Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
центрифуга диплом glavnoe_s_tabulyatsiey11111.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.71 Mб
Скачать

6.1.3 Графіт природний та основні властивості.

Графіт - речовина сірого кольору з металевим блиском, аморфного, кристалічного або волокнистого складання, жирний на дотик, питома вага від 1,9 до 2,6. На вигляд графить, металевий свинцево-сірий, з характерним жир-ним блис-ком.

Графіт відрізняється здатністю прилипати до твердих поверхонь, що дозволяє створювати тонкі плівки при натиранні їм поверхонь твердих тел.

Графіт є алоторопную формою вуглецю, яка характеризується певною кристалічною структурою, що має своєрідну будову

Залежно від структурної будови графіт ділиться:

- явнокристалічні;

- скритокристалічні;

- графітойди;

- високодисперсні графітові матеріали, що зазвичай називаються вугіллям.

Явнокристалічний графіт за величиною і структурою кристалів ді-литься:

- плотнористалічні;

- лускаті.

У лускатому графіті кристали мають форму пластинок або листочків. Лусочки їх жирні, пластичні і мають металевий блиск.

Електричні властивості графіту. Електропровідність графіту в 2,5 разу більше електропровідності ртуті. При температурі 0°С питомий опір електричному струму знаходиться в межах від 0,390 до 0,602 Ом. Низька межа питомого опору для усіх видів графіту однакова і дорівнює 0,0075 Ом.

Термічні властивості графіту. Графіт має велику теплопровідність, яка дорівнює 3,55 Вт*град/см і займає місце між паладієм і платиною. Коефіцієнт теплопровідності 0,041. У тонких графітових ниток теплопровід-ність вища, ніж у мідних.

Температура плавлення графіту - 3845 - 3890°З, при тиску від 1 до 0,9 атмосфер. Точка кипіння доходить до 4200°С. Температура займання в струмені кисню складає для явнокристалічного графіту 700-730°С. Кількість тепла, що отримується при спалюванні графіту, знаходиться в межах від 7832 до 7856 ккал.

Розчинність графіту. Хімічно інертний і не розчиняється ні в яких роз-чинниках, окрім розплавлених металів, особливо тих, у яких висока точка плавлення. При розчиненні утворюються карбіди, найбільш важливими влас-тивостями, яких є карбіди вольфраму, титану, заліза, кальцію і бору. При звичайних температурах графіт важко з'єднується з іншими речовинами, але при високих температурах він дає хімічні сполуки з багатьма елементами.

Пружність графіту. Графіт не має еластичності, проте, може бути підданий різанню і вигинанню. Графітовий дріт легко згинається і закручу-ється в спіраль, а при вальцюванні дає подовження близько 10%. Опір на роз-рив такого дроту дорівнює 2 кг/мм2, а модуль вигину дорівнює 836 кг/мм2.

Природний графіт - чорний з блиском, жирний, інертний, жаростійкий, хороший провідник тепла і електрики, некорозійний, антистатичний, змащуючий, стійкий до високих тисків. Кожна з цих якостей робить графіт багатостороннім матеріалом.

Графіт що містять препарати застосовуються в сталеливарній, чаву-ноливарній, нафтовій, хімічній, газовій промисловості. При виробництві вог-нетривких виробів, тиглів, вугільних щіток, а також в мастилах, футеру-ваннях, фарбах електричних екранів, антистатичних покриттях, акумулятор-них батареях, каталізаторах, добавках при свердлінні, в механічних частинах, що саме змащуються, таких як підшипники і прокладення, у вибухових речовинах, для "сухого" буріння в нафтогазовій промисловості, у вогне-тривких фарбах і покриттях, а також як абсорбент.

Завдяки здатності легко давати рису навіть на м'яких поверхнях графіт є істотною складовою частиною графітових олівців. У олівцевому виробниц-тві застосовується спеціальний олівцевий графіт (ГК).