Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДФУ_1.4_OCR (www.uapf.com.ua).pdf
Скачиваний:
493
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
42.58 Mб
Скачать

Created for http://www.uapf.com.ua

ІМУНОСНРОВАТКА ПРОТИ ОТРУТИ ЕАДЮКИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ

Імуноснроватка проти отрути гадюки європейської

Кожній миші внутрішньовенно вводять по 0.5 MJI відповідного розведення. За мишами спостерігають протягом 48 год і реєструють кількість загибелей. Розраховують LDJ F ) , використовуючи звичайні статистичні методи.

Immimoserum contra venena viperamm europaeamm

Визначення активності випробовуваної імуносироватки. Розчинену тест-отруту розводять так, щоб 0.25 мл розчину містили 5 LDJ0 тест-доз (розчин тест-отрути).

VIPER VENOMANHSERUM, EUROPEAN

ВИЗНАЧЕННЯ

Імуноснроватка проти отрути гадюки європейської, - препарат, що містить сироваткові глобуліни, здатні нейтралізувати отруту одного або більше видів гадюк. Глобуліни одержують фракціонуванням сироватки тварин, Імунізованих проти отрути або отрут.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Нейтралізує отруту Vipera ammodytes або Viperaaspis, або Vipera berus, або Vipera ursinil, або суміші цих отрут, зазначені на етикетці, знешкоджуючи їх для сприйнятливих до них тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Кожний мілілітр випробовуваного препарату має містити достатню кількість сироваткових глобулінів для нейтралізації не менше 100 LDS0 для мишей отрути Vipera ammodytes або Vipera aspis і не менше 50 LD50 для мишей отрут інших видів гадюк.

Активність імуносироватки проти отрути гадюки європейської визначають встановленням дози, необхідної для захисту мишей від летального ефекту, викликаного фіксованою дозою отрути відповідного виду гадюк.

Вибір тест-отрут. Використовують отрути з окремих видів гадюк, що мають нормальні физикохімічні, токсикологічні й імунологічні характеристики. Переважні ліофілізовані отрути, що зберігають у темному місці при температурі (5±3) °С.

Вибирають отруту як тест-отруту, визначаючи LDS0 для мишей. За мишами спостерігають протягом 48 год.

Готують серію розведень випробовуваної імуносироватки в розчині 9 г/л натрію хлориду Рабо іншого ізотонічного розчинника з фактором розведення від 1.5 до 2.5. Використовують достатню кількість і діапазон розведень, що гарантують отримання кривої смертності в межах від 20 % до 80 %, що дозволяє визначити статистичні варіації.

Готують суміші так, щоб 5 мл кожної суміші містили 2.5 мл одного розведення випробовуваної імуносироватки і 2.5 мл розчину тест-отрути. Суміш витримують при температурі 37 °С протягом ЗО хв. Для кожної суміші використовують не менше шести мишей із масою тіла кожної від 18 г до 20 г. Кожній миші внутрішньовенно вводять по 0.5 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 48 год і реєструють кількість загибелей. Розраховують PD^, використовуючи звичайні статистичні методи. Одночасно перевіряють значення LD50 в тест-дозі отрути, використовуючи наведену вище методику. Розраховують активність імуносироватки, використовуючи таку формулу:

П~ 1)

РАо '

де:

Тл — значення LD5q у тест-дозі отрути.

У кожній дозі суміші імуносироватки проти отрути для мишей у кінцевій точці міститься одна LD^ отрути, яка залишається не нейтралізованою імуносироваткою і саме ця не нейтралізована отрута здатна викликати загибель 50 % мишей, інокульованих сумішшю. Отже, кількість отрути, нейтралізованої імуносироваткою на один LD^ менше, ніж загальна кількість у кожній дозі для мишей. Тому, оскільки активність імуносироватки визначають за LDS() в кожній дозі для мишей, формула розрахунку' активності містить Т- Л а не Ти. Альтернативно можна розрахувати кількість тест-отрути, в міліграмах, яка нейтралізується 1 мл або іншим певним об'ємом випробовуваної імуносироватки.

Визначення тест-дози отрути. Готують послідовні розведення отрути, розчиненої у розчині 9 r/л натрію хлориду /"або іншого ізотонічного розчинника, так, щоб середнє розведення в 0.25 мл містило очікувану дозу LDS(). Одержані розведення розбавляють рівним об'ємом використанного розчинника. Для кожного розведення використовують не менше чотирьох мишей із масою тіла кожної від 18 г до 20 г.

