Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_2_mod_MM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

54. Організація місцевого управління в сша.

Для США характерна значна децентралізація влади не тільки по горизонталі, а й по вертикалі. Органи влади та місцевого самоврядування наділені конституцією і іншими законами достатніми повноваженнями на автономне управління місцевими справами. Вони «функціонують на твердій фінансовій базі», маючи власні доходи і беручи самостійні бюджети. Стан справ з адміністративним правом і з адміністративними установами в штатах багато в чому схоже з положенням у федерації, тому що штати звичайно по можливості копіюють федеральну практику.

Організація місцевого самоврядування належить згідно з Х поправці до Конституції США до ведення штатів. Більшість штатів регламентує її лише в самій загальній формі. Більше 40 штатів передбачили у своїх конституціях положення про те, що їх законодавчі збори не вправі приймати закони, детально регламентують місцеве управління. Звідси велика свобода в організації та діяльності органів місцевого самоврядування, особливо міського (муніципального), велика кількість нестандартних установ і повноважень.

В даний час штати розділені на графства (їх близько 3 тис.), муніципалітети (інкорпоровані міста і Віллідж - близько 19 тис.), Тауншип і тауни (близько 17 тис.), шкільні округи (близько 14,5 тис.) і особливі округи (близько 33 тис.) 15. Графства служать для керування головним чином сільськими територіями. У муніципальних корпораціях проживає близько двох третин усього населення країни. Тауншип і тауни, які розглядаються як квазікорпорацій, існують у 20 штатах. Управління округами спеціалізується на виконанні окремих функцій (освіта, водопостачання, санітарія і т. п.), і кордони округів визначаються звичайно з огляду на доцільність і часто безвідносно до кордонів округів іншого вигляду і до кордонів інших територіальних одиниць.

Найбільше місцеві установи займаються питаннями соціального обслуговування: шкільним освітою, бібліотечною справою, місцями відпочинку, соціальним забезпеченням. Друге місце займають питання адміністративно-управлінські: підтримка порядку (перш за все управління поліцією), забезпечення протипожежної охорони і правосуддя, збір податків, проведення виборів, запис актів громадянського стану, контроль за якістю товарів. У меншій мірі місцеві органи займаються господарськими справами, тому що в цій сфері панують приватні підприємці. Органи місцевого самоврядування керують належними їм підприємствами та службами, що управляють своїм майном і, як правило, тільки побічно регулюють діяльність приватних підприємств. Вони також будують муніципальне житло, встановлюють ставки орендної плати, займаються реконструкцією міст, будівництвом та експлуатацією доріг, гаваней, аеропортів, розвитком території (в тому числі відведенням і ефективним використанням земель та іншими питаннями землекористування) і охороною навколишнього середовища.

На чолі графства варто чи рада спостерігачів з 5 і більше членів (нерідко понад 100), обираються жителями тауншипов, що входять в графство, або, що більш поширене, рада уповноважених з 3-7 членів, що обираються усім населенням графства. Крім рад у графствах обираються також такі посадові особи, як шериф, коронер, скарбник, наглядач шкіл та ін Виконавчою владою в графствах в Останнім часом все більше стає призначається радою керуючий (менеджер), який керує апаратом службовців і координує управління справами графства.

Сільські тауни управляються зборами дорослих жителів або обираються ними їх представниками. Збори або представники обирають зазвичай на один рік рада з 3-5 членів як виконавчого органу. Як і в графстві, тут обираються майже ті ж посадові особи: клерк, скарбник, констебль та ін деяких тауна ради призначають керуючих. Майже так само управляються і Тауншип за винятком того, що приблизно в половині з них ради обираються не зборами мешканців, а голосуванням на виборчих дільницях.

На чолі шкільного або особливого округу стоїть, як правило, рада з 3-7 членів, що обирається населенням або призначається органом штату. Шкільні округи, яких у США біля 15 тисяч, не залежать від графств та муніципалітетів. Шкільні ради розробляють основи освітньої політики у своєму окрузі, затверджують бюджет округу, розпоряджаються субсидіями від федерального уряду і уряду штату на освіту, наймають на роботу викладачів та визначають їхню оплату праці. У результат територіальні відмінності у системі шкільної освіти досить суттєві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]