Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

виконання плану санації - відновлення платоспроможності боржни­ка - необхідними є умови участі інвесторів у повному чи частковому задоволенні вимог кредиторів, зокрема, шляхом переведення боргу (частини боргу) на інвестора; строк і черговість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам; умови відповідальності інвестора за невиконання зобов'язань, узятих відповідно до плану санації.

Фактичні склади за ступенем завершеності нагромадження фактів: завершені - процес нагромадження юридичних фактів закін­чено, і правові наслідки настануть або можуть настати; незавершені -процес нагромадження юридичних фактів, необхідних для настання юридичних наслідків, не закінчено.

Фактичний склад не слід плутати зі станами - складними юридич­ними фактами.

§ 12. Правові презумпції як спосіб установлення юридичних фактів

Презумпції - закріплені в нормах права припущення про наяв­ність чи відсутність певних фактів, які мають юридичне значення, тобто презумпції - це узагальнення не достовірні, факти умовні, але можливі.

У правовій реальності презумпції є феноменом, який, не буду­чи юридичним фактом, може породжувати правовідносини, виступа­ти способом установлення юридичних фактів, за якого юридичний факт передбачається існуючим на підставі повторюваного, типово­го явища об'єктивної реальності.. Презумпції - важливий і досить гнучкий інструмент регулювання правовідносин, завдяки якому зникають сумніви в існуванні певного юридичного факту, оскільки в них: 1) відображаються вихідні, принципові засади права; 2) закладе­ний механізм реалізації цих засад.

Види правових презумпцій: неспростовні - припущення (закрі­плені в законі) про наявність або відсутність певних фактів, що не підлягають сумніву і доказуванню. Ці положення є незаперечни­ми принципами (презумпція виникнення правоздатності людини в момент її народження; презумпція недієздатності неповнолітньої особи); спростовні - припущення (закріплені в законі) про наяв­ність або відсутність певних фактів, що не підлягають сумніву, поки

щодо них не буде доведено інше. Ці положення можна заперечувати (презумпція невинуватості особи).

Види презумпцій за субординацією в правовому регулюванні і їх відмітні ознаки:

  • матеріально-правові - містять правоположення про наяв­ність (відсутність) певного юридичного факту при існуванні інших фактів, що можуть стосуватися іншого суб'єкта певних правовідносин або неозначеного кола осіб. Ознаки: 1) слу­жать передумовою для процесуальної презумпції; 2) всту­пають у дію лише за доведеності умов їх застосування; 3) завжди можуть бути спростовані шляхом доказів про від­сутність фактів, за наявності яких вони застосовуються;

  • процесуально-правові - виключають необхідність дока­зів для ухвалення рішення або вказують на суб'єкта, на якого покладається тягар доказування під час розгляду юри­дичної справи, чим установлюється порядок застосування норм процесуального права. Ознаки: 1) мають передумовою матеріально-правову презумпцію; 2) завжди виходять із пра­вової норми і розподіляють тягар доказування суворо визна­чено, а не приблизно; 3) не можуть бути спростовані, якщо матеріально-правова презумпція є незаперечною.

У більшості правових норм матеріальні і процесуальні види презумпцій тісно переплітаються. Вони допомагають вирішити справу, скорочують і спрощують процес доказування, розподіляють тягар доказування. До таких презумпцій належать: презумпція бать­ківства дитини, яка народились у зареєстрованому шлюбі; презумп­ція рівності частини кожного з подружжя при поділі майна, спіль­но нажитого в шлюбі; презумпція смерті особи, що безвісно була відсутня понад три роки; презумпція відмовлення позивачу від позо­вних вимог, якщо він двічі не з'являвся без поважних причин на судове засідання, та ін.

Кожна галузь права має чималий "набір" презумпцій. Напри­клад, у Цивільному кодексі України закріплені презумпція розум­ності і сумлінності учасників цивільних правовідносин, презумпція вини та ін. Вина визнається обов'язковою умовою для застосуван­ня заходів цивільно-правової відповідальності за порушення договір­них зобов'язань або у разі заподіяння шкоди. Щоправда, із презумпції вини є винятки. І все-таки загальним правилом у країнах континен-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]