Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_2_mod_MM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

39. Фінанс. Рес. П-в., спрямов. На розвит. Територій.

Фінансові ресурси підприємств займають особливе місце в економічних відносинах. Їх специфіка полягає в тому, що вони завжди виявляються в грошовій формі, мають розподільний характер і відбивають формування і використання різних видів доходів і нагромаджень суб'єктів господарської діяльності сфери матеріального виробництва, держави й учасників невиробничої сфери.

Фінансові ресурси організації - це всі джерела грошових коштів, що акумулюються господарюючим суб'єктом для формування необхідних йому активів з метою здійснення всіх видів діяльності, розвитку організації, а також для вирішення питань соціального характеру, як за рахунок власних доходів, накопичень і капіталу, так і за рахунок різного виду позикових і залучених коштів.

Основною метою діяльності будь-якого комерційного підприємства є отримання прибутку. Вирішення питань розвитку території, в тому числі питань соціального характеру, не є основною метою господарюючого суб'єкта, тому що, як правило, не тягне за собою отримання прибутку в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Більш того, далеко не всі організації можуть надавати пряме істотний вплив на розвиток території з нестачі фінансових ресурсів.

Однак у сучасних умовах все більше великих підприємств тією чи іншою мірою впливає на соціально економічний розвиток тієї території, на якій вони розташовані. Це пояснюється не тільки бажанням підприємства створити умови для отримання додаткового прибутку в довгостроковій перспективі і можливістю придбання певних переваг перед конкурентами. Активна дія підприємства на економіку регіону може також сприяти більш інтенсивному його розвитку, вирішення соціально-економічних проблем, що набуває особливої ​​важливості в умовах соціально-орієнтованої економіки. Це, у свою чергу, сприятливо відбивається на іміджі самої компанії, призводить до підвищення довіри до неї.

Таким чином, фінансові ресурси підприємств можуть мати значний вплив на розвиток території. Перш за все, це проявляється в тому, що частина прибутку будь-якого господарюючого суб'єкта у вигляді податків надходить у регіональний (муніципальний) бюджет, а в подальшому використовується для фінансування проектів з розвитку території. Також роль фінансів підприємства в забезпеченні розвитку регіону може виявлятися в безпосередньому виділенні організацією коштів на здійснення програм щодо його розвитку. Це можуть бути кошти на будівництво нових соціально-значущих об'єктів, на ведення передових наукових досліджень, на благоустрій території. Крім того, найбільш великі підприємства спільно з регіональними (міськими) владою можуть здійснювати великомасштабні проекти, спрямовані на розвиток міста і регіону. Метою даної роботи є виявлення ролі фінансових ресурсів господарюючих суб'єктів на розвиток регіону (Самарської області). Для здійснення даної мети необхідно вирішити такі завдання: розглянути сутність фінансів комерційних організацій, їх склад і структуру; вивчити формування, розподілу і використання фінансових ресурсів підприємств, а також основні напрямки участі фінансових ресурсів комерційної організації у розвитку регіонів. Необхідно проаналізувати участь господарюючих суб'єктів у формуванні бюджету Самарської області, оцінити участі підприємств у забезпечення екологічної безпеки території та реалізації соціально-значущих цільових програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]