Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_2_mod_MM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

34 Сутність фінансів мс.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад

4. Рішення про наділення міських рад правами щодо управління майном іфінансовими ресурсами, які є у власності територіальних громад районів у містах, приймається на місцевих референдумах відповідних районних у містах громад. У разі якщо територіальна громада району в місті внаслідок референдуму не прийме рішення про передачу права управління майном та фінансами відповідній міській раді, а територіальна громада міста або міська рада не прийняла рішення про створення органів місцевого самоврядування районів у місті, міська рада здійснює управління майном та фінансовими ресурсами, які є у власності територіальних громад районів у містах, та несе відповідальність перед громадою відповідного району у місті.

5. Від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

6. Місцеві бюджети є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів.

7. Органи місцевого самоврядування з урахуванням місцевих умов і особливостей можуть перерозподіляти між собою на підставі договорів окремі повноваження та власні бюджетні кошти.

8. Сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення) рада може наділяти частиною своїх повноважень органи самоорганізації населення, передавати їм відповідні кошти, а також матеріально-технічні та інші ресурси, необхідні для здійснення цих повноважень, здійснює контроль за їх виконанням.

35. Місцеві бюджети. Ст. 61 ЗУ «Про МС» визн., що ОМС в сел., селищах, міст.,рай. у містах (у разі їх ств.) сам. розробл., затв. і вик-ть відповідні МБ згідно з БКУ.

МБ розгл. В 3-х аспекиах: 1) це н. .п.а., згідно з яким викон-чі ОМС отр. право на розпор. певними фондами грош. кошт.;2)це план (кошторис) видатуів і дох. Відпов. Місц-го орг. Влади; 3) це ек. Категорія,оск. Б є атрибутом, наділен. Відпов. Прав-м статусом.

Рай. та обл. ради затв. рай. та обл. бюджети, які фор-ся з коштів ДБ для їх відпов. розподілу між територ. громадами або для викон. спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з МБ для реалізації спільних соц.-ек. та культ. програм, контр. їх вик-ня. Скл-ня і вик-ня рай. і обл. бюджетів здійсн. відповідні ДА згідно з БКУ.

Сам-ть МБ гарант. власними та закріпл. за ними на стабіл. основі законом заг.держ. доходами, а також правом сам. визначати напрями використ. Коштів МБ відпов. до закону. Втручання держ. органів у процес склад., затв. і викон. МБ не допускається, за винятком випадків, передб. законами. В У. існ. Сист. Зведених Б-ів, що викор. в проц бюдж. план. та рег-ня: -1.Б-т АРК(обєдн. Б. автономії, Б рай.і міст республ. Знач.; 2. Б. області;(обєдн:обл. Б, Б. районів і міст обл. знач.), 3. Б міста з рай-м поділ.(об.: міск. Б., Б. районів в місті); 4. Б. району (об.: рай. Б.,Б. міст рай. Знач.,Б. селищних і сіл. Рад).

36. Участь держави у форм. доходів місц. Б. Ст. 62 ЗУ -Держава фінансово підтримує МС, бере уч. у формув. доходів МБ, здійсн. контр. за законним, доцільним, ек-м, еф-м витр-ям коштів та належним їх обліком. Вона гарантує ОМС доходну базу, достатню для забезп. населення послугами на рівні мін. соц-х потреб. У випадках, коли доходи від закр-х за МБ заг.держ. податків та зборів перевищують мін. Розмір МБ, держава вилучає із МБ до ДБ частину надлишку в порядку, встановленому БКУ.

Мін. Розміри МБ визначаються на основі фін-х нормативів бюджетної заб-ті з урах-м ек-го, соц., природного та еколог. стану відпов-х територій виходячи з рівня мін-х соц-х потреб, вст-го законом.

Одним із напр. Взаємод. Держ. І МС є заб. Фін-ї підтримки МБ. Вона зд-ся шляхом надання дотацій (бюдж. Кошти, що перед. На безворотн. І безопл. Осн. Для вирівн. Дохідної спроможності бюджету, для викон. Ф-й та повнов.) та субвенцій (кошти, що використ. На цілі в порядку, визначен. Органом, який наддав кошти).

Держ. Бере уч. У форм. дох. МБ шлях. Закр. За ними заг.держ. зборів та ін. Платежів, зборів. Обс. Дох. Б-ів не мож. Бути менш. Межі їх мін. розм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]