Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DGU_POSIB.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

2.7. Структура типового вікна

Уся робота з операційною системою Windows та її додатками проходить у вікнах. Як правило, всі вікна, які використовуються, типові і відповідають визначеному стандарту. Цього стандарту суворо дотримуються розробники програмної продукції для Windows.

Розглянемо детальніше структуру типового вікна. Для цього на робочому столі двічі клацнемо вказівкою миші по піктограмі Мой компьютер. При цьому відкривається вікно, показане на рис. 2.2.

Вікно вміщує рядок заголовка, у якому виводиться ім’я папки, додатку, документа, які в нього завантажено. Ліворуч від імені знаходиться кнопка-піктограма, при натисканні на яку відкривається системне меню управління вікном. Це меню використовують у тому разі, якщо користувач бажає управляти вікном за допомогою клавіатури. Під час роботи з мишею це меню звичай не використовують.

У правій частині рядка заголовка розміщено три кнопки управління вікном. Кнопка Свернуть дозволяє згорнути вікно в піктограму, розташовану на панелі завдань. Для відкриття вікна досить клацнути по цій піктограмі мишею.

Ім’я додатка Розгорнути Закрити

Рядок заголовка Згорнути

Рядок стану

Рис. 2.2. Вікно Мой компьютер

Кнопка Раскрыть чи Восстановить може виконувати дві функції. У разі її натискання вікно розкривається на весь екран. Якщо тепер клацнути по ній мишею, то вікно набере початкового вигляду.

Кнопка Закрыть забезпечує повне закриття вікна і, відповідно, самого додатка, з яким працює користувач. Нижче рядка заголовка розміщується рядок меню. Для конкретних додатків у цьому рядку може бути набагато більше пунктів меню, але ці чотири – Файл, Правка, Вид, Справка – присутні завжди.

Меню Файл використовують для роботи з дисками, папками, файлами та ярликами. Залежно від типу обраного об’єкта, може змінюватися перелік команд цього меню.

Меню Правка найчастіше використовують для вибору (відмітки) об’єктів, а також їх редагування.

Меню Вид призначено для зміни параметрів перегляду інформації у вікні. Для зміни вигляду інформації необхідно вибрати один з пунктів меню.

Крупные значки, Мелкие значки. Список або Таблица. Два перших пункти забезпечують подачу всіх об’єктів у вигляді піктограм. Команда Список дозволяє розмістити значки об’єктів та їх імена у вигляді списку. При виборі рядка Таблица, крім списку об’єктів, може виводитися повна інформація про них, наприклад: тип, розмір, дата останньої зміни тощо.

Рядок Упорядочить значки використовують для сортування об’єктів за іменами, типом, розміром, вільним простором (для дисків), часом створення (зміни).

Меню "?" або Справка використовують для отримання довідкової інформації.

Під рядком меню розміщена панель інструментів. На панелі є кнопки управління, які дублюють основні команди меню. Натискання кнопки забезпечує виконання відповідної команди без відкриття меню. Наявність панелі значно спрощує процес управління додатками. У даному разі панель інструментів дублює основні команди меню Файл, Правка, Вид, які використовують для управління вікном. Кнопку панелі інструментів використовують для відкриття списку і вибору диска або відповідної папки. При виборі іншого об’єкта в цьому списку змінюється зміст вікна, а також у рядку заголовка вікна з’являється ім’я нового об’єкта.

Якщо двічі клацнути мишею по будь-якому значку у вікні, можна відкрити для вибраної папки окреме вікно, розміщене над основним. Попереднє вікно залишається без змін.

Внизу вікна розміщено рядок стану. У ньому виводиться інформація про об’єкти, розташовані у вікні. Крім того, у рядку стану виводиться довідкова інформація про вибрану команду меню. Ця інформація виводиться автоматично, як тільки вказівка миші суміщується з рядком меню.

Панель інструментів і рядок стану можна усунути з вікна, якщо зняти відмітки з відповідних рядків меню Вид.

