Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.скакун.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

ні органи формулює зміст соціально-технічних норм, додержання яких визнається юридично обов'язковим; 2) коли держава встанов­лює відповідальність за порушення будь-яких соціально-технічних правил (диспозицій), але не формулює їх, а відсилає до інструкцій чи до інших актів, у яких містяться такі правила. Наприклад, ст.273 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідаль­ність за порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприєм­ствах і у вибухонебезпечних цехах; ст. 108 Кодексу про адміністра­тивні правопорушення встановлює адміністративну відповідаль­ність за грубе порушення механізаторами правил технічної експлуа­тації тракторів, комбайнів, інших самохідних сільськогосподарських машин. Самі правила безпеки у зазначених статтях не наводяться, а дано посилання на інструкції та інші технічні правила (це бланкетний спосіб викладу норм законодавцем).

Питання взаємодії технічних і правових норм в Україні вирі­шує Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт). Для розвитку міжнародних торговельних відносин має бути єдиний підхід до оцінювання якості продукції, безпеки для навколишнього середовища, життя, здоров'я, майна населення; єдині вимоги до маркування, упаковування, зберігання, транспортування продукції тощо. Україна в 1993 р. стала членом міжнародних автори­тетних організацій із стандартизації - ІСО (створена у 1946 р.) і МЕК (Міжнародна електротехнічна комісія, існує з 1906 р.)

§ 3. Норми моралі і норми права

Мораль - система норм і принципів, які виникають із потреби узгодження інтересів індивідів один з одним і суспільством (класом, соціальною групою, державою), спрямовані на регулювання поведін­ки людей відповідно до понять добра і зла і підтримуються особис­тими переконаннями, традиціями, вихованням, силою громадської думки.

Мораль має історичний характер, за всіх часів критерієм мораль­них норм виступають категорії добра і зла, чесності, порядності, совісті. "Золоте правило" моралі в євангельському формулюванні звучить так: "В усьому, якщо хочете, щоб з вами поводилися люди, так поводьтесь і ви з ними ".

Загальні ознаки норм права і норм моралі:

  1. є соціальними нормами;

  2. мають єдину мету - встановлювати і підтримувати порядок у

суспільстві;

3) мають однакові функції - впливати на поведінку людей, регу-

лювати їх відносини, формувати масштаби (еталони, стан­дарти) поведінки;

4) мають однакове коло адресатів - є правилами поведінки загального характеру;

5) мають єдиний оцінювальний стрижень - справедливість, через

яку встановлюється міра свободи і рівності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]