Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муніц право Місц самовряд Біленчук 2000.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Роїділ IV списки виборців

Стаття 25. Порядок складання списків виборців

  1. Для проведення виборів депутатів місцевих рад та сільсь­ ких, селищних, міських голів виконавчими комітетами сільських, селищних, міських, районних у містах рад складаються списки виборців по кожній виборчій дільниці за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією.

  2. До списку виборців включаються всі громадяни України, яким на день виборів виповнюється 18 років та які на момент складання списку проживають на території відповідної виборчої дільниці і мають виборче право.

  3. За відсутністю точних відомостей про дату (місяць і день) народження громадянина вважається, що він народився І січня відповідного року.

  4. Одна й та ж особа може бути включена до списку виборців лише на одній виборчій дільниці.

  5. До списку виборців вносяться прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, адреса (місце проживання) виборця. Прізвища виборців зазначаються в списку виборців у порядку, зручному для організації голосування.

  6. Списки виборців, складені по кожній виборчій дільниці, підписує керівник виконавчого органу сільської, селищної, місь­ кої, районної у місті ради. Він несе персональну відповідальність за достовірність, повноту списків виборців, а також за своєчас­ ність передачі їх до дільничних виборчих комісій.

  7. Список виборців передається до дільничної виборчої комі­ сії не пізніш як за 45 днів до дня виборів.

  8. Дільнична виборча комісія уточнює список виборців, після чого він підписується головою та секретарем комісії і не пізніш як за 15 днів до дня виборів подається для загального ознайомлення виборців.

  9. Виборці, які прибули на територію виборчої дільниці на постійне місце проживання після уточнення списків, включають­ ся дільничною виборчою комісією до списку виборців на підставі документів, які засвідчують їх особу та адресу (місце проживання).

  1. Зі списку виборців на підставі відповідних документів ви­ ключаються особи, які вибули з території виборчої дільниці на інше місце проживання, а також особи, які померли чи судом ви­ знані недієздатними або за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

  2. Списки виборців-військовослужбовців, які перебувають у військових частинах, а також членів сімей військовослужбовців та інших виборців, які проживають у районах розташування вій­ ськових частин, складаються дільничними виборчими комісіями на підставі даних, що подаються командирами військових частин. Військовослужбовці, які проживають поза військовими частина­ ми, включаються до списку виборців за місцем проживання на загальних підставах. ,',

188

12. Списки виборців по виборчих дільницях, утворених у ста­ціонарних лікувальних, санаторно-оздоровчих закладах, а також на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні, складають­ся дільничними виборчими комісіями на підставі даних, що по­даються керівниками зазначених установ, капітанами суден.

Стаття 26. Ознайомлення зі списками виборців

  1. Кожному виборцю забезпечується можливість ознайомити­ ся зі списком виборців в приміщенні дільничної виборчої комісії і перевірити правильність даних, що його стосуються.

  2. Виборцю надається право оскаржити невключения, непра­ вильне включення до списку або виключення зі списку виборців, а також неточності у даних щодо нього. Заява про неправильності в списку виборців розглядається дільничною виборчою комісією, яка зобов'язана не пізніш як у дводенний термін, а напередодні й в день виборів - негайно, розглянути заяву, внести необхідні ви­ правлення до списку або видати заявникові копію мотивованого рішення про відхилення його заяви. Це рішення може бути оска­ ржено до суду в порядку, встановленому цим Законом.