Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (готовый вариант).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Автоматизація мийного устаткування

Автоматизація машин для миття посуду періодичної дії. Автоматичні системи програмного керування машин для миття посуду періодичної дії забезпечують по заданій програмі всі стадії миття і споліскування посуди і приборів,які здійснюються в одній камері.

Принципову електричну схему універсальної посудомийної машини періодичної дії розглянемо на прикладі машини типу ММУ-500 (рис.62 ).

Рис 62 - Принципова електрична схема універсальної посудомийної машини

Періодичної дії типу мму-500

Напруга трьохфазної мережі 380/220В подається в електричне коло машини при вмиканні автоматичного вмикача QF1. В колі керування, утвореного між фазою А і нулем N при трьохфазному колі або між фазами А і В при трьохфазному колі 220В і захищеної від струмів короткого замикання запобіжниками FU1 I FU2, живиться лампа HL1 (зеленого кольору), сигналізуючи про включення машини в електромережу. Перемикачем SA1 встановлюється один з трьох режимів функціонування машини:підготовка-1,наповнення-2,робота-3.

Коло керування водонагрівачем підключається до електромережі вмикачем SA3, про що сигналізує лампа HL4. При цьому отримують живлення обмотки магнітних пускачів КМ3 і КМ4, які спрацьовують і контактами КМ3.1-КМ3.3 іКМ4.1-КМ4.3 вмикають в силове коло, відповідно, першу ЕК1, ЕК2, ЕК3 і другу ЕК4, ЕК5, ЕК6групи ТЕНів потужністю 12 кВт кожен.

Регулятором температури води служить термосигналізатор типу ТСМ-100, в якому задатчик мінімальної температури (контакт ВК1 ) встановлено на величину 90 С, максимальної (контакт ВК2 )-96 С. Термосигналізатор і електромагнітне реле KV2 забезпечують двохпозиційне регулювання температури води в водонагрівачі в заданому діапазоні. При досягненні максимально заданої температури води в водонагрівачі 96 С замикається контакт ВК2 термосигналізатора і під напругою опиняється обмотка електромагнітного реле KV2. Реле KV2 спрацьовує і розмикаючим контактом KV2.1 обезструмлюється коло лампи HL2 (червоного кольору), що сигналізує про аварійний режим роботи; Замикаючим KV2.2 підготавлює до вмикання електродвигун командоапарата; розмикаючим KV2.3 обезструмлює обмотки магнітних пускачів КМ3 і КМ4,які відпускають і своїми контактами обезструмлюють ТЕНи; замикаючим контактом KV2.4 реле KV2 самоблокуються по колу контакта ВК1 термосигналізатора.

Для наповнення ванни гарячою і холодною водою перемикач SA1 встановлюється в положення 2, в результаті чого напруга подається на соленоїдні клапани гарячої YА3 та холодної YA4 води. Після наповнення ванни перемикач SA1 встановлюють в положення 1.

Запуск машини здійснюється натискуванням кнопки SB2 „Пуск”. При цьому по колу через контакти перемикача SA1, кнопки SB1”Стоп”, автоматичного вмикача електродвигуна привода насоса QF2.2, програмного реле часу КТ7, мікроперемикача наявності в дозаторі миючого засобу SA2, кнопки SB2 отримують живлення обмотки електромагніта програмного реле часу YA2 і магнітного пускача КМ1,а також лампи HL3 (жовтого кольору), яка сигналізує про роботу машини. Пускач КМ1 спрацьовує і замикаючим контактом КМ1.1 стає на самоблокування, а замикаючими КМ1.2 і КМ1.3 живить кола соленоїдних клапанів подачі миючого засобу YA1, холодної води YA4 і обмотки електромагнітного реле KV1. Реле KV1 спрацьовує і замикаючим контактом KV1.1 забезпечує живлення електродвигуна реле часу М2. При цьому починає працювати програмне реле часу.

Під дією холодної води, яка поступає через соленоїдний клапан YA4, здійснюється змивання дрібних залишків їжі. Після закінчення цієї операції розмикається контакт КТ1 реле часу, обезструмлючи соленоїдні клапани подачі миючого засобу YA1 і холодної водиYA4, а також реле KV1, і одночасно замикається контакт КТ2 реле часу, забезпечуючи живлення обмотки магнітного пускача КМ2. Магнітний пускач КМ2 спрацьовує і замикаючими контактами КМ2.1-КМ2.3 підключає до джерела електродвигун насоса М1, а контактом КМ2.4-коло електродвигуна командоапарата. На протязі заданого часу відбувається процес миття миючим розчином.

Після закінчення процесу миття і паузи 5с для стікання води з миючих душів замикаються контакти КТ.4,КТ.5 командоапарата і напруга подається на соленоїдні клапани споліскування гарячої YA3 і холодної YA4 води. Подача гарячої води для споліскування триває 20 с,а холодною-10,по закінченні цього часу коло клапана YA4 обезструмлює контакт реле часу КТ.6.

