Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Еталон гігієнічного висновку.

Мною, студентом VI курсу 22 групи II медичного факультету ДДМА Петренком С. М. проведено аналіз результатів санітарного обстеження терапевтичного відділення N-ської районної лікарні на підставі вимог СанПиН 5279-90 «Санитарные правила устройства, оборудования и эксплуатации больниц, родильных домов и других лечебных стационаров».

Встановлено наступні порушення санітарних вимог, що можуть призвести до поширення ВЛІ та порушення лікувально-охоронного режиму:

  1. При вході до палатних секцій відділення відсутні тамбури, що може призвести до порушення температурного режиму відділення в зимовий час.

  2. Палатні секції є перегруженими – на проектну потужність у 60 ліжок насправді приходиться 72 ліжка.

  3. Стіни у коридорах палатних секцій (приміщення з сухим режимом) необхідно пофарбувати акриловими фарбами на всю висоту. Тон фарби повинен бути теплим, але не яскравим. Теж стосується і палат для хворих (панелі жлвто-зеленого кольору у палатах можуть мати негативний психо-емоційний вплив на хворих).

  4. Підлогу у коридорах та палатах слід передбачити з міцного суцільного матеріалу (наприклад – лінолеуму) оскільки поли з дощок можуть мати щілини, що ускладнює їх прибирання та знижує ефективність застосування дезінфекційних засобів при вологому прибиранні.

  5. Вбиральні для хворих слід передбачити для кожної палатної секції. Стіни у вбиральнях, процедурних та маніпуляційних (приміщення з вологим режимом) необхідно пофарбувати водостійкою фарбою, або вкрити глазурованою плиткою на всю висоту.

  6. Кількість пісуарів чоловічій вбиральні повинна бути за кількістю унітазів – тобто чотири. Кількість унітазів у жіночій вбиральні (2 шт.) не відповідає кількості хворих – 1 унітаз на 10 жінок.

  7. Розташування ліжок у палатах для хворих не відповідає гігієнічним вимогам – ліжки повинні бути встановлені паралельно до стіни з вікнами.

  8. Не припустимо збільшувати кількість ліжок у палатах проти проектної. Площа на одне ліжко у палатах з додатково встановленими ліжками не відповідає гігієнічним нормативам ( повинна бути не менше 7,0 м для терапевтичних хворих).

  9. Температура обігрівачів значно вища за допустиму (максимальна - 85 оС), що може призвести до опіків у хворих та погіршити мікроклімат палат (пересушування повітря). В якості теплоносія слід передбачати не перегріту пару, а воду. Температура повітря в палаитах є зависокою (оптимальна у холодну пору року – 22-25 оС), що створює нагріваючий дискомфортний мікроклімат.

  10. Штучне освітлення палат для хворих слід передбачати комбінованим, тобто біля кожного ліжка на стіні на рівні 1.7 м від підлоги необхідно встановити місцевий світильник, а в палаті – чергове освітлення (біля вхідних дверей на рівні 0,3 м від підлоги).

Дата Підпис Прізвище

Тема СРС 1. Гігієнічне значення фізичних чинників антропогенного походження в умовах населених місць.

1. Мета: ознайомитись з основними фізичними факторами, що впливають на мешканців сучасних населених пунктів (міст, селищ), їх впливом на здоров’я людини та основними напрямками профілактики шкідливої дії.