Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

4. Структура та зміст заняття:

Після тестового контролю вихідного рівня знать (15 тестів на 15 хвилин) студенти під керівництвом викладача розбирають основні питання теми згідно п.3., знайомляться з діючими нормативними документами у галузі гігієни води та водопостачання населених місць та санітарної охорони водних об’єктів.

Потім студенти отримують індивідуальні завдання та на підставі даних лабораторних досліджень, наведених у задачах, дають гігієнічні висновки: 1) про якість питної води; 2) придатність вододжерела для організації централізованого господарсько-питного водопостачання; 3) відповідність водного об’єкту для водокористування населення. При виконанні завдань студенти користуються діючими нормативними документами, а також еталонами оформлення гігієнічного висновку (додатки 1, 2, 3).

5. Література:

5.1. Основна:

5.1.1. Гігієна та екологія. Підручник. / За ред. В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова книга, 2006. – С. 178 – 209.

5.1.2. Навчальний посібник для студентів з теми «Гігієна води та водопостачання населених місць. Санітарна охорона водних об’єктів» - кафедральне видання.

5.2. Додаткова:

5.2.1. Комунальна гігієна / Є.Г. Гончарук, В.Г. Бардов, С.І. Гаркавий, О.П. Яворівський та ін.; За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Здоров’я, 2003. – 36-191 с.

5.2.2. Комунальная гигиена / Авт.: К.И. Акулов, К.А. Буштуева, Е.И. Гончарук и др./ Под ред К.И. Акулова, К.А. Буштуевой. – М.:Медицина, 1986. – С. 32-114.

5.2.3. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології: Підручник / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. – К.: Здоров’я, 2004. – 792 с.

5.2.4. ГОСТ 2861-84 «Источники централизованного хозяйственно-питьевого водоснабжения»

5.2.5. Державні санітарні правила і норми (ДСанПіН) «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання» № 383 від 23.12.96 р.

5.2.6. Санитарные правила по устройству колодцев и каптажей родников.

5.2.7. Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения (СанПиН 4630-88).

Додаток 1

Еталонна задача «Оцінка якості питної води»

При здійсненні поточного державного санітарно-епідеміологічного нагляду за централізованим господарсько-питним водопостачанням у місті В. була відібрана проба води перед її надходженням у розподільчу мережу. При виконанні лабораторних досліджень отримані такі результати:

Досліджуваний показник

Результат дослідження

  1. Показники епідемічної безпеки:

  • загальне мікробне число (ЗМЧ) в 1 см3

  • індекс БГКП в 1 дм3

  1. Показники хімічного складу:

  • рН

  • окислюваність (KMnO4), мг/дм3

  • нітрати, мг/дм3

  • залізо, мг/дм3

  • хлор активний залишковий, мг/дм3

  • тригалометани, мг/дм3

  1. Показники органолептичної якості:

  • кольоровість, град.

  • каламутність, НОК

  • присмак, ПР

  • запах, ПР

170

9

6,7

4,5

20,0

0,2

0,4

0,03

20

0,7

2

2

Завдання:

  1. Які показники питної води не відповідають вимогам ДСанПіН “Вода питна…” ?

  2. Складіть висновок про якість води за наведеним протоколом та запропонуйте систему необхідних заходів щодо попередження її негативного впливу на здоров’я водоспоживачів.

Еталон гігієнічного висновку:

Мною, студентом VI курсу 22 групи II медичного факультету ДДМА Петренком С. М. проведено гігієнічну оцінку якості питної води централізованої системи господарсько-питного водопостачання перед надходженням її в розподільчу мережу міста. Висновок зроблено на підставі протоколу лабораторних досліджень якості води та вимог ДСанПіН “Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання» № 386 від 1996 р.

Встановлено:

За даними лабораторних досліджень проба питної води не відповідає вимогам ДСанПіН за показниками епідемічної безпеки – загальному мікробному числу та кількістю бактерій групи кишкової палички. Перевищує гігієнічний норматив також показник окислюваності води. Такі дані свідчать про певну епідемічну небезпеку питної води, яка може бути пов’язана з незадовільною роботою очисних споруд водопроводу та погіршенням мікробіологічних показників вододжерела – річки К. у межах водозабору. На підставі вищенаведеного, та керуючись вимогами ДСанПіН “Вода питна…” (п. 3.6.1) необхідно:

а) зробити терміновий повторний аналіз води перед надходженням її в розподільчу мережу

за скороченою схемою;

б) у разі підтвердження незадовільних результатів за епідемічними показниками якості:

  • провести санітарне обстеження головних споруд водозабору з метою перевірки дотримання

схем та методів водопідготовки, особливо знезаражування води;

  • відібрати проби води вододжерела в місці водозабору за схемою спеціального протиепідемічного контролю (п. 3.4.4);

  • у разі погіршення епідемічного стану води вододжерела (виявлення умовно патогенних, або патогенних мікроорганізмів, найпростіших і т. ін.) провести санітарне обстеження першого та другого поясів санітарної охорони вододжерела з метою виявлення і усунення можливих джерел забруднення;

  • провести відбір проб води в розподільчій системі міста за схемою спеціального протиепідемічного контролю на підприємствах громадського харчування, лікувальних закладах, дитячих установах;

  • рекомендувати збільшити дозу реагентів для знезаражування води на станції водопідготовки

аж до виявлення і усунення причин погіршення її якості за показниками епідемічної безпеки.

Дата Підпис (Петренко С.М.)

Додаток 2