Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-ЦПП-Семинары нов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

Постанови Пленуму Верховного Суду України

  1. Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 року № 9 (Із змінами і доповненнями).

  2. Про судове рішення. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 11 від 29 грудня 1976 р. зі змінами від 24 квітня 1981 р. (Із змінами і доповненнями).

  3. Про практику перегляду судами у зв’язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили. Постанова Пленуму Верховного суду України від 27 лютого 1981 р. № 1 ( зі змінами).

Навчальна та наукова література

  1. Бородін М. Перегляд цивільних справ у порядку апеляції // Право України. – 2004. - № 8. – С. 71-75.

  2. Гусаров К. Апелляционное производство в судах гражданской юрисдикции // Підприємництво, господарство і право. – 2003. - № 7. – С. 37-40.

  3. Ємельянова І. Апеляційний і касаційний перегляд судових рішень в цивільному судочинстві: теоретичні та практичні аспекти // Право України. – 2004. - № 2. – С. 16-21.

  4. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України. – К.: Юридична практикв, 2006.

  5. Зразки процесуальних документів (заяви, позовні заяви, скарги, клопотання) / Укладачі: Лядецький М.М., Хавронюк М.І. Кравчук В.М. Стратегія і тактика цивільного процесу: Практичний посібник. – К.: Атіка, 2005.

  6. Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Х.: Харків юридичний, 2005.

  7. Тертышников В.И. Основы гражданского судопроизводства Украины. – Х., 2006.

  8. Тертишніков В.І. Цивільний процесуальний кодекс України: науково-практичний коментар. – Х.: “Ксилон”, 2006.

  9. Цивільний процес: Навчальний посібник / За ред. Ю.В.Білоусова. – К.: Прецедент, 2005.

  10. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2005.

Практичне заняття – 2 год.

1. Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська розглянув справу і задовольнив позовні вимоги Латишевої про розірвання шлюбу і стягнення аліментів на користь дитини. Відповідач, що знаходився в тривалому службовому відрядженні в м. Пскові, довідався про зміст рішення з телеграми своєї матері.

Щоб уникнути пропуску строку апеляційного оскарження Латишев направив до Апеляційного суду Дніпропетровської області телеграму такого змісту: “Рішення Бабушкінського районного суду про розірвання шлюбу і стягнення аліментів не погоджене зі мною. Прошу переглянути справу з моєю участю. Подробиці листом.

Як повинен діяти апеляційний суд? Чи може телеграма відповідача розглядатися як апеляційна скарга?

2. Комісія зі справ неповнолітніх виконкому Індустріальної районної ради пред’явила позов про позбавлення Яблочкіної батьківських прав у відношенні дочки 1991 р. народження. Районний суд задовольнив позовну вимогу і передав дитину на виховання в дитячу установу. Батько дитини, Яблочкін, довідавшись про рішення суду, подав апеляційну скаргу, у якій указав що він не згодний з рішенням суду, що розглянув справу без його участі, не з’ясувавши, чи є батько і чи бажає він виховувати дочку.

Чи підлягає прийняттю і розгляду апеляційним судом скарга Яблочкіна? Чи є підстави для скасування рішення?

3. Місцевий суд розглянув справу за позовом громадянина Козака до Управління залізниці про стягнення плати за оренду складських приміщень і в позові відмовив з тієї причини, що позивач не звертався з претензією до Управління залізниці.

Чи є підстави для апеляційного оскарження цього рішення суду?

4. Районний суд розглянув позов про розділ майна подружжя Панкратових і ухвалив відповідне рішення. Позивачка Панкратова Т.Л. оскаржила рішення в апеляційному суді із проханням скасувати рішення, тому що справа була розглянута в її відсутності, і вона не була сповіщена про день і час судового засідання. Апеляційний суд відхилив скаргу Панкратової Т.Л. з тих підстав, що рішення районного суду є обґрунтованим і ухвалено відповідно до норм сімейного законодавства. Чи вірна ухвала апеляційного суду?

5. При розгляді позову ЖЕК про виселення Борового в основу рішення суду були покладені показання свідків Рема, Діброви, Позняка, яких суд у судовому засіданні не допитував, а показання, зроблені ними в попередньому судовому засіданні перед іншим складом суду, не оголошував. Крім того, інші свідки Горовий і Магуза в судовому засіданні не допитувалися, про кримінальну відповідальність не попереджались, але сторони ставили їм запитання. У справі була проведена графічна експертиза, але висновок експерта не оголошувався в судовому засіданні.

Які порушення допущені при розгляді справи ?