Після закінчення циклу роботи машини розмикається контакт КТ.7 командоапарата, обезструмлюються обмотки магнітного пускача КМ1 і сигнальна лампа HL3. Пускач КМ1 відпускає і своїми контактами обезструмлює кола електромагніта YA2 і електродвигуна М2 командоапарата, обмотки магнітного пускача КМ2, соленоїдних клапанів YA1,YA3,YA4.

Автоматизація машин для миття посуду безперервної дії. Автоматичні системи машин для миття посуду безперервної дії забезпечують автоматичне керування безперервним робочим процесом миття і споліскування,які здійснюються через всі технологічні зони. Машини безперервної дії конвеєрного типу. Вони здійснюють наступні технологічні операції:

  • струменеве очищення від дрібних залишків їжі

  • миття з використанням мийних засобів

  • первинне споліскування від мийних засобів

  • вторинне споліскування гарячою проточною водою

Всі основні технологічні операції (миття, подача миючих засобів, регулювання температури води, підтримання рівня води в ваннах ) здійснюється автоматично.

Принципову електричну схему розглянемо на прикладі універсальної машини для миття посуду безперервної дії типу ММУ-2000 (рис.65).

Після подачі сигналу оператором електросхема машини забезпечує автоматичну підготовку її до роботи, автоматичне підтримання всіх

необхідних технологічних параметрів під час її роботи і в аварійних випадках-відключення машини. Для наладки і здійснення перевірочних робіт служить режим „наладка” (замкнуті контакти 1-2 перемикача SA), при якому можна окремо перевірити роботу всіх виконавчих елементів (насоса, соленоїдних клапанів для подачі води, клапана для подачі миючих засобів, транспортера ). Керування машиною здійснюється за допомогою кнопок.

Рис 63 - Принципова електрична схема універсальної машини для миття посуду безперервної дії типу ММУ – 2000

Роботу окремо виконуваних елементів перевіряють тумблерами SA1-SA7. При автоматичному режимі роботи машини всі тумблери повинні бути перемкнуті в положення „Робота”.

Перед вмиканням машини необхідно підготувати її до роботи,що здійснюється автоматично. За допомогою світлової сигналізації оператор отримує інформацію про робочий стан машини. При подачі напруги на машину загоряється сигнальна лампа HL1 з білим світлофільтром. Під час підготовки загоряється сигнальна лампа HL2 з синім світлофільтром. Коли машина готова до роботи, лампа HL2 гасне і загоряється сигнальна лампа HL3 з зеленим світлофільтром.

Перед вмиканням машини в режимі підготовка оператор повинен відкрити вентилі підводу гарячої і холодної води, подати напругу на машину і переконатися, що водонагрівач заповнений повністю водою. Для цього необхідно натиснути кнопку SB3 „Підготовка” і тримати її до того часу, поки не почне надходити вода в ванну споліскування. Тільки після цього можна кнопку відпустити і машина буде ввімкнена в режим „Підготовка”. До закінчення підготовки машини до роботи у відповідності до технологічного режиму машину в робочий режим вмикати не можна. При натискуванні на кнопку SB3 через контакт SB3.1 отримує живлення сигнальна лампа HL2 і обмотка електромагнітного реле KV1, яка спрацьовує і замиканням контакту KV1.1 стає на самоблокування, замиканням контакту KV1.2 через контакти датчиків рівня SL1 і SL2 подає напругу на соленоїдні клапани водонагрівача YA1 і ванни споліскування YA2, замиканням контакту KV1.3 готується до вмикання коло обмотки магнітних пускачів КМ2 і КМ3, що керують безпосередньо ТЕНами водонагрівача. Обмотки магнітних пускачів КМ2 і КМ3 залишаються обезстструмленими, оскільки їх коло розірване розмикаючими контактами SB3.2 кнопки SB3. Соленоїдні клапани YA1 i YA2 відкриваються і вода починає надходити в ванну споліскування, що гарантує наповнення водонагрівача водою. При відпусканні оператором кнопки SB3 замикається коло обмоток магнітних пускачів КМ2 і КМ3, які спрацьовують і замикаючими контактами КМ2.1-КМ2.3 і КМ3.1-КМ3.3 забезпечують подачу напруги на ТЕНи водонагрівача ЕК4-ЕК9.

Коли вода у ванні споліскування досягає заданого рівня ( 10-20 мм нижче краю переливного отвору ), спрацьовує датчик рівня SL2, який своїми переключаючими контактами включить коло живлення обмотки магнітного пускача КМ1.Пускач КМ1 спрацьовує і замикаючими контактами КМ1.1-КМ1.3 забезпечує подачу напруги на ТЕНи ЕК1-ЕК3, які додатково почнуть нагрівати воду в ванні споліскування. Ванна миття заповнюється водою з ванни споліскування. Коли вода в ванні миття досягне заданого рівня (10-20 мм нижче отвору зливної трубки), спрацьовує датчик рівня SL1, який розірве коло соленоїдних клапанів YA1 I YA2. Подача води у ванни і в водонагрівач припиняється, але нагрівання води в ньому і в ванні споліскування продовжується.

