Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-ЦПП-Семинары нов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

Тема 4. Цивільні процесуальні строки. Судові витрати. Санкції цивільного процесуального права

Ключові поняття: цивільні процесуальні строки; строки, встановлені законом; строки, встановлені судом; абсолютно визначені строки; відносно визначені строки; витрати по провадженню цивільної справи; судовий збір; ціна позову; майнова цивільно-процесуальна відповідальність.

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

План

1. Цивільні процесуальні строки:

  • поняття, значення і види процесуальних строків;

  • обчислення, зупинення, продовження, поновлення процесуальних строків.

2. Поняття витрат в цивільному процесі. Витрати з провадження цивільної справи:

- судовий збір;

  • витрати, пов’язані з розглядом справи в суді;

  • розподіл судових витрат між сторонами.

3. Санкції цивільного процесуального права:

а) заходи захисту;

б) заходи відповідальності;

в) заходи процесуального примусу.

Теми рефератів

  1. Цивільні процесуальні строки, визначені за тривалістю.

  2. Класифікація цивільних процесуальних строків.

  3. Санкції цивільного процесуального права.

Основна література Нормативно-правові акти

  1. Цивільний процесуальний кодекс України, 1618-15, остання редакцiя вiд 03.08.2010 на пiдставi 2453-17, чинний.

  2. Закон України «Про виконавче провадження » від 08.03. 2011 р.

  3. Про державне мито. Декрет Кабінету Міністрів України № 7-93 від 21 січня 1993 (із змінами).

  4. Про граничні розміри компенсації витрат, пов'язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави. Постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 р. № 590 // Урядовий кур'єр. – 2006. - № 86 (11 травня).

  5. Про визначення розміру витрат, пов’язаних з розшуком відповідачів у цивільних справах. Постанова Кабінету Міністрів № 78 України від 1.02.1995 р. // Урядовий кур’єр. – 1995. - № 20.

  6. Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита. Затверджена Наказом Головної державної податкової інспекції України № 5 від 22.04.1993 р. (із змінами).

  7. Інструкція про проведення виконавчих дій. Затверджено наказом Міністерства юстиції України 15 грудня 1999 р. № 74/5. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 865/ 4158.

  8. Інструкція про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення та виплати державним науково-дослідним установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів. Затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 1996 р. № 710 (із змінами).

Навчальна та наукова література

  1. Буркацький Л.К. Захист цивільного права та інтересу: Методика складання документів, коментарі, позовні та інші заяви: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  2. Вахонєва Т.М. Процесуальні строки захисту цивільних прав за новим цивільно-процесуальним законодавством // Держава і право. – 2005. – Вип.. 27. – С. 342-348.

  3. Зразки процесуальних документів (заяви, позовні заяви, скарги, клопотання) / Укладачі: Лядецький М.М., Хавронюк М.І. Кравчук В.М. Стратегія і тактика цивільного процесу: Практичний посібник. – К., 2005.

  4. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України. – К.: Юридична практикв, 2006.

  5. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України. – К.: Юридична практикв, 2006.

  6. Лукіна І.М. Немайнова відповідальність як один із видів цивільної процесуальної відповідальності // Вісник Національного університету внутрішніх справ. – 2005. – Вип.. 29. – С. 347-351.

  7. Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Х.: Харків юридичний, 2005.

  8. Тертышников В.И. Основы гражданского судопроизводства Украины. – Х., 2006.

  9. Тертишніков В.І. Цивільний процесуальний кодекс України: науково-практичний коментар. – Х.: “Ксилон”, 2006.

  10. Турчин-Куракіна І. Питання підвідомчості спорів, що виникають із земельних правовідносин // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 4. С. 38-41.

  11. Цивільний процес: Навчальний посібник / За ред. Ю.В.Білоусова. – К.: Прецедент, 2005.

  12. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2005.

Практичне заняття – 2 год.

1. Суд ухвалив рішення про відмову Гріненко в позові про поновлення на роботі. Через 2 дні Гріненко був збитий автомобілем і у важкому стані відправлений в лікарню, де знаходився на лікуванні 2 місяця. Після одужання Гріненко звернувся в юридичну консультацію за порадою стосовно питання про можливість оскарження судового рішення.

Чим відрізняється продовження процесуального строку від його поновлення ? Укажіть наслідки пропуску процесуальних строків.

2. Визначте, до якого виду відносяться: строки розгляду цивільних справ; строки виконання судових доручень; строки поданя апеляційної скарги; строки подання касаційної скарги; строки подання доказів.

3. Оскільки строк апеляційного оскарження рішення суду Ісаєвим був пропущений, при подачі апеляційної скарги він одночасно звернувся до суду із заявою, в якій просив поновити пропущений строк. Суддя наклав резолюцію на заяву: “Для продовження строку причин немає”. Укажіть помилки, допущені суддею.

4. До місцевого суду надійшла позовна заява від Деркача про розірвання угоди з Погорілим про найм гаражу і стягнення плати за його користування.

У зв’язку з тим, що позовна заява не відповідала вимогам ст. 119 ЦПК, суддя повідомив про це позивача, надавши йому строк для виправлення недоліків.

У зазначений строк позивач з поважних причин не виправив недоліки заяви і звернувся до суду з проханням продовжити встановлений для цього строк. У яких випадках можливе продовження і поновлення процесуальних строків?

