Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДГУ-ЦПП-Семинары нов.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

Тема 6. Судовий розгляд цивільних справ. Судові рішення

Ключові поняття: судовий розгляд справи як стадія цивільного процесу; судове засідання - процесуальна форма розгляду справи; ускладнення в процесі судового розгляду; відкладення розгляду справи; зупинення провадження в справі; закриття провадження в справі; залишення заяви без розгляду; фіксування цивільного процесу; журнал судового засідання; протокол судового засідання; протоколи про окремі процесуальні дії; судові рішення і ухвали.

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

План

  1. Поняття, значення та зміст стадії судового розгляду цивільної справи.

  2. Дія принципів цивільного процесуального права в стадії судового розгляду.

  3. Судове засідання – процесуальна форма розгляду цивільних справ:

а) роль головуючого в судовому розгляді та забезпечення порядку в судовому засіданні; заходи, що застосовуються до порушників;

б) частини судового засідання, їх зміст.

  1. Ускладнення в процесі судового розгляду цивільних справ:

а) відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді;

б) зупинення провадження у справі; відмінності відкладення від зупинення провадження у справі;

в) закриття провадження у справі;

г) залишення заяви без розгляду.

  1. Фіксування судового засідання технічними засобами. Журнал судового засідання. Порядок складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії.

  2. Поняття і види судових рішень:

а) рішення суду: види, суть, вимоги, які має задовольняти рішення суду; зміст рішення суду;

б) судові ухвали, їх класифікація, зміст.

Питання для самостійного вивчення

              1. Виправлення недоліків рішення судом, що його ухвалив:

  • - виправлення описок та арифметичних помилок у рішенні суду;

  • - постановлення додаткового рішення;

  • - роз’яснення рішення суду.

              1. Набрання рішенням суду законної сили.

              2. Заочний розгляд справи:

  • - умови і порядок проведення заочного розгляду справи;

  • - форма і зміст заочного рішення;

  • - форма і зміст заяви про перегляд заочного рішення;

  • - скасування та оскарження заочного рішення;

  • - законна сила заочного рішення.

Основна література Нормативно-правові акти Постанови Пленуму Верховного Суду України

1. Цивільний процесуальний кодекс України, 1618-15, остання редакцiя вiд 03.08.2010 на пiдставi 2453-17, чинний.

  1. Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 року № 9 (Із змінами і доповненнями).

  2. Про судове рішення. Постанова Пленуму Верховного Суду України №  11 від 29 грудня 1976 р. зі змінами від 24 квітня 1981 р. (Із змінами і доповненнями).

Навчальна та наукова література

  1. Зразки процесуальних документів (заяви, позовні заяви, скарги, клопотання) / Укладачі: Лядецький М.М., Хавронюк М.І. Кравчук В.М. Стратегія і тактика цивільного процесу: Практичний посібник. – К.: Атіка, 2005.

  2. Веніамінова А. Моральна шкода: практичні аспекти доказування її наявності // Юридичний журнал. – 2003. - № 6. – С. 42-47.

  3. Дем’янова Л.В. Властивості законної сили ухвал суду першої інстанції// Часопис Київського університету права. – 2005. - № 4. – С. 176-179.

  4. Зейкан Я.П. Коментар Цивільного процесуального кодексу України. – К.: Юридична практикв, 2006.

  5. Луспеник Д.Д. Застосування новел ЦК і ЦКК України в судовій практиці. Серія “Судова практика”. – Х.: Харків юридичний, 2005.

  6. Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Х.: Харків юридичний, 2005.

  7. Луспеник Д. Розмежування оціночних суджень та стверджень про факти при розгляді справ про захист честі, гідності та ділової репутації // Право України. – 2003. - № 12. – С. 57-59.

  8. Тертышников В.И. Основы гражданского судопроизводства Украины. – Х., 2006.

  9. Тертишніков В.І. Цивільний процесуальний кодекс України: науково-практичний коментар. – Х.: “Ксилон”, 2006.

  10. Фазікош Г. Юридична та соціальна природа судового рішення в цивільному судочинстві і сучасні наукові погляди // Право України.– 2001. - № 3.

  11. Фазікош Г. Щодо розширення логічного змісту поняття законності судового рішення // Право України. – 2001. - № 12.