При досягненні в водонагрівачі заданого верхнього робочого значення температури (Т=90 С) замикаючий контакт термометра манометричного конденсаційного показуючого сигналізуючого ВК1 типу ТКП -160Сr замкне коло живлення обмотки електромагнітного реле KV2, яке спрацьовує і замиканням контакту KV2.1 через другий закритий контакт термометра ВК1 самоблокується, замиканням контакту KV2.2 забезпечує через замкнутий контакт термометра ВК2 (Т=80 С) коло живлення обмотки електромагнітного реле KV4, розмиканням контакту KV2.3 обезструмлює обмотки магнітних пускачів КМ2 і КМ3. Підігрівання води в водонагрівачі припиняється. Реле KV4 спрацьовує і замикаючим контактом KV4.1 самоблокується, замикаючим контактом KV4.2 забезпечує коло живлення обмотки електромагнітного реле KV5.Реле KV5 спрацьовує і переключаючим контактом KV5.1 виключає коло живлення лапми HL2 і включає коло живлення лампи HL3, замикаючим контактом KV5.2 підготовляє коло для включення машини. Машина готова до роботи.

При запуску машини слід натиснути на кнопку SB4,після чого струм подається на обмотки магнітних пускачів КМ4,КМ5,КМ6,вони спрацьовують і стають на самоблокування замикаючим контактом КМ5.4. Магнітні пускачі КМ4 і КМ5 вмикають відповідно замикаючими контактами КМ4.1-КМ4.3 і КМ5.1-КМ5.3 електродвигуни насосів ванни миття М2 і споліскування М3. Магнітний пускач КМ6 вмикає замикаючими контактами КМ6.1-КМ6.3 електродвигун транспортера М1. Одночасно з пускачами отримує живлення обмотка соленоїдного клапана змивання залишків їжі YA3. Кінцевий вмикач SQ2 вмикає коло обмотки соленоїдного клапану подачі мийного розчину YA4. Керування кінцевим вимикачем SQ2 здійснюється від спеціальної пластини транспортера через систему важелів. Якщо під час роботи обслуговуючий персонал не встиг зняти вимитий посуд з транспортера,посуд пересувається на важіль, який перемикає кінцевий вимикач SQ1.Розривається коло магнітного пускача КМ6 і соленоїдних клапанів YA3 I YA4.Транспортер зупиняється. Після звільнення важеля транспортер знов вмикається.

Під час роботи машини робоча температура води в водонагрівачі підтримується автоматично. Термометр ВК1 служить для підтримання в водонагрівачі робочої (86-90 С),а термометр ВК2-для мінімально припустимої і максимально аварійної температур.

Якщо під час роботи температура води в водонагрівачі понизиться нижче припустимої (80 С),то розімкнеться контакт ВК” (Т=80 С), який обезструмить обмотку електромагнітного реле KV4. Реле KV4 відпустить і замикаючим контактом KV4.2 обезструмить обмотку електромагнітного реле KV5.Реле KV5 відпустить і замикаючим контактом KV5.2 обезструмить обмотки магнітних пускачів КМ4,КМ5,КМ6, і машина зупиниться. Загориться лампа HL2 з синім світлофільтром,і машина перейде в режим „Підготовка”.

При підвищенні температури води в водонагрівачі до критичної (Т=95 С) замикається контакт термометра ВК2 і живиться обмотка електромагнітного релеKV3. Реле KV3 спрацьовує і замикаючим контактом KV3.2 обезструмить коло обмоток магнітних пускачів КМ2 і КМ3; розмикаючим контактом KV3.1обезструмить обмотку електромагнітного реле KV5. Вмикаються електронагрівачі водонагрівача,машина зупиняється,загоряється лампа HL2 з синім світлофільтром і машина виходить в режим „Підготовка”. Коли температура води в водонагрівачі понизиться нижче 95 С, розімкнеться контакт термометра ВК2 (Т=95 С) і реле KV3 відключиться. При відключенні реле KV3 включиться реле KV5,загориться лампа HL3 і машина знову може бути включена в роботу.

При спрацюванні теплового захисту хоча б одного з електродвигунів (М1,М2,М3) вимикається електромагнітне реле KV1, яке замикаючими контактами KV1.1 і KV1.2 вимикає кола керування. Машина зупиняється і наступне вмикання неможливе доки не буде повернутий в вихідне положення те і SB2 „Стоп” служать для вимикання машини. Натискуванням хоча б однієї з них (SB1 і SB2 ) розривається коло живлення всіх включених електромагнітних реле, магнітних пускачів і соленоїдних клапанів. Машина зупиняється. ТЕНи в ванні і в водонагрівачі також вимикаються. Для наступного запуску машини в роботу необхідно знову ввімкнути її в режим „Підготовка”, а після загоряння лампи HL3 (з зеленим світлофільтром)-запустити.

Якщо під час роботи машини заданий рівень води в ванні миття стане нижче всмоктуючого патрубка, перемикається датчик рівня S L1- загоряється лампа HL2 і починається заливання води через ванну споліскування. При зниженні заданого рівня води в ванні споліскування перемикається датчик рівня SL2.При цьому відключається магнітний пускач КМ1,виключаються ТЕНи ЕК1-ЕК3 і виключається соленоїдний клапан YA2 для подачі води в ванну споліскування.