Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Еталон висновку

Для гігієнічної оцінки ситуації необхідно використовувати «Методические рекомендации по комплексной оценке состояния здоров’я детей и подростков при массовых врачебных осмотрах». – Москва, 1982 г. На підставі аналізу данних задачі можна зробити висновок, що на даний період дівчина не може працювати учнем штукатура в будівельному тресті. Вона потребує комплексного обстеження, котре включає в себе електрокардіограму та ультразвукове обстеження сердечного м’яза, комплексне обстеження лімфатичних вухлів – їх біопсію. Необхідна консультація фтизіатра, гематолога та кардіолога. Етіологічними факторами та факторами ризику для здоров’я підлітка може бути: а) переохолодження; б) праця з фізичним навантаженням; в) протяг.

Для того щоб обрана підлітком професія повністю відповідала анатомо-фізіологічним особливостям його організму, необхідно провести всі заходи, які гарантують правильне визначення професійної придатності. Ці питання вирішуються проведенням грамотної професійної орієнтації та лікарською професійною консультацією. Систематично визначаючи нахил та здібності кожного учня, його стан здоров’я, вчителі та вихователі школи повинні систематично проводити професійно-орієнтовану роботу як з усім колективом, так і з кожним учнем.

Змістовий модуль 5. Радіаційна гігієна.

Конкретні цілі:

  • Знати основи та біологічну дію джерел іонізуючої радіації, її використання в медицині, науці, енергетиці, інших галузях.

  • Робити висновки щодо радіаційного контролю за умовами роботи з закритими та відкритими джерелами іонізуючої радіації та захисту від її несприятливої дії законодавчими, організаційними методами та методиками, основаними на фізичних законах послаблення випромінювань.

  • Оцінювати заходи з протирадіаційного захисту персоналу та радіаційної безпеки пацієнтів в рентгенологічних, радіологічних підрозділах лікувальних закладів.

Тема 12. Закономірності формування променевого навантаження людини в місцях проживання, його гігієнічна оцінка та шляхи зниження. Радіаційна небезпека та протирадіаційний захист на об'єктах з радіаційно-ядерними технологіями.

1. Мета: Навчитися розробляти заходи щодо мінімізації рівня опромінення населення від іонізуючої радіації на основі кількісної оцінки можливого радіаційного впливу.

2.1. Знати:

2.1.1. Фізичну характеристику та джерела іонізуючих випромінювань.

2.1.2. Біологічну дію іонізуючих випромінювань та умови, від яких вона залежить.

2.1.3. Зміст понять «поглинута доза», «поглинута у повітрі доза», «еквівалентна доза», «потужність еквівалентної дози».

2.1.4. Особливості формування та профілактики несприятливої дії радіаційного навантаження населення при проведенні радіологічних процедур.

2.2. Вміти:

2.2.1. Виконувати інструментальні вимірювання потужності поглинутої у повітрі дози гама-випромінювання за допомогою дозиметра РКСБ-104.

2.2.2. Проводити гігієнічну оцінку потужності поглинутої дози, поглинутої у повітрі дози, еквівалентної дози за даними ситуаційної задачі.

3. Питання для самопідготовки:

3.1. Поняття радіоактивності. Гігієнічна характеристика джерел забруднення навколишнього середовища радіоактивними речовинами.

3.2. Основні характеристики та одиниці вимірювання іонізуючих випромінювань.

3.3. Види радіаційного впливу (зовнішнього та внутрішнього опромінення) на організм; умови, від яких вони залежать.

3.4. Характеристика біологічної дії іонізуючих випромінювань. Класифікація клінічних ефектів їх шкідливої дії на організм людини (детерміністичні, стохастичні) та умови їх виникнення.

3.5. Методи і засоби захисту від зовнішнього опромінення, основані на фізичних законах його послаблення (захист кількістю, часом, відстанню, екрануванням)

3.6. Принципи гігієнічного нормування радіаційної безпеки у нормативних документах НРБУ-97 та ОСПУ - 2005.

3.7. Інструментальні методи визначення потужності еквівалентної дози при оцінці радіаційних характеристик будівельних матеріалів, житлового середовища, продуктів харчування та питної води.