МАРКУВАННЯ

На етикетці зазначають отруту або отрути, проти яких ефективна імуноснроватка.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: сіідвжити відповіднихзаходівбезпеки дьш уникнення вдихання порошку з.иіїних отрут, оскиьки вони вижішюшь а.іергенні маститості.

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

275

Created for http://www.uapf.com.ua

Сироватка дротиботудінічна

СИРОВАТКА ПРОТИБОТУЛІНІЧНА

Immunoserum botulinicum

BOTULINUM ANTITOXIN

ВИЗНАЧЕННЯ

Сироватка протиботулінічна (ботуліновий антитоксин) — препарат, що містить сироваткові глобуліни, здатні специфічно нейтралізувати токсини, утворені Clostridium botulinum типів А, В або Е або сумішшю токсинів цих типів.

ВИРОБНИЦТВО

Одержують фракціонуванням сироватки коней або інших ссавців, імунізованих проти токсинів

CI. botulinum тилів А, В і Е.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Специфічно нейтралізує токсини CI. botulinum типів, зазначених на етикетці, знешкоджуючи їх для сприйнятливих до них тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Не менше 500 МО протиботулінічної сироватки на мілілітр для кожного типу А і В і не менше 50 МО протиботулінічної сироватки на мілілітр — для типу Е.

Активність протиботулінічної сироватки визначають шляхом порівняння дози, необхідної для захисту мишей від летальних ефектів, викликаних фіксованою дозою ботулінового токсину, з кількістю стандартного препарату протиботулінічної сироватки, необхідної для отримання такого самого захисту. Для цього порівняння потрібні стандартні препарати кожного типу протиботулінічної сироватки, калібровані в Міжнародних одиницях (МО), і підхожий для використання як тест-токсин препарат ботулінових токсинів. Активність кожного тест-токсину визначають відносно стандартного препарату; активність випробовуваної протиботулінічної сироватки визначають тим самим методом відносно активності тест-токсину.

Міжнародна одиниця протиботулінічної сироват- ки—це специфічна активність нейтралізації проти ботулінових токсинів типів А, В і Е, які містяться у зазначеній кількості міжнародних стандартів, що складаються з певної кількості висушеної імуносироватки коня. Еквівалент Міжнародних одиниць міжнародного стандартного препарату встановлює Всесвітня Організація Охорони Здоров'я.

Вибір випробовуваних тварин. Використовують мишей; різниця в масі тіла між найважчою і найлегшою твариною не має перевищувати 5 г.

Приготування тест-токсинів. ЗА СТЕРЕЖЕМНЯ: ботуліновий токсин особливо небезпечний — слід вжити виняткових заходів безпеки при роботі з ним. Токсини типів А, В і Е готують зі стерильних фільтратів близько 7-добових культур у рідкому середовищі CI. botulinum типів А, В і Е. До фільтратів додають 2 об'єми гліцерину, концентрують, якщо необхідно, діалізуючи проти гліцерину, і зберігають при температурі дещо нижче 0 °С.

Вибір тест-токсину. Вибирають тест-токсин кожного типу, визначаючи для мишей L+/10 дозу і LD^; період спостереження — 96 год. Тест-токсини мають містити не менше 1000 LD50 в L+/10 дозі.

Визначення тест-доз токсинів (L+/10 доза). У підхожій рідині готують розчини стандартних препаратів, що містять 0.25 МО протиботулінічної сироватки на мілілітр. Послідовно, використовуючи кожен розчин, визначають тест-дозу відповідного тесттоксину.

Готують суміші розчинів стандартного препарату й розчину тест-токсину: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину стандартного препарату і один із розташованих послідовно об'ємів тест-токсину,

ідоводять загальний об'єм підхожою рідиною до

5.0мл. Суміші витримують при кімнатній температурі в захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по чотири миші. Внутрішньочеревно кожній миші вводять по 1.0 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 96 год.

Тест-доза токсину — це його мінімальна кількість в 1.0 мл суміші, частково нейтралізована стандартним препаратом, здатна викликати загибель усіх чотирьох мишей у період спостереження.

Визначення активності протиботулінічної сироватки.

