Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история культуры.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
559.2 Кб
Скачать

13. Культура мідно-бронзової та залізної доби (кімерійці, скіфи, сармати, антична епоха Причорномор‘я).

У другій чверті III тис. до н.е. на території Україні розпочався бронзовий вік. Його особливість - істотне поширення виробів з бронзи - першого штучно створеного людиною металевого сплаву міді з оловом. Бронзовий вік в Україні - завершальна стадія первіснообщинного ладу.

Кіммерійці - племена, що вторглися в Закавказзі в другій половині VIII і завоювали деякі райони Малої Азії в VII ст. до н. е.. Також умовну назву доскіфського народів Північного Причорномор'я епохи заліза. Матеріальна культура, господарство і побут кіммерійців відомі головним чином за похованнями, яких нараховується близько сотні. Ведучи кочовий спосіб життя, кіммерійці не залишили довготривалих поселень. Кіммерійці виробляли як просте сталеве залізо, так і високо вуглецеву сталь, а ковалі добре володіли основними прийомами своєї професії. В широкому вживанні були бронзові, рідше золоті та скляні прикраси, глиняний і металевий посуд.

Мистецтво кіммерійців мало прикладний характер. Добрими орнаментами вони прикрашали руків'я кинджалів, деталі вуздечок, посуд. Виробляли і скульптури-статуї, що зображували воїнів.

Скіфи - назва, що застосовувався до групи народів, що мешкали в Східній Європі в епоху античності. Пізніше, починаючи з епохи Великого переселення народів, слово «скіфи» використовувалося у грецьких джерелах для найменування всіх абсолютно різних за походженням народів, що населяли євразійські степи і північне Причорномор'я: в джерелах III-IV століть нашої ери «скіфами» часто називаються і германомовних готи, в більш пізніх візантійських джерелах скіфами назвали східних слов'ян, тюркомовних хазар і печенігів.

Предмети, декоровані у звіриному стилі: обкладки сагайдаків і піхов, рукоятки мечів, деталі уздечного набору, бляшки, ручки дзеркал, пряжки, браслети, гривні і т. д.

Поряд із зображеннями фігур тварин на них зустрічаються сцени боротьби звірів.

Безсумнівний ознака скіфської приналежності того чи іншого виробу - особливий спосіб зображення тварин, так званий скіфський звіриний стиль. Тварини завжди зображуються у русі і збоку, але з оберненою у бік глядача головою.

У скіфів першими серед народів континенту кіннота стала дійсно основним видом військ, чисельно переважали над піхотою.

У другому столітті до н. е.. скіфське військове мистецтво вже застаріло. Скіфам завдають поразки фракійці, греки і македонці.

Сармати - загальна назва кочових скотарських іраномовних племен (IV ст. До н. Е.. - IV ст. Н. Е..), Що населяли степові райони від Південного Уралу і Західного Казахстану до Дунаю.

Образ тварин, особливо барана, займав вглавное місце в релігійно-культових уявленнях сарматів. Часто барана зображували на ручках судин, мечів. Баран був символом «небесної благодаті» у древніх народів. Також у сарматів був поширений культ предків.

Чи не єдиними пам'ятками тисячолітнього перебування сарматів є численні кургани, що досягають деколи 5-7 метрів у висоту.

Деякі історики припускали, що сармати є основними предками східних і південних слов'ян, але ця теорія відкинута більшістю вчених, які вказували на явні відмінності культури сарматів від культури стародавніх слов'ян. Імовірно, сармати були зороастрійцями (віра іранських племен), і їх поклоніння вогню - сонцю передалося східно-слов'янським народам (перунізм).