Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Тема3. Органи управління та організаційна структура банку Зміст теми

Класифікація суб'єктів управління комерційного банку. Органи управління банку та їх повноваження.

Організаційна структура комерційного банку. Розподіл структурних підрозділів банку на “центри відповідальності”. Лінійна, штабна, лінійно-штабна структури, їх переваги та недоліки. Бюрократична модель організації банку: функціональна та дивізійна структури. Адаптивні організаційні структури банків: проектні, матричні структури, банківські конгломерати. Сучасні тенденції у формуванні організаційної структури банку.

Питання для обговорення

1. Органи управління банком.

  1. 2. Організаційна структура банку.

3. Централізована та децентралізована система управління банківською діяльністю.

Література [1,2,6,11, 23-25, 27-30, 32-35,39,41,45,47,49,52,53,55-64, ]

Контрольні питання

  1. Фінансова структура банку.

  2. В якій організаційно-правовій формі можуть створюватись банки в Україні?

  3. Назвіть найвищий орган управління банку.

  4. Назвіть виконавчий (виконавчі) органи банку.

  5. Назвіть наглядовий., (наглядові) органи банку.

  6. Назвіть контрольні органи банку.

  7. Хто може стати членом спостережної ради банку?

  8. Хто може стати членом ревізійної комісії банку?

  9. Схарактеризуйте функціональну структуру управління банком.

  10. Які підрозділи банку називають штабними?

  11. Які підрозділи банку називають лінійними?

  12. В якому з типів організаційних структур штабні підрозділи позбавлені права віддавати розпорядження нижчим підрозділам?

  13. Чи можуть окремі повноваження загальних зборів акціонерів (учасників) банку передаватись раді банку чи правлінню (дирекції) банку?

  14. Яким чином акціонери можуть домогтися від ревізійної комісії банку перевірки фінансово-господарської діяльності правління?

  15. Які переваги централізованої моделі управління?

  16. Які недоліки централізованої моделі управління?

  17. Які переваги децентралізованої моделі управління?

  18. Які недоліки децентралізованої моделі управління?

Теми рефератів:

  1. Роль Ревізійної комісії у контролі діяльності банку.

  2. Наглядова рада банку: повноваження і функції.

Творчо-аналітичне завдання

  1. Дати систематизовану і економічно обґрунтовану оцінку переваг і недоліків централізованого і децентралізованого управління діяльністю банку.

  2. Викласти аргументовану точку зору щодо доцільності централізованого і децентралізованого управління діяльності банку в умовах:

а) стабільної економічної ситуації в країні;

б) фінансово-економічної кризи.

Ситуаційна вправа №3.

Опис проблеми:

Журнал «Слияния и Поглощения» підбив підсумки 2008 року і склав рейтинг найбільших угод на українському ринку злиття і поглинання.

За даними аналітичної групи M&A-Intelligence, абсолютним лідером злиттів і поглинань є фінансовий сектор. У ньому відбулося 8 угод на загальну суму $1,92 млрд. Основний внесок у загальний обсяг угод у фінансовому секторі зробили дві мегаугоди на загальну суму $1,83 млрд.

Найбільша угода M&A за участю української компанії – купівля російським «Внешэкономбанком» (ВЭБ) у тандемі з австрійською Slav AG «Промінвестбанку». Друга за вартістю угода – придбання 100% акцій ВАТ «Правекс-банку» італійським Intesa Sanpaolo S.p.A за $750 млн.

Розглянемо перший приклад.

Восени 2008 року Промінвестбанк зазнав значних втрат ліквідності внаслідок масового відтоку коштів клієнтів. З метою стабілізації діяльності та відновлення ліквідності банку 7 жовтня 2008 року Національним банком України в Промінвестбанку було призначено Тимчасову адміністрацію.

15 січня 2009 року Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку видала Свідоцтво про те, що випуск акцій Промінвестбанку на загальну суму 1 мільярд 300 мільйонів 175 тисяч гривень внесено до Загального реєстру випуску цінних паперів. Реєстраційний номер - №505/1/08, дата реєстрації - 30 грудня 2008 року.

Відповідно до результатів викупу додаткової емісії акцій Державна корпорація "Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності (Зовнішекономбанк)" (Росія) отримала контроль над 75 відсотками акцій Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку (Промінвестбанк). Витяги з фінансової звітності банку-покупця та Промінвестбанку за рік, що передував поглинанню, наведені в дод. 1, 2.

Питання для обговорення:

  1. Перелічить основні причини того, що Промінвестбанк у 2008 році зазнав ввідтоку клієнтів та мав проблемну ліквідність?

  2. Яких заходів, на вашу думку, міг би вжити менеджмент банку, щоб уникнути цієї ситуації або хоча б мінімізувати втртати?