  12. Фурса С., Цюра Т. Докази і доказування у цивільному процесі: Науково-практичний посібник. – К.: Видавець Фурса С.Я., КНТ, 2005.

  13. Цивільний процес: Навчальний посібник / За ред. Ю.В.Білоусова. – К.: Прецедент, 2005.

  14. Цюра Т. Сторони як основні “процесуальні противники” в процесі доказування в цивільних справах // Право України. – 2002. - № 3. – С. 102-105.

Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2005.

Практичне заняття – 2 год.

1. Іванова звернулась до суду з позовом до Іванова про стягнення аліментів на себе і на утримання дитини за наступними обставинами:

у листопаді 2004 р. вона вийшла заміж за Іванова, свій шлюб вони зареєстрували в РАГСі. Однак через декілька місяців подружнього життя, внаслідок недостойного поводження чоловіка вона була вимушена залишити його. 20 серпня 2005 р. народився син Микола, у зв’язку з чим вона знаходиться у відпустці за вагітністю і пологами. Заробітну плату вона в теперішній час не отримує, інших доходів не має, є матеріальні ускладнення, відповідач добровільно матеріальної допомоги не надає.

При розгляді справи судом питання про стягнення аліментів на утримання самої позивачки не обговорювалося і в рішенні було ухвалено стягнути аліменти з Іванова на утримання сина Миколи.

Яка помилка суду? Як вона може бути виправлена?

  1. Домовласник Карпов звернувся з позовом про виселення зі свого будинку наймача Дубнікова з того приводу, що наймач не виконує умов договору і не сплачує за житло. Суд неодноразово відкладав розгляд справи за таких підстав: перший раз - у зв´язку з неврученням відповідачеві судової повістки, другий - через неявку відповідача, якого було своєчасно повідомлено, третій - внаслідок письмової заяви відповідача про хворобу, четвертий - у зв’язку із задоволенням клопотання відповідача про відвід судді, п´тий - у зв´язку із прийняттям зустрічного позову відповідача про стягнення з позивача коштів, які було використано на капітальний ремонт будинку.

Чи в усіх випадках було достатньо підстав для відкладення розгляду справи?

  1. У справі про поділ майна між подружжям Чумакових відповідач Чумаков надіслав заяву до суду з проханням про зупинення провадження у справі у зв´язку з тим, що він за вироком суду відбуває покарання у виправно-трудовій колонії. Суд заяву задовольнив і провадження у справі зупинив.

Чи правильно діяв суд?

  1. У справі, яку було порушено за позовом Водолазова на Федоренко про визнання недійсним договору купівлі-продажу житлового будинку, у судовому засіданні представник позивача - адвокат Юр´єв - подав клопотання про зупинення провадження у справі у зв´язку зі смертю позивача.

Яке рішення має прийняти суд?

  1. Мироненко Ю. звернулася з позовом до Мироненка А. про поділ спільного майна. Суд постановив ухвалу, якою заяву залишив без розгляду. Ухвалу було мотивовано тим, що сторони 19 вересня і 7 жовтня 2005 р. не з’явилися до суду без поважних причин, про причини неявки суд не повідомили. Суд дійшов висновку про неможливість розгляду справи за тими матеріалами, що містяться у справі, за відсутності сторін. В апеляційній скарзі Мироненко Ю. просила скасувати ухвалу місцевого суду, посилаючись на те, що 19 вересня вона не мала змоги прийти до суду через хворобу, проте її адвокат до суду з´явився. Стосовно неявки 7 жовтня їй повідомили, що відповідач заявив клопотання про передачу справи до іншого суду, і вона виходила з того, що за цих обставин справу буде відкладено.

Дайте оцінку діям суду.

  1. У судове засідання за позовом Зайцевої до Зайцева про стягнення аліментів на утримання дитини батько відповідача подав свідоцтво про смерть Зайцева і попросив закрити провадження у справі.

Чи є підстави для задоволення цього клопотання? Як повинен діяти суд, якщо у справі крім вимоги про стягнення аліментів Зайцева просила стягнути також заборгованість по аліментах з відповідача за останні два роки?

