Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
центрифуга диплом glavnoe_s_tabulyatsiey11111.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.71 Mб
Скачать

3. Асктп центрифугування.

3.1 Аналіз об’єкту керування.

3.1.1 Короткий опис об’єкту керування.

Об’єктом автоматизації є центрифуга типу ФГН-125.

Центрифуги типу ФГН-125 представляють собою автоматичні горизон-тальні фільтруючі машини періодичної дії з ножевим вивантаженням осаду і призначені для розділення суспензій з середньозернистою та дрібнозер-нистою твердою розчинною фазою.

Процес центрифугування фільтруючої центрифуги полягає в наступно-му: суспензія через завантажувальний клапан і трубу завантаження посту-пає в ротор.

Під дією центробіжних сил в суспензії відбувається відділення твердої фази від рідкої. Фільтрат проходить через сита ротора і виводиться з кожуха через розподілюючий клапан.

Після накопичення і віджимання осад промивається (якщо це потрібно) і знову віджимається.

Осад, що потім утворився на внутрішній поверхні, після просушування зрізається ножем механізму зрізу і через бункер і патрубок вивантажується з центрифуги.

Промивна рідина і рідина для регенерації сит відводиться через отвір розподілюючого клапана.

Норми технологічного режиму наведені у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1. Норми технологічного режиму.

Найменування технологічного

параметру

Одиниця вимірювання параметра

Номінальне значення параметра

Припустиме відхилення параметра

Граничне завантаження ротора

кг

400

-

Частота обертання ротора

об/хв

1000

-

Частота обертання приводу центрифуг

об/хв

980

-

Робочий тиск масла в гідросистемі

МПа

0.8

Температура в підшипниках

С

60

≤75

Температура масла в насосній станції

С

50

≤60

Категорія виробництва за вибухопожеженебезпекою „В” згідно з ОНТП 24-86.

3.1.2. Аналіз технологічних величин.

Метою АСКТП, яка розроблюється, є забезпечення нормального ходу технологічного процесу з дотриманням норм технологічного режиму і робо-ти технологічного обладнання.

Автоматичне управління центрифугою дозволяє здійснювати керу-вання всіма робочими органами в автоматичному режимі поопераційно.

Центрифуга має живильник для підведення суспензії до ротора, тому завантаженням центрифуги необхідно керувати. Рівень у бункері живиль-ника також будемо вимірювати та сигналізувати у випадку зниження або перевищення допустимих меж.

Для охолодження масла у центрифузі задіяна магістраль охолоджуючої води, яка подається у змійовик баку с маслом. Тому будемо здійснювати контроль витрати води та її температуру і вести облік цих параметрів.

У комплектацію центрифуги входить також маслонасосна установка для подачі масла у гідросистему центрифуги та змащення підшипників головного валу. Необхідно контролювати подачу масла у систему, тиск у трубопроводах та керувати приводом насосу та регулювати температуру масла на виході бака за рахунок зміни подачі охолоджуючої води.

Тиск подачі масла у підшипники забезпечується роботою підпірного клапану.

Температуру масла у підшипниках будемо вимірювати. При переви-щенні її допустимих меж необхідно сигналізувати про це, при подальшому її рості – блокувати роботу центрифуги.

У процесі задіяна певна кількість електрообладнання, тому його робо-тою треба керувати. Також необхідно контролювати обертання приводів ро-тору і двигуна шляхом вимірювання їх частот обертання.

При відхиленні припустимих значень параметрів, які відносяться до норм технологічного режиму, про пуск та знаходження рухливого облад-нання у вихідному положенні необхідно сигналізувати про це.