Яку ухвалу належить постановити судовій палаті в цивільних справах апеляційного суду при встановленні таких порушень ?

6. Яку ухвалу належить постановити судовій палаті в цивільних справах апеляційного суду, яка, розглянувши скаргу, встановила:

а) що суддя Зірко повідомив сторонам усі ті судження, які висловлювали судді в нарадчій кімнаті при вирішенні їх справи;

б) непідписання секретарем судового засідання протоколу судового засідання; допущення виправлень, підчисток, перекреслення абзаців, наявність незакінчених фраз тощо;

в) у рішенні суду були зроблені дописки іншим чорнилом – прізвища свідків і підписи складу суду; у другому – була підчищена і витерта дата постановлення ухвали, виправлена дата надання відстрочки виконання рішення, і ці виправлення не були судом застережені;

г) суд відмовив у позові заводу про стягнення переплачених грошових сум Шульзі, виходячи з нормативних розцінок за фарбування фасаду будинку культури, не з’ясувавши вартості робіт за цими розцінками ?

7. Чи допускається оскарження ухвали суду про відмову в прийнятті позовної заяви? Якщо так, то в якому порядку? Як буде називатися скарга? Який порядок розгляду таких скарг?

8. Між спадкоємцями Григоришиною і Блиновою виник спір з приводу поділу спадкового майна. Блинова вважала, що при визначенні розміру її частки майна не повинні враховуватися предмети домашнього вжитку. Розглянувши справу, суд поділив порівну майно між спадкоємцями та включив до нього і предмети домашнього вжитку.

Через місяць до цього ж суду звернувся Буркаль із заявою до Григоришиної і Блинової про визнання права власності на спадкове майно, яке було поділено між відповідачами, а належало йому за заповітом померлого батька Буркаль Г.К.

Яке буде рішення суду на цю вимогу? Які види спадщини передбачені ЦК?

9. Квартирний відділ видав на одну і ту ж квартиру два ордери Сидоренку і Коломійченку, але останній першим зайняв квартиру. Сидоренко звернувся до суду з позовом про визнання за ним права на житлоплощу і виселення Коломійченка, оскільки ордер йому видано на 4 дні раніше. Суд взяв до уваги, що сторони перебували на черзі і, за поясненням представника заводу, обидва підлягають забезпеченню житлом, відмовив Сидоренку в позові. Пізніше було встановлено, що Коломійченку належить будинок на праві приватної власності у приміському районі, сполученому електричкою, у зв’язку з чим районна рада скасувала своє рішення про видачу Коломійченку ордера на житлоплощу в будинку заводу.

Чи має право Сидоренко з цих підстав заявити позов про виселення Коломийченка М.М., коли йому стало про це відомо через 4 місяці?

10. При розгляді справи про поновлення на роботі Березного, звільненого за прогул без поважних причин, свідки Горін і Лукіна дали показання в судовому засіданні про те, що невихід на роботу Березного протягом 3 днів обумовлюється тим, що він рятував державне майно від пожежі та отримав незначні пошкодження здоров’я, йому була надана медична допомога і листок непрацездатності на три дні.

Ураховуючи ці обставини, суд поновив на роботі Березного і постановив окрему ухвалу на незаконні дії адміністрації автопідприємства, де працював позивач. Через деякий час профспілка одержала заяву від своїх працівників про те, що Березний одержав пошкодження здоров’я не при рятуванні державного майна, а в заподіяному ним бешкеті, але приховав це. Горін і Лукіна знали про це, але остання використала своє службове становище фельдшера, допомогла Березному незаконно одержати листок непрацездатності. Профспілка звернулася з листом до прокурора, у якому просила вжити заходів на усунення порушення законності за цією справою.

Як належить вчинити прокурору ?

11. КСП звернулося з позовом до Кузьмука про стягнення з нього нанесеної шкоди нестачею товарно-матеріальних цінностей на складі КСП, де відповідач працював.

Інтереси КСП в суді захищав його бухгалтер Посмітний. Перебуваючи у приятельських відносинах із Кузьмуком, Посмітний вступив з ним у злочинну змову і за отриманий хабар відмовився в більшій частині від позову, за яку начебто відповідач відзвітувався у КСП.

На цій підставі суд задовольнив 20% пред’явленої позовної суми. Прокуратурою району проти Посмітного була порушена кримінальна справа і він був засуджений до позбавлення волі.

КСП заявила вимогу про стягнення з Кузьмука неотриманих сум збитку, яка була задоволена судом. Чи правильно була вирішена справа ?

Тема 9