Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STAZhUVANNYa.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
989.7 Кб
Скачать

Розділ 1. Загальні положення

Стажування є частиною освітньої програми і заключним етапом підготовки студентів для роботи на підприємствах та організаціях аграрного сектору економіки з різною формою власності.

Стажування проводиться наприкінці 8 семестру. Тривалість стажування - 2 тижня. Стажування зорієнтоване на виконання загальних функцій управління та формування передбачених освітньо-кваліфікаційною характеристикою умінь, практичне використання знань, набутих відповідно до освітньо-професійних програм, на визначених посадах первинного та середнього рівнів. Воно проводиться з метою оволодіння і одержання випускником первинного професійного досвіду, перевірки готовності майбутнього фахівця до самостійної трудової діяльності, а також збору матеріалів для випускної кваліфікаційної роботи.

До проходження стажування допускаються студенти, які прослухали теоретичний курс і успішно здали усі передбачені навчальним планом форми підсумкового контролю (іспити, заліки і курсові роботи), усі види практик, а також мають затверджену тему випускної кваліфікаційної роботи та її наукового керівника.

Доцільно, щоб під час проходження стажування студенти виконували дослідницькі завдання, початі раніше у рамках науково-дослідної роботи на кафедрі і фактично відбивали сферу їхніх індивідуальних інтересів і можливостей та були пов’язані з випускною роботою. Такий комплексний підхід до організації стажування дозволяє забезпечувати логічний взаємозв’язок і наступність програм стажування і переддипломної практики.

Основними нормативно-методичними документами, що регламентують роботу студентів у період стажування, є програма і відповідні вказівки.

Розділ 2. Організація та керівництво стажуванням студентів

2.1. Цілі, завдання та об’єкти стажування

Цілями нормативного стажування з фаху є:

- розвиток навичок та вмінь інформаційно-аналітичної, проектно-дослідницької, діагностичної, інноваційної та консалтингової діяльності, для вирішення прикладних проблем управління; удосконалення системи управління в сучасних умовах господарювання; набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного інструментарію та передового досвіду підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства;

- закріплення практичних навичок проведення економічного дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення виходячи з сутності проблем, що вирішуються, та обмежень, пов’язаних з діяльністю конкретного підприємства;

- впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій у практичну діяльність підприємства;

- одержання емпіричної основи та практичних матеріалів, необхідних для підготовки випускної роботи.

Для досягнення цілей стажування студент повинен вирішити наступний комплекс завдань дослідницького й практичного характеру:

- вивчити загальні положення діяльності підприємства (установи, організації) – об’єкта дослідження (правових основ діяльності, питань фінансової діяльності, кадрової та облікової політики);

- вивчити ті аспекти діяльності підприємства, які пов’язані з напрямом дослідження ВКР;

- виявити проблеми у діяльності підприємства;

- визначити шляхи вирішення виявлених проблем і перспективного розвитку підприємства;

- провести необхідні дослідження для одержання пропозицій та рішень, придатних для безпосередньої реалізації при вдосконалення управління на підприємстві, вирішення його проблем та подальшого виконання ВКР.

За час проходження стажування студенти також оволодівають прийомами науково-дослідної роботи, вивчають досвід організаційної та управлінської діяльності підприємства. Реалізація та впровадження частини отриманих пропозицій та проектних рішень можлива і навіть бажана, але не обов’язкова.

Розподіл студентів за об'єктами стажування та призначення керівників проводиться кафедрою «Менеджменту організацій та права», погоджується з деканом та навчальним відділом і оформлюється наказом ректора.

Об’єктами стажування повинні виступати аграрні підприємства різних форм власності та організаційно-правових форм, які є юридичними особами та здійснюють один чи декілька видів економічної діяльності за Державним класифікатором видів економічної діяльності ДК 009-96. Це повинні бути підприємства, які застосовують передові форми і методи ведення господарства та управління. Високий рівень професіоналізму фахівців базових підприємств повинен забезпечувати можливість сприяння студентам у здобутті професійних умінь та навичок. З такими підприємствами університет укладає відповідні договори на проведення стажування. Крім того, студенти можуть самостійно підібрати для себе відповідне місце стажування, але при цьому повинні бути витримані умови, які висуває університет до підприємств, що є базами стажування.

Підприємство, де студент проходить стажування, стає об’єктом проведення самостійного прикладного дослідження та виконання випускної роботи на фактичних даних реальної організації, що функціонує в ринкових умовах.

При проходженні стажування студенти спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування» можуть працювати як асистенти (помічники) керівників (менеджерів) первинного та середнього рівнів управління.

Студенти проходять стажування за встановленим календарним графіком, розробленим разом з викладачем-керівником стажування. На робочі місця студенти розподіляються керівником стажування від підприємства, відповідно до їхніх індивідуальних завдань. При наявності в організації вакантних місць, студенти можуть працювати на штатних посадах.

Відповідно до вимог галузевого стандарту вищої освіти, у процесі стажування студенти мають набути умінь, пов’язаних з реалізацією усіх загальних функцій управління у повному обсязі, шляхом здійснення переважно евристичних та адміністраторських і частково операторських процедур праці; прийняттям тактичних і стратегічних рішень у межах своєї компетенції; керівництвом підлеглими, компетенція яких не вища за бакалаврів.

Основними напрямками професійної діяльності, у яких можливе стажування є: організаційно-управлінська, адміністративно-господарська та інформаційно-аналітична, консультаційна, освітня, науково-дослідницька; а також суміжні - фінансово-економічна, маркетингова, обліково-контрольна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]