Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Аналіз діяльності підприємств т...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать

Платоспроможність підприємства

Фінансова стійкість підприємства

Збалансованість активів і пасивів

Збалансованість доходів і витрат

Збалансованість грошових потоків

Рис. 5.3. Взаємозв’язок фінансової стійкості та платоспроможності підприємства

Фінансова стійкість підприємства – це здатність суб’єкта господарювання функціонувати і розвиватися, зберігати рівновагу своїх активів і пасивів у мінливому внутрішньому і зовнішньому середовищі, що гарантує його платоспроможність та інвестиційну привабливість у довгостроковій перспективі в межах допустимого рівня ризику.

Стійкого фінансового стану досягають при достатності власного капіталу, високій якості активів, достатньому рівні рентабельності з урахуванням операційного і фінансового ризиків, при достатності ліквідності стабільних доходах і широких можливостях залучення позикових коштів.

Для забезпечення фінансової стійкості у підприємства повинна бути гнучка структура капіталу, вміння організувати його рух таким чином, щоб забезпечити постійне перевищення доходів над витратами з метою збереження платоспроможності та створення умов для самофінансування.

Фінансовий стан підприємства, його стійкість і стабільність залежать від результатів його виробничої, комерційної і фінансової діяльності. Якщо виробничий і фінансовий плани успішно виконуються, то це позитивно впливає на фінансове становище підприємства. Навпаки, унаслідок спаду обсягів виробництва і продажів відбувається підвищення собівартості продукції, зменшення виручки і суми прибутку і, як наслідок, погіршення фінансового стану підприємства і його платоспроможності. Отже, стійкий фінансовий стан не щаслива випадковість, а підсумок вмілого керування всім комплексом факторів, що визначають результати господарської діяльності підприємства.

Стійке фінансове становище, у свою чергу, впливає на виконання виробничих планів і забезпечення потреб виробництва необхідними ресурсами. Тому фінансова діяльність як складова господарської діяльності повинна спрямовуватися на забезпечення планомірного надходження і витрат грошових ресурсів, виконання розрахункової дисципліни, досягнення раціональних пропорцій власного і позикового капіталу та найбільш ефективне його використання.

Основні завдання аналізу:

1. Вчасна й об’єктивна діагностика фінансового стану підприємства, визначення його “болючих точок” і вивчення причин їх виникнення.

2. Пошук резервів поліпшення фінансового стану підприємства, його платоспроможності та фінансової стійкості.

3. Розробка конкретних рекомендацій, спрямованих на ефективніше використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства.

4. Прогнозування можливих фінансових результатів і розробка моделей фінансового стану при різноманітних варіантах використання ресурсів.

Фінансовий стан підприємства, його стійкість багато в чому залежать від оптимальної структури джерел капіталу (співвідношення власних і позикових засобів), від оптимальної структури активів підприємства і, у першу чергу, від співвідношення основних і оборотних коштів, а також від урівноваженості активів і пасивів підприємства за функціональною ознакою.

Аналіз фінансової стійкості базується головним чином на відносних показниках, тому що абсолютні показники балансу в умовах інфляції дуже важко привести в порівнянний вигляд.

Відносні показники аналізованого підприємства можна порівнювати з:

- загальноприйнятими “нормами” для оцінювання ступеня ризику і прогнозування можливості банкрутства;

- аналогічними даними інших підприємств, що дає можливість виявити сильні і слабкі боки підприємства і його можливості;

- аналогічними даними за попередні роки для вивчення тенденцій поліпшення або погіршення фінансового стану підприємства.

Тому спершу необхідно проаналізувати структуру джерел підприємства й оцінити ступінь фінансової стійкості фінансового ризику. З цією метою розраховують показники, які надані у таблиці 5.4.

За допомогою даних форми № 1 “Баланс” та форми № 2 “Звіт про фінансові результати діяльності підприємства” (Додатки 3, 4) та переліку відносних показників фінансової стійкості, наданих у таблиці 5.4, розрахуємо показники фінансової стійкості, результати розрахунків наведені у таблиці 5.5.

Таблиця 5.4