Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DGU_POSIB.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

2.14. Настроювання середовища Windows

Операційна система Windows має широкі можливості настроювання. Мета настроювання складається в створенні умов для ефективної роботи користувача шляхом автоматизації операцій та створення комфортного робочого середовища. Основні об’єкти, що настроюються, – це засоби управління та оформлення. Засобами настроювання є:

  • спеціальна папка Панель управления (Пуск > Настройка >Панель управления);

  • контекстні меню об’єктів середовища Windows;

  • елементи управління діалогових вікон операційної системи та її додатків.

Вправи:

  1. Настроїти властивості маніпулятора «миша».

Виконайте таку послідовність команд:

  • Відкрийте діалогове вікно Свойства: Мышь (Пуск > Настройка > Панель управления > Мышь).

  • Клацніть двічі на елементі управління Область проверки. Переконайтеся в тому, що при подвійному щиглику елемент спрацьовує, а при двох окремих щигликах із тривалим інтервалом – ні.

  • Методом перетаскування перемістіть движок Скорость двойного нажатия в крайнє праве положення. Переконайтеся в тому, що при цьому інтервал часу між двома окремими щигликами, що складають подвійний щиглик, надмірно занижений, і виконати подвійний щиглик дуже важко.

  • Перемістіть движок у крайнє ліве положення і переконайтеся в тому, що два окремих щиглики інтерпретуються як подвійний щиглик.

  • Експериментально оберіть найбільш зручне для себе положення движка.

  • Відкрийте вкладку Перемещение.

  • Зменшіть чутливість миші, перемістивши движок Скорость перемещения указателя в крайнє ліве положення. Клацніть на кнопці Применить.

  • Установіть покажчик миші приблизно в центрі екрана. Не відриваючи зап’ястя від поверхні столу, посувайте мишу в напрямку знизу – вгору. Переконайтеся в тому, що покажчик миші не досягає лівого нижнього і правого верхнього кутів екрана.

  • Перемістіть движок Скорость перемещения указателя в крайнє праве положення. Клацніть на кнопці Применить.

  • Переконайтеся в тому, що покажчик миші можна провести від лівого нижнього до правого верхнього кутів екрана, не відриваючи зап’ястя від поверхні столу.

  • Експериментально оберіть найбільш зручне для себе положення движка. Після кожної зміни його положення не забувайте задіяти командну кнопку Применить.

  • Закрийте діалогове вікно Свойства: Мышь.

Операційна система Windows дозволяє кожному користувачу індивідуально настроїти органи управління. Необхідні для цього засоби можна знайти у вікні Панель управления.

Вправи:

  1. Настройте властивості екрана (Фон, Заставка).

  2. Настройте системну дату і час.

Розділ ііі. Файловий менеджер типу Norton Commander – far

3.1. Загальна характеристика менеджеру

Система Windows не дає повного набору засобів для швидкої та комфортної роботи з файлами. Багато користувачів, що починали свою роботу на персональних комп’ютерах з оболонки Norton Commander або Volkov Commander, запускають ці оболонки навіть з-під Windows. І це не тільки тому, що вони так звикли, це дійсно зручніше. Сьогодні існує багато користувачів, які для файлових операцій (копіювання, переміщення, перегляд, знищення та інше) використовують звичайні вікна Windows або програму Проводник, найчастіше навіть не розуміють з яким об’єктом вони працюють – сам файл або його ярлик, перемістили вони файл на нове місце або тільки створили копію і т.ін. Навіть побачити потрібний файл в папці, якщо їх там багато, не дуже просто і швидко. У цих програмах також слабо розвинутий апарат групових операцій. Наприклад, якщо необхідно швидко перейменувати в групі файлів розширення .txt на .doc, то цього не зробиш з усією групою. Доведеться перейменовувати кожний файл окремо. А якщо потрібно порівняти дві папки, та вияснити які файли в них співпадають, то зробити такі дії з допомогою можливостей Windows досить складно. Окрім переліченого існують інші складнощі при роботі з файлами за допомогою інтерфейсу Windows. Для того, щоб комфортно працювати з файлами, як правило, в середовищі Windows використовують файлові менеджери сторонніх виробників, які базуються на ідеї віконного інтерфейсу Norton Commander. До таких програмних засобів відносяться: Norton Commander, Volkov Commander, Windows Commander тощо. Розглянемо роботу з такого роду файловими менеджерами на прикладі програми FAR Manager. FAR Manager – розробка Євгена Рошаля, відомого також як автор архіватора RAR.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]