Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_2_mod_MM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

44. Шляхи та форми вдосконалення професіоналізму муніципальних службовців.

Муніципальна служба як професія є родом діяльності, який визначається розподілом праці у сфері муніципального управління, відособленням певної групи трудових відносин їх управлінським змістом, власною системою знань. Професійний потенціал необхідно визначати як сукупну характеристику (здатність) професійної групи активно вступати у внутрішні і зовнішні взаємодії в сфері професійної діяльності; можливість і здатність групи професіонально виконувати свою трудову функцію. 

Формування професійного потенціалу муніципальних службовців відзначається позитивними змінами, серед них: підвищення рівня освітнього потенціалу, у тому числі широкий прикладний потенціал; збільшення досвіду роботи, управлінської діяльності керівників муніципальної служби; високий ступінь реалізації творчого потенціалу на роботі.

Модель розвитку професійного потенціалу повинна бути орієнтована на професійну адаптацію муніципальних службовців, підвищення престижу професійної діяльності цієї групи урядовців, організацію професійного розвитку муніципальних службовців за допомогою випереджаючого навчання з урахуванням навчальних потреб.

Таке навчання повинне бути забезпечене розробкою та реалізацією програм підвищення кваліфікації з гнучкими формами навчання (семінари з обміну досвідом, стажування, доступ до спеціальної літератури і т.д.); роз'яснення значення і ролі демократичного контролю з боку населення за діяльністю муніципальних службовців (врахування громадської думки, засобів масової інформації і т.д.); проведення заходів щодо підвищення рівня мотивації праці муніципальних службовців. 

Інноваційний характер професійної діяльності муніципальних службовців визначається суттю професіоналізму як вищого рівня знань, умінь і навичок, які забезпечують якісно новий рівень вирішення управлінських задач. Інноваційний характер професійної діяльності муніципальних службовців включає і розвиток творчої ініціативи, здатність навчатись, мотивацію до професійного саморозвитку. 

Якщо спробувати побудувати модель формування муніципального службовця, то очевидними стають кілька базових діагностичних блоків, які таку модель складають.

Якості особи державного, муніципального службовця - узагальнені, найбільш стійкі характеристики, які справляють вирішальний вплив на управлінську діяльність. Це складні утворення, що включають соціальні, соціально-психологічні і психологічні властивості.

Соціальні властивості визначаються суспільними функціями службовця, характеристиками його управлінської діяльності (професіоналізм і компетентність, організаторські здібності, заповзятливість і ін.). 

Соціально-психологічні властивості визначаються формами спілкування, взаємодії і поведінки (відповідальність, доброзичливість, вимогливість, схильність до взаємодопомоги, співпраці і т. д.).  

Психологічні властивості визначаються характером людини (стриманість, врівноваженість, чесність, порядність, принциповість і т. п.).

Близькими до особових якостей є здібності державного, муніципального службовця.

Здібності державного, муніципального службовця - особливості, що є суб'єктивними умовами успішного здійснення управлінської діяльності. Якості і здібності особи тісно взаємозв'язані між собою, розділити їх порою практично неможливо. Здібності є наче прихованими можливостями особи, які виявляються і розкриваються за певних умов.

До професійних навичок службовця можна віднести:

Знання муніципального службовця - результат розумової діяльності, включеної в процес управління, який означає засвоєння фактів, понять, законів і т.д.

Уміння муніципального службовця - відносно стійкі характеристики, залежні від здібностей, знань і самого характеру управлінській діяльності.

Навички муніципального службовця - це уміння, доведені до автоматизму, часто здійснювані без продумування. Їх набувають в умовах, коли в практичній діяльності службовець постійно має справу з типовими управлінськими ситуаціями.

Для того, щоб у конкретної людини реалізувалися вищезазначені можливості, пов'язані з його кар'єрним зростанням, він повинен володіти достатньою для цього мотивацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]