Якщо інформація, яка виводиться, не може вільно вміщуватися в основному полі вікна, то автоматично з’являються смуги прокрутки з кнопками управління. За допомогою кнопок забезпечується переміщення інформації у вертикальному або горизонтальному напрямах.

Для зміни розмірів вікна і зміни його положення на робочому столі можна скористатися мишею чи клавіатурою. Звичайно зручніше працювати першою. Суміщуючи вказівку миші з межею вікна або кутом (до появи подвійних стрілок), натискуючи та утримуючи в такому стані ліву кнопку миші, можна переміщувати межі у потрібне місце. Те саме можна виконати за допомогою системного меню вікна. Для цього необхідно відкрити меню, вибрати рядок Размер і натиснути Еnter. У вікні з’являться дві перехрещені подвійні стрілки. Використовуючи клавіші управління курсором, можна змінити положення відповідної межі вікна, після чого потрібно натиснути клавішу Еnter.

Вправи:

  1. Перемістити вікно на робочому столі

Для цього необхідно:

  • Сумістити вказівку миші з полем рядка заголовка вікна.

  • Натиснути ліву кнопку миші.

  • Не відпускаючи кнопку, перемістити вікно у потрібне місце.

  • Відпустити ліву кнопку миші.

  1. Засвоїти основні правила роботи з вікнами (згорнути, розгорнути, закрити).

  2. Змінити розмір вікна.

  3. Перемістити вікно на будь-яке місце на екрані.

  4. З’ясувати зміст поняття "Смуга прокрутки".

  5. Засвоїти роботу із системним меню вікон.

Для опрацювання цих вправ відкрийте вікно Мой компьютер. Для цього необхідно підвести вказівку миші до значка Мой компьютер на робочому столі і виконати подвійний щиглик лівою клавішею.

Спробуйте дію всіх розмірних кнопок і простежте за маркуванням середньої кнопки. Випробуйте ще один спосіб переключення між нормальним і повноекранним представленням вікна: подвійний щиглик миші по полю рядка заголовка.

Спробуйте операцію плавної зміни розміру вікна.

Освойте операцію переміщення мишею активного вікна в будь-яке місце екрана (активізувати вікно можна щигликом миші по будь-якому місцю його поверхні або щигликом по кнопці вікна на панелі завдань). Для цього встановіть вказівку миші в рядок заголовка, натисніть ліву клавішу миші і, не відпускаючи її, перетягніть вікно в будь-яке місце екрана.

Якщо зміст вікна не уміщується на екрані, то таке вікно має горизонтальну чи вертикальну (чи обидві відразу) смуги прокручування, залежно від того, у якому напрямку необхідно зрушувати видиму частину інформації. Якщо на Вашому екрані в даний момент кілька відкритих вікон, то активізуйте вікно Мой компьютер (якщо воно неактивне). Зменшіть довжину вікна до появи вертикальної смуги прокручування. Випробуйте переміщення змісту вікна по екрану, встановивши вказівку миші на верхню або нижню кнопки смуги прокручування і клацаючи або утримуючи натиснутою ліву клавішу миші. Спробуйте також перетаскувати мишею сам движок смуги прокручування або клацати по площині смуги прокручування між движком і стрілкою. Проробіть аналогічні дії із горизонтальною смугою прокручування.

Засвойте роботу із системним меню вікон: для цього клацніть лівою клавішею миші по значку завдання в рядку заголовка. Викликати системне меню активного вікна можна також клавішами Alt+Пробел.

Системне меню вікна містить опції, що дозволяють керувати розмірами вікна, його положенням на екрані, дозволяють закрити додаток не тільки мишею, але й з клавіатури. Деякі опції записані блідим шрифтом. Ці опції недоступні, тому що в даній ситуації виконання відповідних команд не має значення (наприклад, команди розгортання вікна або переміщення його по екрану, якщо в момент розкриття системного меню вікно представлене в повноекранному варіанті).

Усвідомте призначення кожної опції системного меню вікна додатка. Для цього по черзі активізуйте їх щигликом миші по опції або установкою на опції світлового вікна з наступним натисканням клавіші Enter. Простежте за виконанням заданої команди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]