Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DGU_POSIB.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

5.12. Графічне представлення даних

Замість того, щоб обмежуватися представленням даних тільки у вигляді таблиць чисел, можна використовувати більш наочні засоби. Наприклад, тенденції щодо зросту чи зменшенню будь-яких величин легше зрозуміти, якщо за числовими даними побудувати діаграми. Якщо змінити дані в заданому діапазоні діаграми, Excel відповідним чином обновить і саму діаграму, що буде в точності відображати нові значення даних у робочому аркуші.

5.12.1. Відображення даних у вигляді діаграм. Основні поняття

Дані, що планується включити в діаграму, повинні бути введені в комірки, які складають прямокутні блоки чи діапазони (вони можуть і не стикатися) із заголовками в самому верхньому рядку й у самому лівому стовпці діапазону. Вмістом комірок виділеного діапазону можуть бути як числа, так і текстові фрагменти, але текстовим фрагментам будуть привласнені нульові значення. Якщо перший стовпець чи перший рядок виділеного діапазону містять текст чи значення дати або комірка у верхньому лівому куті порожня, то ці дані в першому стовпці чи рядку наносяться на ось X або, як вона ще називається, ось категорій. За замовчуванням створюється гістограма. Однак тип діаграми та інші її характеристики можна досить легко змінювати.

На рис. 5.18 представлена діаграма, у якій ряди даних розташовуються в рядках і яка задовольняє усім властивостям стандартних діаграм. У комірки рядка 1 введені значення дат, що відкладаються по осі X. Наступні три рядки розглядаються як ряди даних, у кожен із рядків введено чотири числа (точки даних), що будуть відображені на гістограмі. З правого боку діаграми розміщена легенда, із заголовками з першого стовпця таблиці.

Р ис. 5.18. Діаграма, що побудована по значенням діапазону комірок

Будь-яка діаграма складається з декількох стандартних елементів. Більшу частину цих елементів можна змінювати і створювати окремо. На рис. 5.19 наведено елементи двомірної діаграми.

Н азва осі Y Ось Y Назва діаграми Маркер даних Легенда

Лінія сітки Ось Х Назва осі Х Зарубки Рамка виділення

Рис. 5.19. Елементи двомірної діаграми

Двомірна діаграма складається з таких елементів:

  • Ось Y або ось значень, на якій відкладаються точки даних.

  • Ось X або ось категорій На ній указуються категорії, до яких належать точки даних.

  • Назва діаграми, що береться з певної комірки в таблиці або додається після побудови діаграми.

  • Ім'я категорії, що вказує, які дані наносяться на ось X. Як імена категорій можуть виступати значення дат, географічні назви, назви окремих видів продукції і т.д. Імена категорій беруться з комірок самого верхнього рядка чи самого лівого стовпця виділеного діапазону залежно від орієнтації діаграми.

  • Легенда, що містить позначення і назви рядів даних. Умовна позначка ліворуч від назв рядів даних складається зі знака і кольору, привласнених ряду даних. Легенда розташовується на діаграмі звичайно праворуч, але її можна перемістити. Легенда додається до діаграми для того, щоб легше було відрізнити один ряд даних від іншого. Назви рядів даних у легенді беруться з комірок самого верхнього рядка чи самого лівого стовпця виділеного діапазону залежно від орієнтації діаграми.

  • Маркери даних, які використовуються для того, щоб легше можна було відрізнити одну серію даних від іншої. Як маркери даних на діаграмі можуть бути використані смуги, лінії або сектори.

  • Зарубки, які являють собою маленькі відрізки, що розташовуються на осях.

  • Лінії сітки, що можуть бути нанесені паралельно обом осям для полегшення сприйняття даних діаграми. Частота ліній сітки залежить від масштабу і може бути змінена.

  • Мітки значень чи мітки даних, що іноді з'являються для того, щоб показати значення точки даних.

  • Рамка виділення, яка вказує, що можна змінювати розміри діаграми, переміщати і видаляти її.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]