Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Лекція 9 Автоматизація технологічного механічного устаткування План

1. Механічне устаткування як об’єкт автоматизації

2. Автоматизація під’йомно-транспортного устаткування

3. Автоматизація мийного устаткування

Література: 1,С.256-278;2,С.279-297.

  1. Механічне устаткування як об’єкт автоматизації

В підприємствах ресторанного господарства механізовані такі процеси первинної обробки продуктів як подрібнення м’яса, приготування фаршу, чищення картоплі, нарізання овочів і інше. Виробничі машини мають електричний привод, керування якими здійснюється: при трьохфазних електродвигунах-за допомогою магнітних пускачів (реверсивних або нереверсивних), при однофазних - пакетними вмикачами. Деякі машини мають кінцеві вимикачі, які забезпечують виробничу безпеку шляхом вимикання електропривода при відкриванні кришок об’ємів, де працюють, швидко обертаючись серповидні ножі і інші ріжучі інструменти, наприклад, кутери, універсальні кухонні машини.

Кінцеві і аварійні вимикачі забезпечують автоматичну зупинку підйомно-транспортного обладнання, яке застосовується для механізації робіт, пов’язаних з завантаженням вантажів, транспортуванням їх від місця завантаження до місць зберігання, транспортування штучних вантажів між поверхами або по горизонталі, а також під кутом. Електропривод під’йомно-транспортного обладнання має тепловий захист від перенавантаження по струму, яка може виникнути при несправностях в виконавчих механізмах.

До під’йомно-транспортного обладнання відносяться також комплекси складського обладнання, призначеного для механізації і автоматизації складських процесів транспортуваня, укладки і виймання із стелажів вантажів, які вкладені на піддонах. Наприклад, в комплекс обладнання автоматизованого складу штучних вантажів типу САШ-1 входять пристрій вантажозахватний, конвеєр двохсекційний, стіл підйомний, перенавантажувач, стіл прийомний, штабелеукладач рамний, стіл клітинний і пульт керування. Автоматичне керування обладнанням, що входить в комплекс, здійснюється централізовано з пульта керування.

Електричні схеми керування поточними лініями відрізняється різноманітними, достатньо складними типовими схемами рішень. Виконавчими пристроями керованих об’єктів цих схем в більшості випадків є магнітні пускачі. Типові схемні рішення керування поточними лініями забезпечують в залежності від здійснюваного технологічного процесу автоматичне послідовне вмикання і вимикання машин, в залежності від кількості сировини, що переробляється – автоматичне регулювання окремих операцій шляхом тимчасової зупинки деяких машин потоку, при виникненні аварійних ситуацій - відключення окремих машин від електромережі, світлову сигналізацію про роботу всіх машин лінії, можливість роздільного керування кожною машиною в налагоджувальному режимі роботи.

Високим ступенем автоматизації відзначаються посудомийні машини, які використовуються в підприємствах ресторанного господарства для санітарної обробки столового і чайного посуду, приборів, кухонного наплитного посуду і таць. В сучасних посудомийних машинах автоматизовані такі процеси як контроль різноманітних параметрів процесів, регулювання температури і рівня води, програмне керування процесом миття, споліскування, блокування і захист електричних кіл і виконавчих органів.