Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Еталон гігієнічного висновку

Дані лабораторних досліджень грунту з території дитячого грального майданчика житлового будинку згідно з “Оценочными показателями санитарного состояния почвы» № 1739-77 свідчать, що ця територія малозабруднена, так як санітарне число (розраховане за формулою: азот грунтовий білковий/азот органічний = 127/140) становить 0,91 об’ємних %, а кількість личинок та лялечок мух - 8. Титр Cl.perfrigensвказує на давність забруднення. Наявність у ґрунті поодиноких екземплярів личинок та лялечок мух свідчить про органічний характер забруднення, а відсутність яєць гельмінтів та високий титр кишкової палички – про те, що це забруднення не фекального походження.

Таким чином, ґрунт з території дитячого грального майданчика житлового будинку має давнє органічне забруднення не фекального походження і постійно продовжує забруднюватися. Можливо, це пов’язано з порушенням вимог п. 2.2.3 “Санитарных правил содержания территории населенных мест» (СанПиН № 42-128-4690-88), де вказано, що відстань від сміттєзбірних контейнерів до дитячих ігрових майданчиків повинна бути не менше 20 м.

Так як мухи є переносниками близько 60 видів інфекційних хвороб (особливо кишкових інфекцій), причиною харчових отруєнь та джерелами токсикоінфекцій, то в радіусі 2000 м (середня дальність польоту мух) від цієї ділянки може виникнути спалах будь-якого з таких захворювань, особливо серед дитячого контингенту населення, при існуванні найменшого осередку інфекцій.

Тому для профілактики епідемічних захворювань та оздоровлення ґрунту території дитячого ігрового майданчика житлового будинку, за 10 м від якої розташовані сміттєзбірні контейнери, рекомендується:

1. Встановити сміттєзбірні контейнери не ближче ніж за 20 м від майданчика для ігор дітей;

2. Упорядкувати територію дитячого ігрового майданчика шляхом повного чи часткового нанесення твердого покриття. У випадку часткового нанесення твердого покриття решту території дитячого ігрового майданчика перекопати для поліпшення аерації та стимуляції процесів аеробного самоочищення ґрунту.

3. Ретельно прибрати, промити проточною водою та продезінфікувати розчином препаратів, які містять хлор, існуюче тверде покриття дитячого ігрового майданчика.

4. Ретельно прибрати територію під сміттєзбірними контейнерами та навкруги них.

5. Вимити та продезінфікувати сміттєзбірні контейнери одним з препаратів, що вказаний у п. 2.6. СанПиНу № 42-128-4690-88.

6. Зобов’язати ЖЕК, у веденні якого знаходяться цей житловий будинок, регулярно вивозити побутові відходи, мити та дезінфікувати тару з-під них.

Дата Підпис Прізвище

Додаток 2

Еталонна задача «Гігієнічна оцінка житлового середовища»

Дослідження умов побуту в 3-кімнатній квартирі загальною площею 59,2 м2та житловою площею 42 м2, в якій мешкає сім'я з 3х чоловік, серед яких один хворіє на бронхіальну астму, показало, що температура повітря в житлових кімнатах, за показниками сухого термометра психрометра Ассмана 22°С, вологого - 14°С, середня температура повітря 18,5°С, на висоті 1,5 м - 22°С, на висоті 0,2 м -16°С, біля внутрішньої стіни - 21 °С, біля зовнішньої - 15°С. Добові коливання температури, за показниками термографа, знаходяться в інтервалі 23°С - 18°С. В повітрі житлових приміщень наявний фенол у концентрації 0,1 мг/м3.

Дайте гігієнічну оцінку температурно – вологісного режиму житлового приміщення та оцініть умови побуту пацієнта, хворого на бронхіальну астму.