Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Принципіальну електричну схему холодильного низькотемпературного прилавка типу пхн-1-0,5 наведено на рис 54.

Рис 54 - Принципіальна електрична схема прилавка холодильного низькотемпературного

Вмикається прилавок в трьохфазну мережу змінного струму загальним автоматичним вмикачем QF ( з токовим і тепловим захистом). Про подачу напруги сигналізує лампа HL1 з зеленим світлофільтром. Режим охолодження прилавка задається вмиканням тумблера SA1. При цьому отримує живлення обмотка магнітного пускача КМ1 і електродвигун вентилятора повітроохолоджувача М3. Магнітний пускач спрацьовує і контактами КМ1.1,КМ1.2, КМ1.3 забезпечує подачу напруги на електродвигуни компресора М1 і вентилятора М2 холодильного агрегату А. При досягненні заданої температури повітря у внутрішньому об’ємі розмикається контакт датчика-реле температури ВК1 типу ТР-1-02Х, в результаті чого обезструмлюється обмотка магнітного пускача КМ1. Пускач відпускає і розмиканням контактів КМ1.1, КМ1.2, КМ1.3 відключає холодильний агрегат від електромережі. Вентилятор повітроохолоджувача при цьому продовжує працювати.

В режимі заморожування крім тумблера SA1 вмикається тумблер SA2.При цьому у контактом тумблера SA2 шунтується контакт датчика-реле температури ВК1, і напруга на обмотку магнітного пускача КМ1 і сигнальну лампу HL2 подається через контакти тумблера SA2.Магнітний пускач забезпечує роботу холодильного агрегата в безперервному режимі.

Відтаювання снігової ”шуби” з випарювача здійснюється автоматично гарячими парами хладона. Прибором керування систем відтаювання з випарювача служить реле часу КТ (електронний пристрій типу ПЕ-1) і два датчики температури ВК2 і ВК3 типу РВТ-8/12/24.У відповідності до заданої періодичності при перемиканні контакту реле часу КТ на режим відтаювання обезструмлюється електродвигун вентилятора повітроохолодження М3. Через закритий контакт подається напруга на обмотку електромагнітного реле KV1, яке спрацьовує і розмикаючим контактом KV1.1 розриває коло обмотки магнітного пускача КМ1, а замикаючим контактом KV1.2 подає напругу на трубчастий електронагрівач ЕК. Магнітний пускач КМ1 відпускає і розмиканням контактів КМ1.1,КМ1.2,КМ1.3 відключає холодильний агрегат від електромережі.

Якщо в процесі відтаювання температура на випарювачі підвищиться до гранично припустимого плюсового значення, розімкнеться контакт одного з датчиків температури ВК2 або ВК3, які відрізняються між собою настройкою по температурі спрацювання і обезструмиться обмотка електромагнітного реле KV1.Реле відпустить і контактом KV1.1 забезпечить живлення обмотки магнітного пускача КМ1, яка включить в роботу холодильний агрегат,а контактом KV1.2 обезструмить електронагрівач ЕК. Коло живлення електродвигуна вентилятора повітреохолоджувача М3 залишається розімкнутим. Вентилятор відключений і після зворотнього переключення контакту реле часу КГ до тих пір, поки температура випарювача не досягне -15 С, після чого замкнеться контакт датчика температури ВК4 і з’явиться коло живлення електродвигуна вентилятора. Режим охолодження буде поновлений.

В схемі прилавка передбачено тепловий захист холодильного агрегату за допомогою теплового реле КК. Для створення зсуву по фазі напруги в одну з двох обмоток однофазного електродвигуна вентилятора повітроохолоджувача напруга подається через конденсатор С. Підігрівання створок здійснюється нагрівачами ЕК1-ЕК4 у вигляді відрізків дроту марки ПНХВ-1000.

Вітрини холодильні середньотемпературні призначені для короткочасного зберігання, демонстрації і продажу охолоджених продуктів в магазинах самообслуговування.

Внутрішній об’єм вітрини в діапазоні температури 4-8 С охолоджується холодильною машиною. Електрична схема (рис 55 ) така сама як і у розглянутого прилавка типу ПХС-2-2 (див. рис.52). Відрізняється лише тим, що в схемі вітрини є 4 електродвигуни вентилятора М2-М5 (по два на кожну секцію) і 2 комплекти освітлювальної арматури (EL1,LL1,EL2,LL2).

Рис 55 - Принципіальна електрична схема вітрини холодильної типу ВХС-2-4К

Прилавки-вітрини середньотемпературні призначені для короткочасного зберігання, демонстрації і продажу при температурі 0-80 С охолоджених швидкопсуваних харчових продуктів і холодних закусок в підприємствах ресторанного господарства і торгівлі.

Розглянемо роботу схеми на прикладі прилавку-вітрини ПВХС-1-04, який складається із охолоджувальної вітрини і прилавка, в якому розташоване машинне відділення і охолоджувальна камера, призначена для зберігання запасу продукту. Температура в охолоджувальному об’ємі підтримується холодильною машиною, яка складається із холодильного агрегату, випарювача,терморегулюючого вентиля, що з’єднані між собою герметично трубопроводом. Підключається прилавок-вітрина до трьохфазної електромережі 380В автоматичним вимикачем QF (рис.56).

Рис 56 - Принципіальна електрична схема холодильного