Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Низькотемпературної

Камера холодильна низькотемпературна. Камери (рис 51) призначені для нетривалого зберігання при температурі -13 С попередньо заморожених продуктів на підприємствах торгівлі і ресторанного господарства.

Низькотемпературна холодильна камера під’єднується до трьохфазного джерела 380В двома автоматичними вмикачами QF1,QF2 відповідно для кола електродвигунів компресора М2 і вентилятора М1 одного холодильного агрегату і кола електродвигунів компресора М4 і вентилятора М3 другого агрегату. Керування цими електродвигунами здійснюється попарно двома магнітними пускачами КМ1 і КМ2, в кола обмоток яких для захисту електродвигунів компресорів від перегрівання введено контакти теплових реле КК1 і КК2. Автоматичне керування холодильною машиною здійснюється за допомогою термореле ВК типу ТР-1-02Х,налаштованого на розмикання контактів при температурі повітря всередині камери -13...-14 С. Контакти термореле замикають або розмикають ланцюг живлення обмоток магнітних пускачів,які спрацьовують або відпускають і контактами КМ1.1-КМ1.3 і КМ2.1-КМ2. 3 здійснюють пуск або зупинку холодильних агрегатів. Віддтаювання інею з випарювача автоматизоване за рахунок гарячих парів хладагента. Для цього в схемі передбачено два соленоїдні клапани YYA1 iYA2, які при отриманні сигналу з прибору керування забезпечують проходження гарячих парів холодильного агента в випарювач. Прибором керування системи автоматичного відтаювання служить реле часу і температури КТ типу РВТ-8/12/24,яке спрацьовує в заданий час доби)через 8,12,24 год).Максимальна тривалість циклу віддаювання – 50+5 хв. Сигнал про закінчення відтаювання подається датчиком температури реле РВТ-8/12/24 при досягненні температури випарювача 4-6 С. Реле часу і температури керує електромагнітним реле KV1,замикаючий контакт якого (KV1.1) включений в коло живлення соленоїдних клапанів,замикаючий контакт KV1.2 шунтує контакт термореле ВК,і розмикаючий контакт KV1.3 включений в коло живлення однофазного електродвигуна М5. Конденсатор С7 служить для зсуву по фазі напруг, що подаються на обмотки електродвигуна.

Для освітлення камери передбачена лампа розжарювання EL, яка отримує живлення через запобіжник FU при замиканні тумблера SA.Захист від створення промислових радіовад здійснюється фільтрами високих частот-набором конденсаторівС1-С3 і С4-С6.

3. Автоматизація охолоджувальних прилавків, вітрин, прилавків-вітрин.

Прилавки холодильні середньотемпературні призначені для короткочасного зберігання, демонстрації і продажу при температурі 0-8 С попередньо охолоджених продуктів в магазинах самообслуговування.

Розглянемо будову і принцип дії на прикладі прилавку типу ПХС-2-2 (рис .52).

Прилавок складається з трьох жорстко з’єднаних між собою секцій. Охолоджується прилавок холодильною машиною, яка складається з компресорно-конденсаторного агрегату, винесеного за межі торгового залу, і повіпряохолоджувачів, розташованих всередині секцій прилавка. Підключається прилавок до трьохфазної мережі 380 В пакетним QS і автоматичним QF вимикачами. Про включення прилавку сигналізує лампа HL2, яка живиться через запобігач FU2.

Рис 52 - Принципіальна електрична схема прилавка холодильного ПХС-2-2

При цьому подається напруга на три електродвигуни вентиляторів секцій M2, M3 i M4.Секціі прилавку освітлюються люмінесцентними лампами EL1-EL3 з пускорегулюючими апаратами LL1-LL3 при вмиканні тумблера SA. Коло люмінісцентних ламп захищено від струмів короткого замикання запобіжником FU1. Розрахована температура внутрішнього об’єму прилавка підтримується автоматично за допомогою термореле ВК типу ТР-1-02Х шляхом вмикання і вимикання електродвигуна компресора М1 контактами КМ1.1-КМ1.3 магнітного пускача КМ1,в коло живлення обмотки якого заведений контакт термореле. Тиск води і фреону контролюється за допомогою реле тиску ВР 1 і ВР2 типу РД-3-01,контакти яких також ввімкнені в коло живлення обмотки магнітного пускача. Віддтаювання снігової „шуби” з випарювача - автоматичне, за допомогою програмного реле часу КТ типу РВТ-8/12/24 за рахунок теплопритоків з оточуючого повітря. Про робочий стан реле часу сигналізує лампа HL3. При спрацюванні автоматичного вимикача QF відключається силове коло і коло керування, залишається ввімкненим освітлювальне коло, і загоряється сигнальна лампа HL1.

Прилавки холодильні низькотемпературні призначені для короткочасного зберігання, демонстрації и продажу при температурі не вище -13 С заморожених продуктів в підприємствах ресторанного господарства і торгівлі. Принципову електричну схему прилавка холодильного низькотемпературного наведено на рис. 53

Прилавок підключається до трьохфазної електромережі 380 В автоматичним вимикачем QF. Температура в охолоджувальному об’ємі підтримується в діапазоні -13...-18 С холодильною машиною, яка складається із холодильного агрегату, випарювача і терморегулюючого вентиля.

Рис 53 - Принципова електрична схема прилавка холодильного низькотемпературного типу ПХН-1-0.4М

Автоматичне керування роботою холодильного агрегату здійснюється термореле ВК типу ТР-1-02Х шляхом вмикання і вимикання електродвигунів компресора М1 і вентиляторів М2 і М3 контактами КМ1.1-КМ1. 3 магнітного пускача КМ1. В коло обмотки магнітного пускача крім контакту термореле ВК ввімкнений послідовно контакт теплового реле КК захисту від перегрівання герметичного компресора.

Відтаювання снігової „шуби” з випарювача - автоматичне за допомогою реле часу і температури КТ з двома датчиками температури ВК1 і ВК2 і трубчастого електронагрівача ЕК. Підключається реле КТ до електромережі тумблером SA.

Прилавок холодильний низькотемпературний призначений для короткочасного зберігання і продажу попередньо заморожених і упакованих продуктів і мороженого в підприємствах торгівлі і ресторанного господарства. Охолодження внутрішнього об’єму здійснюється вбудованим холодильним агрегатом. Температура корисного об’єму в режимі зберігання не перевищує -18 С,в режимі заморожування -26 С.