  3. Розрахуйте, якою має бути вартість банку-покупця у 2009 році, щоб синергічний ефект від операції поглинання був позитивним? При розрахунку використовуємо офіційний курс НБУ за 2008 рік – 2,11 грн. за 10 російських рублів. Зробіть письмові висновки.

  4. Які організаційні проблеми виникають при зміні власників комерційного банку?

  5. Яким чином нові власники банку мають проводити нововведення в області кадрової політики, створення єдиної корпоративної культури тощо з найменшими втратами в усіх аспектах (клієнти, персонал і т.ін.)? Який з варіантів (дод. 3) доцільно обрати? Як побудувати стратегію роботи з персоналом банку? Які заходи є першочерговими?

  6. Які дії має реалізувати новий менеджмент Промінвестбанку для повернення довіри населення та відновлення клієнтської бази?

Вирішення проблеми:

З погляду руху активів злиття і поглинання (M&A) представляють механізм розподілу власності від менш ефективних до більш ефективних власників з метою підвищення дохідності та прибутковості інвестованого капіталу.

У теорії M&A існує три підходи до пояснення цього явища: теорія агентських витрат (agency cost theory), теорія «гордині» (hubris theory) та синергічна теорія (synergy theory).

Згідно з теорією агентських витрат менеджери ТНК виступають у ролі агентів акціонерів. У той же час між ними існує конфлікт інтересів, викликаний виплатами (дивідендів, поверненням капіталу) акціонерам, що зменшує гнучкість при управлінні коштами корпорації. У таких умовах M&A і, відповідно, зростання ТНК, призводять до концентрації ресурсів, що збільшує владу менеджерів та їх компенсаційні виплати.

Відповідно до теорії «гордині», злиття є результатом особистих рішень менеджерів корпорації, яка виступає покупцем. Якщо об’єднання призводить до погіршення фінансових результатів ТНК, таке рішення можна пояснити виключно амбіціями вищого керівництва.

Згідно з дослідженнями Е. Берковича та М. Нараянана, ¾ усіх злиттів та поглинань пояснюються теорією синергії, при цьому в 49,4% випадків позитивний результат від злиття отримувала компанія-покупець, а у 95,8% - компанія, яку поглинали.

У зв’язку з цим для аналізу пропонуємо використати формулу, що дозволяє виявити наявність або відсутність синергічного ефекту в результаті злиття компаній у відносних величинах:

де А – вартість банку-цілі до злиття;

В – вартість банку покупця до злиття;

С – вартість об’єднаного банку (або вартість банку-покупця після поглинання);

S – синергічний ефект від злиття банків.

Синергічний ефект присутній, якщо S>1, якщо ж 0<S<1, то синергічний ефект відсутній. У будь-якому випадку, розраховуючи синергічний ефект, необхідно зважати, що він проявляється не одразу після укладення угоди, а пізніше, після завершення реорганізації.

У даному випадку ринкова вартість визначатиметься за методикою нобелівського лауреата Дж. Тобіна як капіталізація (статутний капітал) плюс довгострокові зобов’язання.

Крім цього, для аналізу угоди доцільно використати так званий коефіцієнт Тобіна (Q-ratio):

де MVринкова вартість банку до поглинання (капіталізація плюс і довгострокові зобов’язання);

AV – вартість усіх активів банку (валюта балансу) до поглинання.

Якщо у банку Q>1, це свідчить про його потенціал до інвестиційної експансії, тобто він більше схильний до придбання інших банків. Коефіцієнт Тобіна є вищим у організацій, що мають сильні конкурентні переваги, відомі товарні знаки та ліцензійний захист.

Якщо ж Q<1, такий банк є привабливим для поглинання (оскільки недооцінене на ринку) і не схильним до прямих іноземних інвестицій.

Коефіцієнт Тобіна необхідно розрахувати для обох банків і зробити відповідні висновки.

Розрахуйте, якою має бути вартість банку-покупця у 2009 році, щоб синергічний ефект від операції поглинання був позитивним? При розрахунку використовуємо офіційний курс НБУ за 2008 рік – 2,11 грн. за 10 російських рублів. Зробіть письмові висновки.

Запитання для дискусії:

  1. Які організаційні проблеми виникають при зміні власників комерційного банку?

  2. Яким чином нові власники банку мають проводити нововведення в області кадрової політики, створення єдиної корпоративної культури тощо з найменшими втратами в усіх аспектах (клієнти, персонал і т.ін.)? Який з варіантів (дод. 3) доцільно обрати? Як побудувати стратегію роботи з персоналом банку? Які заходи є першочерговими?

  3. Які дії має реалізувати новий менеджмент Промінвестбанку для повернення довіри населення та відновлення клієнтської бази?

Додаток 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]