Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит бак 3,4 (Восстановлен).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Лабораторна робота

Мета: узагальнити знання про класифікацію вуглеводів та їх номенклатуру, пояснити явище стереоізомерії, прослідкувати залежність між наявністю певних функціональних груп в молекулі та хімічними властивостями речовин.

ПЛАН:

  1. Якісні реакції на глюкозу: проба Толленса, проба Троммера, реакція з реактивом Фелінга.

  2. Якісна реакція на фруктозу (реакція Селіванова).

  3. Кислотний гідроліз крохмалю.

Методика визначення

Рівняння реакцій

Спостереження

Висновки

1

2

3

4

Дослід № 1. Якісні реакції на глюкозу

а) Взаємодія моносахаридів з амоніачним розчином аргентум оксиду (реакція “срібного дзеркала”)

У чисто вимиту пробірку помістити по 1 краплі 1 % розчину аргентум нітрату і 2 краплі 10% розчину натрій гідроксиду. При постійному струшуванні додати краплями 2% розчин амоніаку до повного розчинення осаду.

До прозорого безбарвного розчину срібла гідроксиду, що утворився, додайте 1-2 краплини 0,5% розчину глюкози. Суміш підігрійте на полум’ї пальника (водяній бані) до початку побуріння розчину. Потім нагрівання припиніть - реакція іде без нагрівання.

Що спостерігаєте? Напишіть рівняння хімічних реакцій.

б) Реакція глюкози з купрум(II) гідроксиду в лужному середовищі (проба Троммера)

У пробірку помістити 6 крапель 10% розчину натрій гідроксиду 1 краплю 2% розчину купрум (II) сульфату. Що спостерігаєте? Записати хімізм.

До утвореного осаду додати 1 краплину 0,5% розчину глюкози. Що спостерігаєте? Записати хімізм.

До лужного синього розчину міді глюконату додати декілька крапель води очищеної, так щоб висота рідини складала 20мм. Верхню частину розчину обережно нагріти у полум’ї пальника, до кипіння, тримаючи похило пробірку.

Що спостерігаєте? Записати хімізм. Зробити висновки.

в) Реакція глюкози з реактивом Фелінга

У пробірку помістити 2 краплі водного розчину купрум (ІІ) сульфату (розчин А) і 2 краплі розчину сегнетової солі - калієво - натрієвої солі винної кислоти (розчин Б). Що спостерігаєте? Записати хімізм.

До утвореного розчину додають 3 краплі 5% розчину глюкози і суміш нагрівають до кипіння. Що спостерігаєте? Записати хімізм.

Дослід № 2. Якісна реакція на фруктозу (реакція Селіванова).

У дві пробірки помістіть по 2 мл свіжоприготовленого розчину реактиву Селіванова (0,01г резорцину в суміші 10 мл води очищеної і 10 мл концентрованої хлоридної кислоти). В одну з пробірок внесіть 0,5 мл розчину глюкози, в іншу -0,5 мл розчину фруктози. Пробірки занурте на 2 хвилини у киплячу водяну баню. Що спостерігаєте? Записати схему реакцій. Зробити висновки.

Дослід № 3. Кислотний гідроліз крохмалю

У колбу помістити 20 мл 0,5% розчину крохмального клейстеру, додати 3-5 мл 10% розчину сульфатної кислоти. Утворений розчин кип’ятять на водяній бані протягом 5-15 хвилин. Каламутний розчин клейстеру стає прозорим.

В 7-8 пробірок наливають по 10 крапель розбавленого розчину йоду в калій йодиді. В першу пробірку вносять 1-3 краплі розчину гідролізату. Що спостерігаєте? Відмідьте утворене забарвлення.

Колбу з гідролізатом продовжують нагрівати 30 секунд і після закипання беруть другу пробу розчину, яку вносять в другу пробірку з розчином йоду. Після струшування відмічають забарвлення розчину.

В подальшому відбирають проби розчину через 30секунд і вносять їх в пробірки з розчином йоду. Відмічають поступову зміну забарвлення розчину.

Якщо в подальшому зміни забарвлення не спостерігається, у пробірку добавте 8 краплин 10% натрій гідроксиду (для створення лужного середовища).і 1 краплину 2% розчину купрум (II) сульфату.

Чи буде позитивною проба Троммера?

Про які зміни у вторинній стуктурі полісахаридних ланцюгів крохмалю свідчить відсутність синього забарвлення з йодом ?

Номер пробірки

Забарвлення з йодом

1

синє

2

синьо-фіолетове

3

червоно – фіолетове

4

червонувато- буре

5

оранжеве

6

оранжево -жовте

7

жовте (колір йоду)

Підпис викладача:______________