Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари 1900-1939.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

Допоміжна література

Бикова Т. Репресії більшовиків у Криму (1920-1921 рр.) // Проблеми історії України: Факти, судження, пошуки. – К., 2002. – Вип. 7: Спеціальний.

Дорошенко М.С., Колесник В.Ф. Формування в Україні більшовицької партійно-державної номенклатури в 20-ті рр. //Український історичний журнал. – 1993. – № 9.

Курас І., Солдатенко В. Погляд із сьогодення на Донецько- Криворізьку республіку // Історія України. – 2000. – № 29–32.

Курносов Ю.А. Насилля – головний аргумент більшовизму //Український історичний журнал. – 1991. – № 12.

Ленін В.І. Лист до робітників і селян України з приводу перемоги над Денікіним // Повн. зібр. творів. – Т.40.

Маймескулов Л.Н., Рогожин Л.И., Сташис В.В. Всеукраинская чрезвычайная комиссия. 1918 - 1922 гг. – Харьков, 1990.

Мельгунов Ю. Красный террор в России. 1918-1923. – М., 1990.

Турченко Г.Ф. “Воєнний комунізм”: більшовицький експеримент чи продовження політики царського уряду? (По матеріалах Півдня України) // Література та культура Полісся. – Ніжин, 2002. – Вип.21.

Шаповал Ю. “Всеми мерами стремиться к исчезновению этой партии …”//Віче. – 1994. – № 4.

Щербатюк В. Тактика большевиків щодо захоплення влади в українському селі (на прикладі окремих регіонів південної Київщини) // Визвольний шлях. – 2002. – Кн. 8.

Юренко О. Василь Шахрай: “Пливти проти течії” // Політологічні читання. – 1993. – № 3.

Юренко О.П. Сергій Михайлович Мазлах // Зневажена Clio: Збірник статей / Відп. За випуск Ю.З.Данилюк. – К., 2005.

Контрольні питання і завдання:

  1. Як Ви думаєте, що мали на увазі С.Мазлах і В.Шахрай, коли писали у своїй книзі “До хвилі”, що в Україні “робітничий і селянський рух з самого початку пішли різними шляхами?

  2. На яких засадах була утворена КП(б)У?

  3. Чому більшовики у 1920 р. змушені були змінити своє ставлення до українського питання? Як, на Вашу думку, ці зміни носили тактичний чи стратегічний характер?

  4. Чи були якісь особливості у практичній діяльності ВУЧК у порівнянні з ВЧК?

  5. Як, на Вашу думку, червоний терор – випадковість, викликана фатальним збігом обставин, необхідність або й закономірність комуністичного будівництва?

Тема 3. Селянський рух на Україні в 1918-1923 рр. – 2 години

План

  1. Причини розгортання, вимоги та характер масових селянських виступів у 1918 р.

  2. Піднесення селянського руху у 1919-1920 рр.

  3. Боротьба радянської влади проти «політичного бандитизму» 1921-1923 рр.

Теми рефератів:

1. Селянський рух на Чернігівщині (1918-1920 рр.).

  1. Холодноярська республіка.

  2. Юрко Тютюнник – селянський вождь України.

Мета заняття: виявити та проаналізувати сутність селянських намірів та прагнень, з якими вони боролися проти всіх “міських” влад; простежити процес втягування селянства України у національно-демократичну боротьбу, проаналізувати специфічно селянські форми боротьби та їхню доречність у добу революції. Вияснити, чому радянська влада так вперто боролася проти повстанського руху на початку 20-х рр.

Методичні рекомендації: Об’єктом неупередженого дослідження пропонована тема стала лише в добу так званої “перебудови”. Тепер – на часі дослідження регіонального характеру та персоналій.

Проте в ході даного семінарського заняття, перш за все, доцільно вияснити деякі теоретико-узагальнюючі аспекти теми. Так, вже при підготовці першого питання треба не лише визначити причини масових селянських виступів проти гетьманської влади та окупантів, простежити, як вони розгорталися, але й задуматися над цілями та намірами селянства.

Висвітлення другого питання полягає у з’ясуванні причин виступів селян, об’єднаних в загони (“отаманія”) вже проти радянської влади, показати, чому, вперто воюючи проти всіх “міських” урядів і влад, селянство не надало допомоги Українській Народній Республіці.

Після розгрому зовнішніх та внутрішніх ворогів (з числа “світового імперіалізму” та “буржуїв”) радянська влада опинилася перед лицем найгрізнішої небезпеки – масовим селянським рухом. Шляхи та засоби її боротьби проти нього складають зміст третього питання і мають бути докладно проаналізовані.