Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема 6. Управління зобов’язаннями банку Зміст теми

Суть і необхідність управління пасивами банку. Проблема формування оптимальної структури пасивів банку. Фактори, що враховуються при залученні ресурсів. Вплив ставки оподаткування, балансового та ринкового факторів на вартість банківських ресурсів.

Методи визначення витрат на залучення банківських ресурсів. Метод “середньозваженої процентної ставки”. “Точка беззбитковості” комерційного банку. Метод додаткових витрат: його переваги, недоліки та можливості застосування.

Взаємозв'язок між процентними ставками банку. Структура процентних ставок комерційного банку.

Питання для обговорення

1. Сутність управління зобов’язаннями банку.

2. Формування оптимальної структури ресурсів банку.

3. Визначення вартості банківських ресурсів.

Література [2,5,6,8,9,11-13,21-25,27-36,43-46,48-52,55-57,59-63]

Контрольні питання

  1. Які фактори повинні враховуватись менеджерами банку при залученні ресурсів?

  2. У чому полягає сутність балансового фактора, який враховується при залученні ресурсів банку?

  3. У чому полягає сутність ринкового фактора, який враховується при залученні ресурсів банку?

  4. У чому полягає сутність податкового (фіскального) фактора, який враховується при залученні ресурсів банку?

  5. Чи впливають зміни у структурі ресурсів на вартість капіталу банку?

  6. Що є вирішальним фактором при мобілізації банком додаткових ресурсів?

  7. Які джерела мобілізації ресурсів є. найбільш вигідними для банку з фінансової точки зору?

  8. З яких елементів складаються загальні витрати банку на залучення ресурсів?

  9. У чому полягає сутність поняття “приховані витрати банку на залучення ресурсів”?

  10. Яку назву має метод визначення вартості банківських ресурсів. за яким визначають точку беззбитковості (“мертву точку”)банку?

  11. Які недоліки притаманні визначенню вартості банківських ресурсів за методом загального фонду коштів?

  12. У чому сутність способу визначення вартості банківських ресурсів, відомого як “метод додаткових витрат”?

Теми рефератів:

  1. Сучасні методи управління зобов’язаннями банку.

  2. Аналіз впливу податкового фактора на залучення ресурсів.

Творчо-аналітичне завдання

1. На основі складених за даними НБУ таблиць і діаграм проаналізувати в динаміці за останні три роки співвідношення депозитних і недепозитних ресурсів банків в цілому по банківській системі України і по кожній з чотирьох класифікованих НБУ груп банків. Визначити і пояснити виявлені тенденції, особливості і зміни.

2. Визначити і охарактеризувати інструментарій реалізації цінових методів управління депозитами банку в сучасних умовах.

3. На основі вивчення нормативно-законодавчих актів і наукової літератури виокремити проблеми страхування вкладів фізичних осіб за рахунок коштів ФГВФО та викласти пропозиції щодо їх вирішення.

Ситуаційна вправа №6

Опис ситуації:

Відкрите акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль» зареєстровано 27 березня 1992 року (до 25 вересня 2006 року — Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль»). Із жовтня 2005 року банк став частиною банківської холдингової групи Райффайзен Інтернаціональ Банк-Холдинг АГ (станом на 1 січня 2009 року група володіла 96,18% акцій банку).

Райффайзен Банк Аваль продовжує займати лідируючу позицію за розміром активів серед українських банків. Широкий перелік стандартних та новітніх банківських послуг надаються клієнтам банку через загальнонаціональну мережу, до якої станом на 1 січня 2009 року входили 1134 структурних підрозділів, розташованих у великих містах, обласних та районних центрах, окремих селах у всіх регіонах України. Опис зовнішнього середовища наведено у табл.1, на рис. 1.

Банк має структуру управління, побудовану на чіткому розподілі на бізнес-лінії (корпоративна, роздрібна, малий та середній бізнес та казначейство) та вертикалі підтримки (інформаційні технології та операційна підтримка, рахунки, контролінг, безпека та інші), створені на рівні Центрального офісу та регіональних дирекцій банку. Як і всі міжнародні банки, Райффайзен Банк Аваль має чітке розмежування функцій фронт-офісу та бек-офісу, що підвищує якість обслуговування клієнтів та сприяє зменшенню ризиків. Організаційну структуру банку показано на рис.2.

У 2009 році банк запровадив новий депозитний продукт для фізичних осіб – «Універсальний» (дод.1).

Питання для обговорення:

  1. За якими ознаками можна класифікувати депозитні продукти комерційного банку?

  2. Які чинники, на Вашу думку, визначають ефективність депозитної політики банку?

  3. Наскільки важливою є роль банківського маркетингу і реклами в управлінні зобов’язаннями (депозитними і не депозитними) банку?

  4. Які основні «меседжі» рекламного роліку депозиту «Універсальний»; на які верстви населення, на вашу думку, він орієнтований?

Практичне завдання:

  1. На основі інформації, наведеної у табл. 1 та на рис. 1, проаналізуйте зовнішні чинники, що формують депозитну політику банку. Зробіть письмові висновки.

  2. Використовуючи дані табл.2-3, побудуйте стратегічну карту депозитного сегменту банківського ринку України. Яке місце на ній займає ВАТ «Райффайзен Банк Аваль»? Які рекомендації банку можна дати, виходячи з його конкурентної позиції?

  3. Проаналізуйте структуру та динаміку зобов’язань банку, спираючись на його консолідований баланс.

  4. Використовуючи консолідований баланс та консолідований звіт про прибутки та збитки ВАТ «Райффайзен Банк Аваль», обчисліть наступні показники: відношення процентних доходів до процентних витрат, відношення процентних витрат по заборгованості перед клієнтами до обсягу цієї заборгованості, відношення процентних витрат по заборгованості перед іншими кредитними установами до обсягу цієї заборгованості, відношення процентних витрат по заборгованості перед НБУ до обсягу цієї заборгованості, відношення процентних витрат по субординованому боргу до суми субординованого боргу, співвідношення процентних і непроцентних витрат, а також проаналізуйте структуру процентних витрат. Обчисліть рентабельність зобов’язань у 2007 та 2008 рр.

  5. Використовуючи попередні документи та зведений баланс Групи Райффайзен, порівняйте структуру зобов’язань банку ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» зі структурою зоьбовязань Групи Райффайзен в цілому. Зробіть письмові висновки.

  6. Дайте оцінку депозиту «Універсальний» (дод. 1).

Таблиця 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]