубрик – з окремих рубрик, масив приміток – з окремих приміток і т. п.). Кожен елемент масиву також є ланцюжком символів фіксованої довжини. Їх довжини найчастіше на кілька розрядів менші, ніж основний текст. У достатньо простих виданнях масиви факультативних елементів можуть бути не пов’язані між собою. Проте у виданнях складніших елементи одного масиву можуть включати посилання на елементи іншого. Наприклад, у зміст можуть входити рубрику, у таблиці – ілюстрації і т. п.

2/4. Етапи й організація редакційно-видавничого процесу.

Редакторська підготовка видань – складний багатоаспектний процес. Редактор вивчає ринок, виявляє запити і потреби читачів, визначає проблемно-тематичний та типологічний склад репертуару вилань, здійснює пошук авторів для підготовки нових творів, виявляє видання, які можуть стати основою перевидань. Крім того, редактор складає концепцію, розробляє модель майбутнього видання, організовує формування апарата видання, забезпечує підготовку окремих його елементів; разом із художнім редактором визначає загальні підходи до оформлення й ілюстрування книги. Редактор здійснює редакторську обробку поданого автором рукопису, забезпечує його проходження у видавництві., розробляє програму рекламної кампанії, відстежує ситуацію, що полягає у процесі розповсюдження видання.

Завдання та функції редактора вимагають виконання різноманітних видів роботи – від організаційно-управлінської до літературно-творчої.

При ознайомленні з редакційно-видавничим процесом цікавою є насамперед робота редактора з іншими працівниками видавництва, пов’язана з підготовкою та поліграфічним виконанням конкретного видавничого продукту. Для такої роботи необхідне засвоєння цілого комплексу знань, умінь і навичок, буз яких неможливо випускати досконалі за змістом і зовнішньою конструкцією конкурентноздатні видання.

Книга, видання – комплексне явище. У її підготовці бере участь цілий творчий колектив: автор, художник, видавець, поліграфіст тощо. Редактор об’єднує зусилля усіх учасників підготовки видання, спрямовуючи їхню роботу на реалізацію концепції видання.

У редакторській підготовці видань здійснюється інтерпретація твору автора засобами видавничої справи. Адекватна інтерпретація інформації, що знаходиться в авторському опрацюванні, можлива за умов розуміння редактором природи й сутності видання, специфіки літературної творчості, особливостей читацького сприйняття.

Відомо, що ступінь втручання редактора в підготовку твору визначається особливостями авторської праці. Так, наукова і художня діяльність спрямовані на вивчення навколишньої дійсності. Наукова література органічно завершує процес виявлення й аналізу законів і закономірностей природи та суспільства. Художня література реалізовує результат художнього, естетичного пізнання людини. Тому редактор спрямовує свої зусилля переважно не на роботу з твором, а на підготовку видань, які можна розглядати як «авторські». Інші види видань, наприклад, довідкові, рекламні, науково-інформаційні, можна назвати «редакторськими», тому що пошук автора, організацію твору, концепцію його написання найчастіше створює редактор.

Редакційно-видавничий процес – це сукупність обумовлених практикою книговидання послідовних дій співробітників видавництв, спрямованих на підготовку та випуск того або іншого виду видавничої продукції. Така сукупність дії досить складна в реальному втіленні різноманітних функціональних обов’язків працівників видавництва й досить тривала в часі. Тому для кращого розуміння й сприйняття видавцем-початківцем редакційного видавничого процесу його доцільно розділити на кілька етапів: підготовчий, редакційний, виробничий, маркетинговий.