Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DGU_POSIB.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

5.9. Функції. Категорії функцій. Вставка функцій

Функції – це готові формули, що вбудовані в Excel, які можна застосовувати в інших формулах або самостійно. Excel містить більше ніж 400 вбудованих функцій. Функція складається із двох частин: імені і списку аргументів у круглих дужках. Аргументами можуть бути числові та текстові константи, комірки, діапазони комірок, над даними яких виконуються обчислення. Рекомендується використовувати функції повсюди, де це можливо, так як вони гарантовано дають вірний результат, у той час як створювані користувачем формули потенційно можуть містити помилки.

Р ис.5.9. Вікно Мастер функций

На рис 5.9 у вікні Мастер функций показані категорії функцій.

Діалогове вікно Мастер функций і палітра формул суттєво спрощує використання та зрозуміння функцій, розподіляючи їх не тільки за логічними категоріями, але й запропоновує ввести аргументи, потрібні для повернення функцією вірного результату.

Діалогове вікно Мастер функций і палітру формул можна відкрити декількома способами:

  • клацнути на кнопці Вставка функции на панелі інструментів Стандартная;

  • клацнути по кнопці Изменить формулу ( = ) в рядку формул;

  • вибрати команду Функция із меню Вставка;

  • натиснути комбінацію клавіш Shift + F3.

Якщо в діалоговому вікні Мастер функций вибрати якусь функцію та натиснути кнопку ОК, відкриється палітра формул (рис. 5.10).

Рис. 5.10. Палітра формул

У палітру формул слід ввести аргументи або інструкції, потрібні для обчислень. Для введення аргументів, якими є адреси комірок або їх діапазони, можна використовувати мишу або клавіатуру. Обов'язкові аргументи виділяються полужирним шрифтом. На рис. 5.10 показано, що в поле Число 1 (воно виділене полужирним шрифтом) необхідно ввести діапазон комірок.

Вправи:

  1. Створити формулу, що підраховує суму значень декількох комірок, використовуючи майстер функцій.

  • Використовуючи маркер автозаповнення, ввести в діапазон комірок С4:G8 числа від 1 до 25.

  • Виділити комірку, в якій буде розташовано результат обчислення функції, припустимо, комірку В3. При цьому комірка В3 стане активною.

  • Вибрати команду Функция пункту меню Вставка або клацнути на кнопку Вставка функции на панелі інструментів Стандартная, або натиснути комбінацію клавіш Shift + F3. При цьому відкриється діалогове вікно Мастер функций.

  • У вікні Мастер функций вибрати категорію Математические, потім вибрати функцію СУММ і натиснути кнопку ОК. При цьому відкриється палітра формул.

  • У

    1

    палітрі формул в полі Число 1 необхідно ввести потрібний діапазон комірок (рис. 5.11) та натиснути кнопку ОК. При цьому в комірці В3 відобразиться результат обчислення (рис. 5.12).

Рис. 5.11. Палітра формул з вказаним аргументом

Я кщо уважно придивитися, на палітрі формул після введення діапазону комірок (до того, як натискувати кнопку ОК) можна побачити результат розрахунків (позначка 1 на рис. 5.11).

Рис. 5.12. Результат виконання вправи №13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]