Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Регулювання температури жарильної поверхні

Об’єктами регулювання температури поверхонь в тепловому технологічному обладнанні є плити, сковороди з безпосереднім обігрівом, жаровні, конфорки.

Плити електричні відносяться до універсального теплового обладнання з безпосереднім обігрівом і призначені для приготування гарячих страв в наплитному посуді чи безпосередньо на поверхні комфорки, а також в жарильній шафі. Принципіальна електрична схема плити секційної модульованої чотирьохкомфорочної типу ПЭСМ-4Ш наведено на рис.41.

Рис 41 - Принципіальна електрична схема плити типу ПЭСМ-4Ш

Конфорки ЕК1-ЕК4 нагріваються електричними спіралями загальною номінальною потужністю 12 кВт. Ступеневе регулювання потужності нагрівачів конфорок в співвідношенні 4:2:1 здійснюється за допомогою перемикачів SA1-SA4. Камера смажильної шафи нагрівається вісьмома ТЕНами, встановленими у внутрішньому коробі горизонтально по чотири зверху (ЕК5-ЕК8 ) і знизу (ЕК 9-ЕК12 ). Шафа має два перемикачі SA5 і SA6 для ступеневого регулювання потужності верхньої і нижньої групи ТЕНів загальною потужністю 4,8 кВт і терморегулятором ВК для автоматичного підтримання заданого температурного режиму. Ручка перемикачів, лімб терморегулятора, лампи HL2 і HL1, що сигналізують про наявність напруги на верхніх і нижніх ТЕНах, виведені на панель керування.

Принципіальна електрична схема сковороди секційної модульованої типу СЭСМ-0,2,призначеної для смаження продуктів основним способом і у фритюрі, наведено на рис.42.

Включається електросковорода натискуванням на пускову кнопку SB2. При цьому під напругою опиняються обмотки магнітних пускачів KM1 і KM2,які спрацьовують і своїми силовими контактами КМ1.1,КМ1.2,КМ2.1,КМ2.2,КМ2.3,забезпечують живлення чотирьох електроспіралей (ЕК1-ЕК4 ) загальною потужністю 6 кВт.

При цьому замикаючий контакт КМ1.3 пускача КМ1 шунтується кнопка SB2 і загоряються лампи,що сигналізують HL1 – про включення сковороди в роботу, HL2 – про режим нагрівання на повну потужність.

Рис 42 - Принципіальна електрична схема сковороди типу СЭСМ-0,2

Коли температура сковороди досягне заданного значення, розмикається контакт ВК терморегулятора і струм не подається на обмотку магнітного пускача КМ2 і коло сигнальної лампи HL2. Магнітний пускач КМ2 відпускає, розмикаються його силові контакти і струм не подається на групу спіралей (ЕК1-ЕК3 ). При зниженні температури сковороди на величину диференціала терморегулятора його контакт ВК знову замикається і сковорода знову вмикається на повну потужність. Від електроджерела сковорода відключається натискуванням кнопки SB1 „Стоп”.

Принципіальна електрична схема сковороди типу СЭ-0,22 наведена на рис.43.

Рис 43 - Принципіальна електрична схема сковороди типу СЭ-0,22

Підключається сковорода до двохфазної мережі змінного струму. Напруга на з’єднані між собою попарно паралельно електронагрівачі ЕК1 і ЕК4,ЕК2 і ЕК3 подається через контакти пакетного перемикача SA і датчика-реле температури ВК. Про наявність напруги на електронагрівачах сигналізує лампа HL із зменшуючим напругу резистором R.

Три положення пакетного перемикача SA дозволяють змінювати ступінь потужності нагрівання у співвідношенні 1:2:4.В положенні 1 (слабке нагрівання) перемикача дві групи по два паралельно з’єднаних електронагрівача з’єднуються послідовно (потужність з’єднання дорівнює потужності одного електронагрівача). В положенні 2 (середній нагрів) перемикача підключаються до електромережі електронагрівачі ЕК1 і ЕК4.В положенні 3 ( сильне нагрівання) перемикача всі електронагрівачі ЕК1,ЕК2,ЕК3,ЕК4 включаються паралельно.

Рис 44 - Принципіальна електрична схема сковороди СЭ-0,45

При досягненні заданої температури розмикаються контакти датчика

-реле температури ВК і струм не подається на електронагрівачі ЕК1-ЕК4 і сигнальну лампу HL. Двохпозиційне регулювання температури чаші сковороди здійснюється за рахунок диференціала терморегулятора шляхом вмикання і вимикання електронагрівачів. На рис. 46 наведено принципіальну електричну схему сковороди типу СЭ-0,45. Підключається сковорода до трьохфазної мережі змінного струму.

При цьому напруга подається на обмотку магнітного пускача КМ1 через розмикаючий контакт ВК датчика-реле температури Т-32 і контакт кінцевого вимикача SQ 1.1 горизонтального положення чаші сковороди. Магнітний пускач спрацьовує і контактами КМ1.1,КМ1.2,КМ1.3 підключає до мережі 9 електронагрівачів ЕК1-ЕК9, а замикаючим контактом КМ1.4 підключає лампу HL,що сигналізує про режим нагрівання. При досягненні заданої температури чаші сковороди контакт датчика-реле температури ВК розмикається, обезструмлюючи обмотку магнітного пускача КМ1, який відпускає і своїми контактами відключає від мережі електронагрівачі і сигнальну лампу. Двохпозиційне регулювання температури здійснюється за рахунок диференціала терморегулятора шляхом вмикання і вимикання електронагрівачів.

