Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Автоматизація устаткування надвисокочастотного нагрівання

Надвисокочастотні печі призначені для швидкого розігрівання, розморожування і приготування кулінарних виробів. Теплова обробка харчових продуктів в НВЧ-печах заснована на інтенсивному поглинанні електромагнітної енергії, що підводиться всьому об’єму продукту, який обробляється (через вологу яка в ньому утримується). Джерелом електромагнітної енергії є магнетронний генератор, що входить в схему печі. На рис.50 наведено схему НВЧ-печі.

Вмикається піч в однофазну мережу 220 В. При напрузі 127 В замість плавкої вставки FU4 встановлюють дві плавкі вставки FU2 і FU3, завдяки чому на котушці первинної обмотки анодного трансформатора TV3 подається напруга 220 В, а для живлення кіл керування додатково через запобіжник FU1 підключається автотрансформатор TV1 .

Рис 48 - Принципіальна електрична схема НВЧ-печі

Натискуванням верхньої кнопки на панелі керування печі замикається контакт мікровимикача SA. При цьому під напругою опиняється обмотка електромагнітного реле KV1, яке спрацьовує і замикаючим контактом KV1.1 вмикає трансформатор сигнальних ламп TV2, термобіметалеве реле часу KT1, трансформатор накалювання магнетрона TV4 і електродвигун M1 вентилятора охолодження магнетронаWS. В цьому положенні з частини вторинної обмотки трансформатора TV2 отримує знижену напругу зелена лампа HL1, яка сигналізує про процес прогрівання катода магнетрона (30-60 с) спрацьовує реле часу KT1і своїм контактом ставить під напругу обмотку електромагнітного реле KV2. Реле KV2 спрацьовує і замикаючим контактом KV2.4 самоблокується, розмикаючим KV2.1 і замикаючим KV2.2 контактами підключає на номінальну напругу сигнальну лампу HL1, розмикаючим контактом KV2.3 розриває ланцюг обмотки реле часу KT1, а замикаючим контактом KV2.5 через замкнуті дверні контакти мікровимикачів QS2 і QS3 подає живлення на дзвоник HA, який сигналізує про готовність печі до роботи.

Для вмикання магнетрону натискуємо кнопку SB,завантаживши перед цим робочу камеру продуктами і задавши за допомогою реле часу KT2 тривалість теплової обробки. Під напругою опиниться обмотка магнітного пускача KM1, яка спрацьовує і замикаючими контактамиKM1.1 I KM1.2 подає напругу на первинну обмотку анодного трансформатора TV3, контактом KM1.3 замикає коло червоної лампи HL2,яка сигналізує про роботу магнетрона, розмикаючим контактом KM1.6 відключає звуковий сигнал HA, розмикаючим KM1.4 і замикаючим KM1.5 контактами знижує напругу накалювання магнетрона і замикаючим контактом KM1.7 блокує коло пускової кнопки SB. Висока напруга,що знімається з анодного трансформатора випрямляється діодами VD1,VD2,згладжується ємкісними фільтрами C2,C3 і подається в анодне коло магнетрона. Одночасно з вмиканням пускача подається напруга на електродвигун M3 дисектора і лічильника часу PT. По закінченню заданого часу теплової обробки реле часу KT2 розмикає свій контакт і обезструмлює обмотку пускача KM1 і лічильника PT. При відпусканні пускача гасне сигнальна лампа HL2, вмикається звуковий сигнал HA і коло накалювання магнетрона переходить на підвищену напругу. Після відкривання дверцят робочої камери мікровимикач дверей розриває коло живлення звукового сигналу HA і вмикає освітлювальну лампу EL камери.

Якщо теплову обробку харчових продуктів необхідно здійснити в НВЧ-печі на вертелі,то замикають вмикач SA2.При цьому подається напруга на електродвигун M2 вертела і загоряється жовта лампа HL3.

Для захисту магнетрона від перегрівання в схемі використаний термодатчик, контакт BK якого заведено в коло обмотки реле KV1.При включенні анодного кола магнетрона двері і задня панель за вимогами правил безпеки повинні бути закриті і це контролюється кінцевими мікровимикачами QS1,QS2,QS3.