Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Тема 5. Сучасні проблеми внутрішньолікарняних інфекцій та комплекс гігієнічних заходів для їх профілактики. Гігієнічна оцінка умов перебування хворих в лікувально-профілактичних закладах.

1. Мета: засвоїти основні гігієнічні та протиепідемічні заходи у системі профілактики внутрішньолікарняних інфекцій (ВЛІ) в умовах сучасних лікувально-профілактичних закладів та давати оцінку лікувально-охоронного режиму перебування хворих у ЛПЗ.

2.1. Знати:

2.1.1. Визначення та класифікацію ВЛІ, основні шляхи реалізації специфічного епідемічного поцесу ВЛІ, санітарно-гігієнічні заходи їх профілактики.

2.1.2. Архітектурно-планувальні, інженерні та організаційні заходи для забезпечення лікувально-охоронного режиму перебування хворих у ЛПЗ.

2.2. Вміти:

2.2.1. Складати план заходів з попередження та ліквідації вогнищ ВЛІ у лікарнях, пологових будинках та інших лікувальних стаціонарах.

2.2.2. Давати гігієнічну оцінку умовам перебування хворих у стаціонарних відділеннях лікарні за данними ситуаційної задачі.

3. Питання для самопідготовки:

3.1. Визначення та класифікація ВЛІ.

3.2. Причини виникнення та особливості перебігання інфекційного процесу в лікарняних закладах.

3.3. Джерела, шляхи передачі та найбільш поширені збудники ВЛІ в умовах сучасних стаціонарів.

3.4. Система санітарно-гігієнічних заходів з профілактики ВЛІ:

- архітектурно-планувальні рішення стаціонарів;

- внутрішнє оздоблення та санітарно-гігієнічне оснащення стаціонарів;

- вентиляція і опалення приміщень стаціонарів;

3.5. Організація санітарного режиму стаціонару, прибирання приміщень.

3.6. Особиста гігієна хворих та персоналу, як засіб попередження ВЛІ.

3.7. Протиепідемічні заходи при організації харчування та відвідування хворих.

4. Структура та зміст заняття:

Після тестового контролю вихідного рівня знать (15 тестів на 15 хвилин) студенти під керівництвом викладача розбирають основні питання теми згідно п.3.1 – 3.7, знайомляться з діючими нормативними документами у галузі гігієни лікувально-профілактичних закладів. Надалі студенти отримують індивідуальні завдання, які містять відомості щодо архітектурно-планувальних рішень та санітарного режиму стаціонару, в також умови перебування хворих у палатному відділенні. На підставі даних, наведених у задачах, студенти складають гігієнічний висновок.

При виконанні завдань студенти користуються діючими нормативними документами, а також еталоном оформлення гігієнічних висновків (Додаток 1).

5. Література:

5.1. Основна:

5.1.1 Гігієна та екологія / Під ред. В.Г. Бардова. – Вінниця, «Нова книга», - 2003. – С. 485-492.

5.2. Додаткова:

5.2.1 Комунальна гігієна / Під ред. Е.Г. Гончарука. – К., 2003. – С. 618-632, 651-657.

5.2.2. ДБН “Учреждения здравоохранения”. – К., 2001.

5.2.2 «Санитарные правила устройства, оборудования и эксплуатации больниц, родильных домов и других лечебных стационаров» (СанПиН 5279-90). – М., 1990.

Еталонна задача «Сучасні проблеми влі та комплекс заходів з їх профілактики»

При поточному санітарному обстеженні архітектурно-планувальних рішень та інженерного благоустрою кардіологічного (терапевтичного) відділення N-ської районної лікарні лікарем райСЕС з комунальної гігієни було встановлено наступне: лікарня збудована у 1996 році за типовим проектом. Терапевтичне відділення розташоване удвоповерховому лікувальному корпусі на другому поверсі і складається з двох палатних секцій на тридцять ліжок кожна. Вхід до секцій здійснюється безпосередньо з маршового майданчику через одинарні двері. Внутрішнє планування відділення коридорне з двохсторонньою орієнтацією вікон палат на захід і схід. Західну орієнтацію мають 6 палат (на 4 ліжка) – потриу кожній секції. На момент обстеження у відділенні перебувало на стаціонарному лікуванні 72 хворих. Стіни у коридорах палатних секцій пофарбовані масляною фарбою жовтого кольору на висоту 1,3 м, а вище – вибілені вапном. Поли – дерев’яні з дощок, пофарбовані масляною фарбою. Коридор має світловий хол, вікна якого виходять на південь. Підлога в палатах також дерев’яна, пофарбована масляною фарбою. Стіни вкриті водоемульсійною фарбою жовто-зеленого кольору. Приміщення процедурної та маніпуляційної кімнат мають підлогу з неглазурованої керамічної плитки, стіни вкриті шаром масляної фарби на висоту 1,2 м. Стелі у всіх приміщеннях мають вапняну оздобу, білого кольору. Вбиральні для персоналу та хворих спільні для двох палатних секцій та мають підлогу з неглазурованої керамічної плитки, стіни вибілені вапном на всю висоту. У чоловічій вбиральні для хворих встановлено чотири унітази та два пісуари, у жіночій – три унітази. Палати для хворих мають прямокутну форму, ліжка розташовані: у тримісних палатах – 2 уздовжбоковихстін та одне – під вікном, у чотирьохмісних палатах – бильцями одне до одного уздовжбокових стін з проходом по центру палати. В кожній палаті мається по 1 тумбочці на кожне ліжко та по 1 стільцю. На момент перевірки у двохмісних палатах було встановлено по 1 додатковому ліжку. Площа на одне ліжко у 3-х та 4-х місних палатах складає 4,7, 6,0 та 6,5 м2 відповідно.

Опалення лікувального корпусу здійснюється місцевою котельною, в якості обігрівачів прийняті чавунні радіатори, що встановлені у підвіконнях окремих приміщень палатних секцій. Теплоносій – перегріта пара з температурою на подачі у корпус – 90 ОС . Вентиляція палат, приміщень персоналу та процедурних – природна за рахунок нещільностей у віконній арматурі та квартирок. Гаряче водопостачання – місцеве за рахунок бойлерної. На момент обстеження 20 січня параметри мікроклімату, визначені у двох палатах, були такими: вологість повітря – 60%, температура – 27ОС, швидкість руху повітря – 0,01 м/сек.Температура поверхні чавунного радіатора в палаті - 92ОС. У всіх функціональних приміщеннях палатних секцій застосовано бокове природне освітлення та загальне штучне верхнє освітлення лампами накалювання з суцільними сферичними розсіювачами.

Завдання.

1.Оцініть результати санітарного обстеження терапевтичного відділення.

2.Запропонуйте заходи щодо виправлення виявлених порушень.