Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

2.1. Знати:

2.1.1. Методи організації водопостачання та харчування військових і цивільних формувань у польових умовах при надзвичайних ситуаціях і під час війни. Батальйонні пункти харчування, типи польових кухонь, інших засобів.

2.1.2. Поняття “раціональне харчування”, умови його забезпечення.

2.1.3. Порушення здоров’я та захворювання, які можуть виникати при недотриманні кожної з умов водопостачання та раціонального харчування.

2.1.4. Методи профілактики аліментарних, інфекційних захворювань, гельмінтозів, харчових отруєнь, уражень через воду та їжу отруйними речовинами (ОР), радіоактивними речовинами (РР), бактерійними засобами (БЗ).

2.2. Вміти:

2.2.1. Проводити санітарне обстеження джерел водопостачання при їх розвідці, дослідження води на отруйні, радіоактивні речовині за допомогою приладів та за органолептичними, санітарно-хімічними показниками польовими методами.

2.2.2. Визначати дози коагулянту та хлорного вапна для проведення очистки і знезараження води у польових умовах за хлорпотребою та методом перехлорування за Клюкановим.

2.2.3. Встановлювати вміст активного хлору в хлорному вапні, таблетках "пантоцид", "аквасептол" та оцінка ефективності знезараження води по залишковому хлору польовими (крапельними) методами.

2.2.4. Оцінювати харчування особового складу формувань різними методами:

  • розрахунковими, за розкладкою продуктів (меню-розкладка);

  • шляхом вивчення набору продуктів у добовому раціоні, умов їх зберігання, кулінарної обробки, реалізації;

  • контрольно-ваговим методом (зважування продуктів при завантаженні у казан, готових порцій і блюд);

  • шляхом вивчення харчового статусу організму особового складу формувань (за соматоскопічними, соматометричними, фізіометричними, біохімічними, клінічними показниками);

  • експресним (за допомогою приладів) та лабораторним аналізом продуктів і готової їжі.

2.2.5. Організовувати і проводити медичний контроль за водопостачанням та повноцінністю харчування особового складу формувань (і потерпілого населення) та необхідні профілактичні заходи його забезпечення.

2.2.6. Проводити медичні заходи при виникненні аліментарних, інфекційних кишкових захворювань, гельмінтозів, харчових отруєнь, уражень через воду й (або) їжу сильнодіючими отруйними (СДОР), радіоактивними речовинами, розслідувати причини їх виникнення, проводити профілактику.

3. Питання для самопідготовки:

3.1. Організація водопостачання і харчування військових та цивільних формувань у польових умовах при надзвичайних ситуаціях і під час війни, його форми (колективне, групове, індивідуальне). Батальйонні пункти харчування, типи польових кухонь, інших засобів.

3.2. Раціональне (повноцінне) харчування, умови його забезпечення. Фізіологічні норми харчування як основа його повноцінності та адекватності потребам організму.

3.3. Водопостачання і харчування в умовах зараження місцевості та об'єктів СДОР, РР, бактерійними засобами при застосуванні зброї масового ураження.

3.4. Харчові концентрати, сухі пайки, раціони виживання як засоби харчування особового складу формувань в гострий період катастроф, бойових дій, інших надзвичайних ситуацій.

3.5. Обов’язки медичної служби, методи і засоби гігієнічного контролю за повноцінністю та безпечністю харчування і водопостачання особового складу формувань й потерпілого населення в польових умовах при надзвичайних ситуаціях, в умовах бойових дій.

3.7. Методи оцінки харчового статусу організму (соматоскопічні, соматометричні, фізіометричні, біохімічні, клінічні та інші)

3.8. Порушення здоров’я, захворювання, пов’язані з кількісною та якісною неадекватністю добового раціону, з порушенням режиму харчування, з невідповідністю якості продуктів і блюд ферментним можливостям травної системи (поняття ензиматичної констеляції).

3.9. Інфекційні захворювання з аліментарним механізмом передачі, гельмінтози, харчові отруєння, методи їх розслідування і профілактика у польових умовах при надзвичайних ситуаціях та під час війни.