Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Еталонна задача «Закономірності формування променевого навантаження людини в місцях проживання»

При введенні в експлуатацію житлового будинку спеціалістами місцевої СЕС проведені інструментальні дослідження радіаційної ситуації в окремих житлових приміщеннях. Отримані наступні данні:

  • середньорічна еквівалентна рівноважна активність (ЕРОА) радону в повітрі приміщень дорівнювала 20-35 Бк/м3;

  • ЕРОА торону (радону-220) в повітрі приміщень дорівнювала 7-10 Бк/м3;

  • Потужність поглинутої в повітрі дози (ППД) гама-випромінювання складала 35-40 мкР/год.

Завдання:

  1. Вкажіть нормативний документ та визначте необхідну групу регламентів, якими необхідно керуватись в даному випадку.

  2. Приведіть допустимі величини показників радіаційної ситуації в будинку для кожної складової.

  3. Оцініть радіаційну ситуацію в будинку та можливість його експлуатації, запропонуйте за необхідністю заходи щодо зниження опромінення населення.

Висновок:

  1. Для оцінки ситуації необхідно керуватись НРБУ-97, як основним державним документом, що встановлює систему радіаційгно-гігієнічних регламентів для забезпечення прийнятних рівнів опромінення людини. Оскільки мова йде про опромінення всередині житлової будівлі, яке приймається в експлуатацію, основним джерелом такого опромінення є природний радіоактивний газ – радон, що виділяється деякими будівельними матеріалами. Отже, це – опромінення від техногенно-підсилених джерел природного походження, яке оцінюється за допомогою регламентів четвертої групи – рівнів втручання та рівнів дії.

  2. Згідно п.8.6.3. НРБУ-97 ЕРОА ізотопів радону всередині приміщень, які проектуються, будуються, або реконструюються з постійним перебуванням людей не повинна перевищувати для радону-222 – 50 Бк/м3, для радону-220 (торону) – 3 Бк/м3. Поглинута в повітрі доза гама-випромінювання в цих приміщеннях (п. 8.6.2. НРБУ-97) не повинна перевищувати 50 мкР/год.

  3. Таким чином, серед досліджених показників у приміщеннях будинку вміст торону перевищує допустимі рівні дій у 2-3 рази, а ППД гамма-випромінювання – на 5-10 мкР/год. У відповідності до п. 8.6.3. (в) НРБУ-97 проведення контрзаходів (втручання) для житлових приміщень проводиться тільки за згодою власника. При цьому власникам житла необхідно надати повну інформацію про дози опромінення та ризики для здоров’я. Найбільш дієвим заходом для зменшення незначних концентрації радіоактивних газів всередині приміщень, що експлуатуються, є їх ефективне провітрювання та забезпечення достатньої кратності обміну повітря.

Тема 13. Гігієнічна оцінка протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах.

1. Мета: Навчитися розробляти протирадіаційні заходи при використанні джерел іонізуючого випромінювання на робочих місцях шляхом оцінки можливого радіаційного впливу на організм персоналу.

2.1. Знати:

2.1.1. Способи застосування радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах з діагностичною і лікувальною метою.

2.1.2. Сутність радіаційної небезпеки при роботі з радіонуклідами та іншими джерелами іонізуючих випромінювань

2.2. Вміти:

2.2.1. Вимірювати і оцінювати параметри, які характеризують радіаційну обстановку в виробничих і суміжних приміщеннях та індивідуальні дози опромінення персоналу при роботі з радіонуклідами та іншими джерелами іонізуючих випромінювань.

2.2.2 Проводити санітарне обстеження радіологічних і рентгенологічних відділень лікарняних закладів.