Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DGU_POSIB.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

2.12. Робота з "Корзиной"

Рано чи пізно доводиться знищувати непотрібні об’єкти. Для виключення випадкового знищення об’єктів у Windows використовують спеціальну папку – Корзина. Об’єкти, що видаляються з будь-якого вікна Windows, повністю не зникають та не звільняють дисковий простір. Вони потрапляють у Корзину, значок якої розташовано на робочому столі. Двічі клацнувши по значку Корзина, можна переглянути перелік усіх об’єктів, розташованих у Корзине, але ще не видалених остаточно. Це буває дуже важливо, якщо користувач необачливо видалив деякі важливі програми. Якщо необхідно відновити видалені об’єкти, необхідно відкрити вікно папки Корзина, вибрати піктограми тих об’єктів, що треба відновити, вибрати команду Восстановить з пункту меню Файл. Вибрані об’єкти повертаються на те саме місце, звідки вони були знищені. Для остаточного знищення видалених об’єктів з диска слід очистити Корзину. Для цього використовується команда Очистить корзину. Ця команда доступна з меню Файл вікна Корзина або з контекстного меню Корзини.

Вправи:

  1. Відновити видалені об’єкти з Корзини.

Для цього необхідно:

  • На робочому столі відкрити вікно Корзина.

  • Виділити піктограму об’єкта, що необхідно відновити.

  • Клацнути правою кнопкою миші.

  • У контекстному меню, що з’явилося на екрані, вибрати пункт Восстановить.

  • Закрити Корзину.

  1. Видалити об’єкт без проміжного його розташування в Корзине.

Для цього необхідно:

  • Виділити об’єкт, що потрібно видалити.

  • Натиснути клавішу Delete разом з натиснутою клавішею Shift.

  • Відкрити вікно Корзина.

  • Переконатися, що об’єкти, вилучені таким чином, не надійшли до об’єкта Корзина.

  • Закрити Корзину.

  1. Створити деревовидну структуру папок на магнітному диску.

Самостійно на диску А: створіть папку Времена года. В папці Времена года створіть папки: Зима, Весна, Лето, Осень. Відповідно, в кожній із цих папок створити папки з іменами місяців, відповідних цим порам року.

2.13. Програма "Проводник"

Програма Проводник (Explorer) – службова програма, що відноситься до категорії диспетчерів файлів. Вона призначена для навігації (переміщення) за файловою структурою комп’ютера та її обслуговування. Проводник глибоко інтегрований в операційну систему Windows. Користувач працює з ним навіть тоді, коли його не бачить. Якщо, наприклад, натиснути правою кнопкою миші по якомусь об’єкті, користувач одержує контекстне меню, це результат невидимої роботи Проводника.

Мета навігації за файловою структурою полягає в забезпеченні доступу до потрібної папки та її змісту. Навігацію за файловою структурою виконують на лівій панелі Проводника, на якій показано структуру папок. Папки можуть бути розгорнуті чи згорнуті, а також розкриті чи закриті. Якщо папка має вкладені папки, то на лівій панелі поруч з папкою відображається вузол, відзначений знаком ( + ). Щиглик на вузлі розкриває папку, при цьому знак вузла міняється на ( - ).

Для того, щоб розкрити папку, треба клацнути по її значку. Зміст розкритої папки зображується на правій панелі. Одна з папок на лівій панелі розкрита завжди. Закрити папку щигликом по її значку неможливо!

Запуск різних програм або відкриття документів у програмі Проводник відбувається подвійним щигликом по значку документа чи програми на правій панелі вікна програми Проводник. Якщо потрібний об’єкт на правій панелі не показаний, то треба виконати навігацію на лівій панелі і знайти папку, у якій він знаходиться.

Р ис. 2.7. Вікно програми Проводник

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]