Механізм перекидання чаші приводиться в рух електродвигуном М. Перекидання може здійснюватись тільки після досягнення заданої температури чаші,коли розмиканням контакту датчика-реле температури ВК буде обезструмлена обмотка магнітного пускача,а відповідно, і електронагрівачі. В цьому випадку розмикаючий контакт магнітного пускача КМ1.5 буде замкнений. Крім того,механізм піднімання кришки зблокований з кінцевим вимикачем SQ2,який дозволяє вмикати електродвигун тільки при відкритій кришці.

Для перекидання чаші натискуємо на кнопку SB1.При цьому замикається контакт кнопки SB1.1 ”Пуск” в колі живлення обмотки магнітного пускача КМ2 і розмикається контакт SB1.2 ”Стоп” в колі обмотки магнітного пускача КМ3 (блокування від одночасного вмикання магнітних пускачів КМ2 і КМ3). Магнітний пускач КМ2 спрацьовує і контактами КМ2.1,КМ2.2,КМ2.3 забезпечує подачу напруги на електродвигун М механізму перекидання, а розмикаючим контактом КМ2.4 розриває коло живлення магнітного пускачів КМ3, чим забезпечує додаткове електричне блокування від одночасного вмиканння магнітних пускачів КМ2 і КМ3. Після повороту чаші коло живлення обмотки магнітного пускача КМ2 розривається контактом кінцевого вимикача SQ3, який фіксує крайнє положення перекинутої чаші .Магнітний пускач КМ2 відпускає і розмиканням контактів КМ2.1,КМ2.2,КМ2.3 обезструмлює електродвигун М (чаша зупиняється),а замиканням контакту КМ2.4 підготовляє до вмикання коло обмотки магнітного пускача КМ3.

Для повернення чаші сковороди натискають на кнопку SB2. При цьому розмикається контакт SB2.1 „Стоп” в колі обмотки магнітного пускача КМ2 ( блокування від одночасного вмикання магнітних пускачів КМ3 і КМ2 ) і замикається контакт SB2.2 „Пуск” в колі живлення обмотки магнітного пускача КМ3.Магнітний пускач КМ33 спрацьовує і контактами КМ3.1,КМ3.2,КМ3.3 забезпечує подачу напруги на електродвигун М, міняючи між собою місцями фази А і С і тим самим здійснюється реверсування електродвигуна. Розмиканням контакту КМ3.4 розривається коло обмотки магнітного пускача КМ2,чим забезпечується додаткове електричне блокування від одночасного вмикання магнітних пускачів КМ3 і КМ2.Чаша повертається в горизонтальне положення ,яке фіксується кінцевим вимикачем SQ1. При цьому контакт SQ1.1 кінцевого вимикача розмикається, обезструмлюється обмотка магнітного пускача КМ3,який відпускає і контактами КМ3.1-КМ3.3 розмикає коло живлення електродвигуна М ( чаша зупиняється). Контакт SQ1.2 кінцевого вимикача замикається, в результаті чого утворюється коло живлення обмотки магнітного пускача КМ1,що забезпечує вмикання електронагрівачів ЕК1-ЕК9 і сигнальної лампи HL.

Рис 45 - Принципіальна електрична схема жаровні типу ЖВЭ-720

В жаровні обертовій електричній типу ЖВЭ-720 ( рис.45), призначеній для випікання млинців-напівфабрикатів прямокутної форми,обжарених з одного боку, обігрівання смажильного барабану здійснюється встановленими в ньому дев’ятьма кварцовими інфрачервоними випромінювачами ЕК1-ЕК9.

При натискуванні на пускову кнопку SB2 живлення отримує сигнальна лампа HL і обмотка магнітного пускача КМ1, яка спрацьовує і замикаючими контактами КМ1.1-КМ1.3 підключає до джерела ЕК1-ЕК3, замикаючим контактом КМ1.4 стає на самоблокування,замикаючим контактомКМ1.5 забезпечує подачу напруги на обмотку магнітного пускача КМ2 і магнітоелектричний мілівольтметр PU. Магнітний пускач КМ2 спрацьовує і контактами КМ2.1-КМ2.3 підключає до мережі інші шість спіралей ЕК4-ЕК9.

Задана температура смажильної поверхні барабана підтримується автоматично за допомогою термоелектричного термометра, розташованого на панелі керування жаровнею. Температурні межі (робоча температура на поверхні смажильного барабана 160-190 C) автоматичного включення і відключення нагрівачів встановлюється фіксуванням стрілки мілівольтметра PU на відповідній відмітці його шкали. При досягненні заданої температури розмикається контакт PU.1 в результаті чого обезструмлюється обмотка магнітного пускача КМ2, який відпускає і своїми контактами відключає від джерела шість спіралей ЕК4-ЕК9. Коли температура смажильної поверхні зменшиться на величину диференціала терморегулятора, замкнеться контакт мілівольтметра ВК і магнітний пускач КМ2 своїми контактами знову підключить до мережі шість спіралей. Повністю відключаються всі спіралі від джерела при натискуванні на кнопку SB1 „Стоп“.

Електродвигун М смажильного барабана вмикається в джерело і виключається кнопочною станцією ( SB3 I S4 ) магнітним пускачем KM3.Електродвигун захищений запобіжниками FU1-FU3 від струмів короткого замикання і тепловим реле KK1 від перенавантажень по струму.