5. Суд відмовив Григоренку в прийнятті апеляційної скарги за пропуском встановленого законом для цього строку. Григоренко вважав, що останній день строку, який припадає на неробочу суботу, не повинен бути зарахований. Таким повинен бути понеділок, у який і була виконана ним зазначена процесуальна дія. Він звернувся зі скаргою до судової палати з цивільних справ апеляційного суду.

Чи правильні міркування Григоренка і які існують правила щодо закінчення процесуальних строків ?

6. У зв’язку із знаходженням позивача у тривалому службовому відрядженні суд із власної ініціативи зупинив провадження у справі. З поверненням із відрядження (через 3 роки) провадження у справі було поновлено. У судовому засіданні відповідач просив суд відмовити в позові, посилаючись на пропуск строку давності. Чи може бути прийнята судом ця обставина як підстава для відмови у позові?

Якими є правила зупинення і обчислення процесуальних строків?

7. Смирнов подав позов про зменшення розміру алі­ментів на 50 грн. щомісячно, які він сплачує за судовим рі­шенням на двох дітей. Його заробітна плата після всіх стяг­нень складає 450 грн.

Визначте розмір судового збору.

8. За позовом Самойлова проти акціонерного товари­ства “Епос” суд постановив рішення про стягнення з відпові­дача на користь позивача 600 грн. (вартість путівки в санато­рій) та 30 грн. щомісячно як різницю між колишнім заробіт­ком і пенсією. Строк повторного огляду стану здоров'я потер­пілого, визначений судом, два роки.

У якому розмірі мають стягуватися судові витрати з відповідача?

9. Позивач подав позов про стягнення з відповідача 1800 грн. Суд задовольнив позов частково у розмірі 1600 грн. За ініціативою суду була проведена експертиза, вартість якої становила 400 грн.

Як мають розподілитися судові витрати між сторона­ми?

10. Перебуваючи в зареєстрованому шлюбі з Перепелицею Байрачна звернулась із позовом про стягнення з нього на період вагітності й пологів щомісяця по 100 грн., оскільки Перепелиця не надає їй ніякої матеріальної допомоги.

Позов Байрачної було задоволено. Місячний заробіток відповідача становить 500 грн.

З кого і в якому розмірі буде стягнуто судовий збір ? Яка різниця між судовим збором і судовими витратами ?

11. Кобзар позичив Борисюку на будівництво будинку 5000 грн. з таким розрахунком, що той надасть йому для постійного проживання в цьому будинку одну кімнату розміром 16 кв. м. Угода про позику була нотаріально посвідчена. У зв’язку з невиконанням Борисюком умов договору Кобзар звернувся до суду про визнання права власності на одну кімнату або про повернення позики з доплатою 3% річних.

В якій сумі необхідно сплатити судовий збір за розгляд заяви в суді ? Як визначається ціна позову ?

12. Адміністрація фірми “Промінь” проводила за рішенням суду відрахування аліментів із зарплати працівника Недорядка на утримання дітей – Левка й Петра. При звільненні з роботи Недорядко завірив ст. бухгалтера розрахункового відділу Трохименко, що через декілька днів, коли про його зарахування за новим місцем роботи буде виданий наказ, він повідомить про це і вона зможе переслати туди виконавчий лист. Але пройшов місяць, і Недорядко ніяких повідомлень не подав, на виклик Трохименко не з’явився, у зв’язку з чим бухгалтер звернулася за порадою до державного виконавця. До нього також надійшла скарга стягувача аліментів.

Чи носять дії відповідача і ст. бухгалтера характер цивільного процесуального правопорушення ? Якщо так, то які до них можуть бути застосовані заходи відповідальності ?

  1. Знайдіть у ЦПК норми, якими встановлені цивільні процесуальні санкції захисту і відповідальності. Дайте їх визначення, розкрийте відмінність і значення.

  2. Викликаний повторно в судове засідання свідок Деркач категорично відмовився від явки до суду, свідок Ворона відмовився від свідчень у суді, а свідок Прокопчук дав у судовому засіданні неправдиві свідчення. Яку відповідальність можуть нести свідки Деркач, Ворона, Прокопчук ?

Дайте визначення цивільної процесуальної відповідальності та в чому полягає її відмінність від кримінальної і адміністративної ?

  1. Відповідачу, на користь якого було постановлено рішення, суд присудив з позивача всі судові витрати, хоч того було звільнено від сплати судових витрат. Крім цього, з позивача у зв’язку з пред’явленням безпідставного позову було покладено сплату відповідачеві винагороди за фактичну втрату робочого часу.

В іншій справі на відповідача, який безпідставно заявив зустрічний позов, систематично протидіяв правильному й швидкому розгляду та вирішенню справи, суд поклав сплату на користь позивача винагороди за фактичну втрату робочого часу.

Чи можна вважати такі заходи суду притягненням сторін до цивільно-процесуальної відповідальності ? Які умови необхідні для її застосування ?

  1. У справі про розділ сумісно нажитого подружжям майна суддя за заявою позивача постановив ухвалу про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові суми, що знаходяться в ощадному банку на рахунку відповідача.

Відповідач у той же день, без будь-яких перешкод, зняв з рахунку всі грошові суми й віддав на збереження своїм батькам, попросивши їх нікому про це не розповідати.

Які особи і яку відповідальність можуть нести за порушення заходів забезпечення позову ?