7. Кандак Я.Д. подав позов у суд до шиферного заводу про відшкодування збитків у сумі щомісячних платежів у зв’язку з каліцтвом, яке йому було заподіяно з вини відповідача. На засіданні суду представник відповідача був відсутній, але його участь у розгляді справи була необхідна, а тому слухання справи суд відклав, надіславши повістку, яка і була вручена директору заводу.

У призначений строк представник відповідача на засідання суду знову не прибув, тому за ухвалою судді провадження у справі було зупинено.

Чи правильно діяв суд ? Що собою являє зупинення провадження у справі, які його підстави ?

8.Протасова просила суд установити факт реєстрації шлюбу з Протасовим, померлим 10 грудня 2004 р., у зв’язку з тим, що нею загублене свідоцтво про одруження, а встановити цей факт іншим чином неможливо. Протасова пояснила, що встановлення цього факту їй необхідно для одержання свідоцтва про право на спадщину. Представник Богодухівського райфінвідділу Смирнов проти встановлення цього факту не заперечував і пояснив, що Протасов дійсно помер 10 грудня 2004 р., це підтверджується свідоцтвом про смерть, а факт реєстрації шлюбу Протасова і Протасової може бути підтверджений у суді показаннями свідків.

Складіть резолютивну частину рішення у справі.

9. За позовом агропідприємства до Карташової про стягнення 400 грн. на відшкодування збитків за нестачу картоплі суд провадження у справі закрив, посилаючись на те, що представник агропідприємства просив справу закрити до уточнення деяких обставин. З протоколів судового засідання вбачається, що суд не роз’яснив сторонам наслідки цієї процесуальної дії та не з’ясував мотиви відмови агропідприємства від позову.

Чи мав право суд при таких обставинах закрити провадження у справі ?

10. Внаслідок наїзду автомашини, яка належала автопідприємству, Карпенку заподіяно каліцтво, а також майнова шкода. Карпенко звернувся до суду з позовом про відшкодування втрат від ушкодження пальта, костюма і взуття. Суд, розглянувши у засіданні всі вимоги, ухвалив рішення, але в резолютивній частині вказав про відшкодування збитків, заподіяних позивачеві у зв´язку із втратою працездатності і внаслідок зіпсування пальта і взуття, а про інші вимоги нічого не вказав.

Які помилки допустив суд у судовому рішенні і як їх можна виправити?

11. З платформи навантаженого лісоматеріалами поїзду, що рухався, злетіла соснова колода і нанесла пошкодження автомашині громадянина Макаренка, яка стояла недалеко від насипу, та йому самому. Громадянин Макаренко заявив до бригади поїзда позов про відшкодування нанесених збитків (вартості ремонту автомашини), про стягнення періодичних платежів щомісяця та одноразово (затрати на лікування в санаторії).

Бригадир поїзду заявив клопотання про призначення у справі технічної та медичної експертизи. Суд відхилив її як безпідставну. Справа була призначена до слухання. При розгляді справи суддя оголосив перерву на 3 години для поїздки позивача за додатковими доказами. На зауваження бригадира поїзду, що це суперечить закону, головуючий видалив його із залу судового засідання за непідкорення суду. Після перерви справу було розглянуто по суті. Позов було задоволено.

Чи дотриманий був судом процесуальний порядок розгляду справи ?

12. До районного суду звернувся Краснов із позовною заявою, в якій просив суд поновити його на роботі на посаді слюсаря по ремонту побутових холодильників Дніпропетровського заводу холодильних машин і стягнути на його користь заробітну плату за один місяць і дванадцять днів, оскільки наказом директора заводу він був звільнений за прогул незаконно. Його середня місячна заробітна плата - 570 грн. На підтвердження своїх вимог позивач послався на те, що прогулу не робив, а знаходився з 1 жовтня по 10 жовтня у службовому відрядженні, що підтверджується посвідченням про відрядження і проїзними документами. Крім того, питання про його звільнення не було узгоджено з профспілковим комітетом. Представник відповідача - адвокат - не заперечував доводам Краснова і просив вирішити справу на підставі доказів і вимог законодавства про працю. Директор заводу пояснив, що позивач звільнений законно, тому що до підписання наказу про звільнення він не подав до адміністрації заводу документів, які б свідчили, що прогулу немає. Визначте склад учасників процесу в даній справі, а також необхідні засоби доказування. Складіть судове рішення в цій справі.