Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_2_mod_MM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

28. Статус, функції, повноваження депутатів місцевих рад

Депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради (далі - депутат місцевої ради) є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України"

Депутат місцевої ради набуває свої повноваження в результаті обрання його до ради відповідно до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів"

У виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов'язаний:

1) підтримувати зв'язок з виборцями, відповідною територіальною громадою, трудовими колективами і громадськими організаціями, які висунули його кандидатом у депутати місцевої ради, а також колективами інших підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади, розташованими на відповідній території;

2) не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевої ради та її органів, про виконання планів і програм економічного і соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішень ради і доручень виборців; 3) брати участь у громадських слуханнях з питань, що стосуються його виборчого округу, в організації виконання рішень ради та її органів, доручень виборців, у масових заходах, що проводяться органами місцевого самоврядування на території громади або виборчого округу; ( Пункт 3 частини першої статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1522-IV ( 1522-15 ) від 19.02.2004 ) 4) вивчати громадську думку; вивчати потреби територіальної громади, інформувати про них раду та її органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні; 5) визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення. 2. Депутат місцевої ради, який не виправдав довір'я виборців, може бути в будь-який час відкликаний ними у встановленому цим Законом порядку.

29. Форми участі населення у здійсненні мс(місц. Референд,місцеві вибори,заг. Збори громадян)

Місц. референдуми є прерогативою терит. громад. Відпов. до ст.143 терит. громади заб-ть проведення місц. референдумів та реаліз-ю їх результатів. За своєю суттю місц. референдум є формою безпосередньої прямої місц.демократії,здійсн. місц. публічної влади безпосер. терит. громадами в межах адмін.-терит.од. За змістом місц. референдуми – це безпосер. вирішення терит. громадами питань МС, тобто питань, справ, яківипливають із колект. Інтересів місц. жителів членів відпов. терит. громади, віднесених КУ,ЗУ та статутами терит. громад д предметів відання МС, а також питань, які не входять до компетенції ОДВУ.

ЗУ Про всеукр. та місц. референдум від 3.07.1990р.до педмету місц. референдуму відносить:прийняття, зміна або скасування рішень з питань, віднесених зак-вом України до відання МС відпов. АТО, прийняття рішень, які визнач-ть зміст актів місц. рад, їх викон. органів. Зокрема, на місц. рефе-ми не виносяться питання про:скасування закон. рішень ОДВ та С, питання , віднесенні до відома органів суду та прокуратури, пит-ня пов’язані з обранням, призначенням і звільненням посад. осіб, що належить до комп-ї місц. ради та її виконавчих органів.

За підставами прведення місц. референдуми поділ. На обов’язкові та факультативні, ініціативні та імперативні.В ст.6 ЗУ провсеукр.рефер… зазна-ся, що виключно місц. референдумами у відп. АТО виріш. питання: про найменування та перейме-ня сільськ. рад, селищ, міст, районів, областей, п-ня про обєднання в одну зоднойменних АТО, які мають спільний адмін. центр, п-ня про зміну базового рівня МС у сільськ. районах, п-ня про реорг-ю або лікві-ю комун. дошкільн. навч. закладів.

Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення.

Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності.

Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначаєтьс законом тастатутом територіальної громади. Заг. Збори- зібрання всіх чи частини мешканців села (сіл), селища, міста для розвязання проблем місц. знач. Позит. моменти, які притаманні заг. Зборам громадян за місцем проживання: доведення інформації до мешканців збоку органів МС,одержання інформації або її уточнення від громади, сприяння акти-ї участі громадян у МС не залеж. від політич. поглядів, є необх. еле-ів при ств. Органів самоорг-ї н-ня. Негат. моменти: пасивність громадян, від-сть ініціативних людей щодо провед. зборів, неперед-сть рез-ів зборів, не завжди прийн. рішення вдається реалізувати. Компетенції зборів належать:

  1. Розгляд б.-я. питань, віднесених до відання МС в межах КУ і ЗУ, внесення пропозицій відпов. Органам і організаціям

  2. Обговорення проектів рішень рад, Осамоорг-ї н-ня з важл. п-нь

  3. Заслуховування інф-ї голів, керівників ОМС, звітів п-в, установ і організацій, що належ. до комун. вла-ті

  4. Обрання громад. Комітетів і ОСамо-ї н-ня, затве-ня їх статутів

  5. Обговор.питань пов’язаних із залученням н-ня до лікві-ї наслідків аварій стих.ли і т. ін..

Місцеві вибори – волевиявлення народу з метою форм-ня складу ОДВ та ОМС. МВ мають свої осбливості в залеж-ті від критеріїв:за суттю – це локальні вибори,що пров-ся в межах АТО, за змістом – це вибори в ході яких форм-ся ОМС, а саме система ОМС до якої входять сільські, селищні, міські, районні(районні в містах), обл.ради, а токож сільські, селищні міські голови.

Місцеві вибори є вільними та відбуваються на основі гарантованого Конституцією України та цим Законом загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

2. Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища.

3. Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою, за якою:

1) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті;

2) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (далі - одномандатні мажоритарні виборчі округи), на які поділяється територія відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті.

4. Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

5. Участь громадян України у місцевих виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі або неучасті у виборах.

30.Форми участі н-ня у зді-ні МС(ОСН, МІ, ЗГ)органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань:

  • Постійно діючим органом

  • Представницьким органом

  • Органом, що обирається част. Терит. Громади

  • Органом, вибори до якого здійсн. заг. зборами громадян або їх представниками

  • Для ств. Його потрібні дозвіл влади і ініціатива мешканців населен. Пункту

  • ОСН наділяється радою частиною її власної компетенції майна

  • ОСН входять до системи МС в У. та утв-ся за терит. Принципом

Основними завданнями органів самоорганізації населення є:

1) створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

2) задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

3) участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм. Групи ОСН: органи самоорга-ї на-ня нас. пунктів – сільські і селищні комітети,ОСН у міста, жителі яких утв. Терит. громаду, яка не виступає самост. Субєктом МС, ОСН,що утв-ся частиною мешканців нас. пункту- буд-ві, вуличні, ква-ні комітети, а також комітети мікрорайонів.

місцеві ініціативи – пропозиція членів громади про обов’язковий розгляд на відкритому засіданні ради будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування. Порядок внесення місцевої ініціативи визначається радою або статутом громади. Внесена місцева ініціатива підлягає обов’зковому розгляду на відкритому засідання ради за участю членів ініціативної групи;

  1. Місцева ініціатива - форма безпосередньої участі членів територіальної громади міста Ки (далі - членів громади) в місцевому самоврядуванні.

  2. Місцева ініціатива - офіційна письмова пропозиція з питань, які мають важливе значення для територіальної громади , внесена в порядку,) для розгляду та прийняття відповідного рішення в межах їхньої компетенції.

Місцева ініціатива оформлюється у вигляді проекту рішення відповідної ради .Місцева ініціатива може бути внесена безпосередньо членами громади чи окремого району в місті особами, які є дієздатними та досягли 18 років, або громадською організацією, місцевим осередком політичної партії, органом самоорганізації населення на загальних засадах.

  1. Предметом місцевої ініціативи можуть бути будь-які питання, віднесені до відання місцевого самоврядування. Не можуть бути предметом місцевої ініціативи пропозиції, що суперечать Конституції та чинному законодавству України, та пропозиції, реалізація яких зачіпає інтереси територій поза межами юрисдикції відповідної місцевої ради.

Під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Пропозиція (зауваження) - звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

Заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності. Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

Скарга - звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]