Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Регулювання температури повітря в обмежених об’ємах

Об’єктами регулювання температури повітря в обмежених об’ємах в тепловому технологічному обладнанні є жарильні, кондитерські і пекарські шафи, теплові стойки. Шафи призначені для смаження м’ясопродуктів, риби, запікання овочевих і круп’яних блюд, випікання кондитерських і дрібних хлібобулочних виробів; теплові стойки - підігрівання тарілок і готових блюд на роздачі.

Принципіальна електрична схема шафи жарильної секційної модульної показана на рис 38.

Рис 38 - Принципіальна електрична схеми шафи жарильної типуШЖЕСМ-2К

Кожна камера шафи має два перемикача SA1, SA2 для ступінчастого регулювання потужності верхньої і нижньої груп ТЕНів у співвідношенні 4:2:1 і датчик-реле температури ВК для автоматичної підтримки в камері заданого тепературного режиму. Датчиком-реле температури є терморегулятор манометричний типу Т-32 прямої дії. Вісім ТЕНів ЕК1-ЕК8 кожної з двох секцій загальною номінальною потужністю шафи 9,6кВт забезпечують розігрівання повітря в камерах до верхнього заданого значення температури 350 С. При досягненні заданої температури в камері шафи терморегулятор розмикає свої контакти, обезструмлюючи тим самим ТЕНи. Ручки перемикачів, лімб датчика-реле температури і лампи HL1, HL2, які сигналізують про наявність напруги на верхніх і нижніх ТЕНах, виведені в шафі на лицьову панель.

Шафа смажильна електрична типу ШЖЕ-0,51 має 3 відсіки смажильної камери. Тому на принципіальній електричній схемі шафи ШЖЕ-0,51 (рис.41) показані умовно графічно відповідно три датчики-реле температури типу Т –32,три сигнальні лампи і три групи ТЕНів.

Вмикання шафи на відповідну температуру здійснюється поворотом ручок датчиків-реле температури ВК1,ВК2,ВК3; при цьому напруга подається на ТЕНи відповідних секцій шафи-ЕК1-ЕК4,ЕК5-ЕК6,ЕК7-ЕК8 відповідно сигнальні лампи HL1,HL2,HL3 з резисторами R1,R2,R3 що гасять напругу в арматурі.

Рис 39 - Принципіальна електрична шафи жарильної типу ШЖЭ-0,51

При досягненні заданого значення температури у відсіках контакти датчиків-реле температури розмикаються, обезструмлюються електронагрівачі і гаснуть сигнальні лампи, що свідчить про готовність шафи до роботи. Завантаження шафи здійснюється повністю або частково в залежності від потрібної кількості готової продукції, для чого вмикається необхідна кількість відсіків. Двохпозиційне регулювання температури повітря в відсіках камери здійснюється за рахунок диференціала терморегуляторів Т-32 шляхом вмикання і вимикання електронагрівачів.

Об’єм смвжильної камери шафи смажильної електричної ШЖЭ-0,85 розділено на 5 відсіків, кожен з яких обігрівається двома рядами ТЕНів. На панелі керування шафи розташовано 5 датчиків-реле температури, які забезпечують двохпозиційне регулювання температури повітря камери, і 5 сигнальних лам про досягнення заданого значення температури.

Шафа пекарська електрична секційна модульна ШПЕСМ-3,призначена для випікання хлібобулочних і кондитерських виробів, використовується в підприємствах ресторанного господарства як такі, що монтуються окремо або в складі технологічних ліній. На принципіальній електричній схемі шафи ШПЭСМ-3 (рис.40 ) показані елементи блоку керування і під’єднання електронагрівачів для однієї нижньої камери,оскільки електричні схеми для трьох інших камер аналогічні.

Шафа вмикається в трьохфазну мережу змінного струму. В нижній частині шафи розташований блок керування. На лицьову панель блока керування виведені ручки терморегуляторів,які здійснюють автоматичне підтримання заданої температури в кожній камері шафи,ручки пакетних перемикачів, якими здійснюється порізно вмикання кожної групи електронагрівачів і регулювання їх потужності, і лампи, що сигналізують про наявність напруги на електронагрівачах.

Спочатку для швидкого отримання необхідної температури шафу вмикають на максимальну ступінь потужності ( положення 3 пакетного перемикача SA1 і SA2 ).

При цьому всі сім верхніх (EK1-EK7 ) і всі 6 нижніх ( EK8-EK13 ) електронагрівачів кожної камери вмикаються паралельно.

Рис 40 - Принципіальна електрична схема шафи пекарської

Про вмикання електронагрівачів свідчить сигнальна лампа HL1. При досягненні заданої температури повітря в камері шафи контакт датчика-реле температури BK1 розмикається і тим самим виключаються електронагрівачі і сигнальна лампа. З метою скорочення числа вмикань терморегулятора і електронагрівачів, а значить, підвищення надійності їх роботи, після розігрівання пакетний перемикач установлюють на меншу ступінь потужності. Так, в положенні 2 пакетного перемикача (SA1,SA2 ) залишається ввімкненою одна група як верхніх (EK1,EK3,EK5,EK7), так і нижніх (EK9,EK11,EK13 ) електронагрівачів камери (середній нагрів). Електронагрівачі в кожній групі камери під’єднанні паралельно. В положенні 1 пакетного перемикача кожні дві групи як верхніх (EK1,EK3,EK5,EK7 і EK2,EK4,EK6 ) так і нижніх (EK8,EK10,EK12 і EK9,EK11,EK13 ) електронагрівачів з’єднуються між собою послідовно ( слабке нагрівання ). В положенні 0 пакетного перемикача електронагрівачі відключаються від електромережі.

Коли температура повітря знизиться на задану величину, контакти датчика - реле температури замикаються, забезпечуючи тим самим подачу напруги на електронагрівачі і сигнальну лампу. Двохпозиційне регулювання температури повітря камери здійснюється за рахунок диференціала терморегулятора шляхом включення і відключення електронагрівачів від електоромережі.