Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зарубіжна.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
946.36 Кб
Скачать

Хорнада 2

Подальше розгортання дії. За наказом короля його синові дають снодійного, після чого перевдягають у вбрання принца і переносять у королівський палац. Сехисмундо після пробудження — вже в ролі принца спадкоємця — поводиться жахливо: в грубій формі висловлює зневагу до короля та його оточення, скидає з балкона в море слугу, який насмілився зробити йому зауваження, намагається вбити Клотальдо. Переконавшись таким чином у справедливості пророцтва, король наказує знову приспати Сехисмундо і повернути до в'язниці, а після того, як він знову прокинеться, запевнити його, що все пережите ним відбувалося не насправді, а уві сні. Тим часом Клотальдо дізнається, що Росаура — його донька, яка прибула до Полонії з тим, аби помститись за зраджене кохання принцу Московії Астольфо.

Хорнада 3

Розв'язка сюжету. Усе подальше своє життя Сехисмундо приречений конати у в'язниці. Проте, дізнавшись, що в короля Басиліо є законний син, але королівську корону має успадкувати принц чужоземної Московії, народ повстає. Це повстання очолює Сехисмундо. У боротьбі проти свого батька Сехисмундо перемагає і прощає не тільки батька, а й своїх безпосередніх тюремників і московського принца. Сехисмундо підпорядковує свої розбурхані пристрасті вимогам розуму та державної необхідності і з тирана перетворюється на мудрого правителя. Закоханий у Росауру, Сехиcмундо відмовляється від свого щастя, щоб захистити її честь. Астольфо, дізнавшись нарешті про шляхетне походження Росаури, одружується з нею. Пов'язують свої долі Сехисмундо й Естрелья.

ькому театрі, хорнади, що буквально означає «денний етап» (цикл).

Дійові особи

-Басиліо, король Полонії.

-Сехисмундо, принц.

-Астольфо, герцог Московії.

-Клотальдо, старий.

-Кларін, блазень.

-Естрелья, інфанта.

-Росáура, знатна дама.

-Солдати, почет, музиканти, співаки, слуги, придворні дами.

16. Схарактеризуйте епоху Просвітництва у літературі. Визначте роль філософії у добу Просвітництва. Дайте загальну характеристику основних художніх напрямів: просвітницький класицизм, просвітницький реалізм, сентименталізм; стиль рококо. Покажіть їх вияв у літературі та в інших видах мистецтва.

Просвітництво — широка ідейна течія, яка відображала антифеодальні, антиабсолютистські настрої освіченої частини населення у другій половині XVII —XVIIIстоліття.Представники_цієї_течії, вченіфілософиписьменники, вважали метою суспільства людське щастя, шлях до якого — переустрій суспільства відповідно до принципів, продиктованих розумом, були прихильниками теорії природного права. Просвітники мали широкий світогляд, в якому виділялися концепціяосвіченого абсолютизму, ідея цінності людини, критика церквипатріотизм, осуд експлуатації людини людиною, утвердження самосвідомості й самоцінностіособи. Цим просвітники відрізняються від просвітителів, якими є всі носії освіти і прогресу.

Просвітництво зародилося практично одночасно в країнах Західної ЄвропиБританіїФранціїНідерландахНімеччиніІталіїІспаніїПортугалії але швидко поширилося у всій Європі, включно з Річчю Посполитою і Російською імперією. Велику роль в його становленні відіграв швидкий розвиток природознавства такнигодрукування.