Готують розчин кожного стандартного препарату в підхожій рідині, що містить 0.25 МО протиботулінічної сироватки на мілілітр.

Готують розчин тест-токсину у підхожій рідині, що містить 2.5 тест-дози на мілілітр.

Використовуючи по черзі кожен розчин токсину і відповідного стандартного препарату, визначають активність протиботулінічної сироватки.

Готують суміші розчину тест-токсину й випробовуваної протиботулінічної сироватки: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину, один із розташованих послідовно об'ємів випробовуваної протиботулінічної сироватки, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Також готують суміші розчинів тест-токсину і розчину стандартного препарату: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину. один із розташованих послідовно об'ємів розчину стандартного препарату, центрованих за об'ємом 2.0 мл, як.: її містить 0.5 МО, і до-

276

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

Сироватка протигангренозна (septicum)

водять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Одержану суміш витримують при кімнатній температурі в захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по чотири миші. Внутрішньочеревно кожній миші вводять по 1.0 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 96 год.

Суміш, що містить найбільший об'єм протиботулінічної сироватки, який не здатний захистити мишей від загибелі, містить 0.5 МО. Цю кількість використовують для розрахунку активності протиботулінічної сироватки в Міжнародних одиницях на мілілітр.

Результати аналізу вважаються вірогідними, якщо всі миші, яким вводили суміші, що містять 2.0 мл або менше розчину стандартного препарату, гинуть, а миші, яким вводили більше, — виживають.

СИРОВАТКА ПРОТИГАНГРЕНОЗНА (NOVYI)

Immunoserum gangraenicum (Clostridium novyi)

GAS-GANGRENE ANTITOXIN (NOVYI)

В И З Н А Ч Е Н Н Я

Сироватка протигангренозна (гангренозний антитоксин) (novyi) — препарат, що містить сироваткові глобуліни, здатні специфічно нейтралізувати а-токсин, утворений Clostridium novyi (колишня номенклатура — Clostridium oedematiens). Отримують фракціонуванням сироватки коней або інших ссавців, імунізованих проти Сі novyi а-токсину.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Специфічно нейтралізує утворений CI. novyi а-токсин, знешкоджуючи його для сприйнятливих до нього тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Не менше 3750 МО протигангренозної сироватки (novyi) на мілілітр.

Активність протигангренозної сироватки (novyi) визначають шляхом порівняння дози, необхідної для захисту мишей або інших підхожих тварин від летальних ефектів, викликаних фіксованою дозою CI. novyi токсину, з кількістю стандартного препа-

рату протигангренозної сироватки (novyi), необхідної для отримання такого самого захисту. Для цього порівняння потрібен стандартний препарат протигангренозної сироватки (novyi), калібрований у Міжнародних одиницях (МО), і підхожий для використання як тест-токсин препарат Сі. novyi токсину. Активність тест-токсину визначають відносно стандартного препарату; активність випробовуваної протигангренозної сироватки визначають тим самим методом відносно активності тест-токсину.

Міжнародна одиниця протигангренозної сироват- ки—це специфічна активність нейтралізації CI. novyi токсину, яка міститься в зазначеній кількості міжнародного стандартного препарату, що складається з певної кількості висушеної імуносироватки коня. Еквівалент Міжнародних одиниць міжнародного стандартного препарату встановлює Всесвітня Організація Охорони Здоров'я.

Вибір випробовуваних тварин. При використанні мишей різниця в масі тіла між найважчою і найлегшою твариною не має перевищувати 5 г.

Приготування тест-токсину. Тест-токсин готують зі стерильного фільтрату культури CI. novyi, яка культивувалася у рідкому середовищі близько 5 діб. Фільтрат обробляють амонію сульфатом Р, відбирають осад, що містить токсин, висушують у вакуумі над фосфору (V) оксидом Р, розтирають у порошок і зберігають у сухому вигляді.

Вибір тест-токсину. Вибирають тест-токсин, визначаючи для мишей L+ дозу і LD^; період спостереження — 72 год. L+ доза тест-токсину має бути 0.5 мг або меньше, і кожна L+ доза має містити не менше 25 LDS0.

Визначення тест-дози токсину (L+доза). У підхожій рідині готують розчин стандартного препарату, що містить 12.5 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

У підхожій рідині готують розчин тест-токсину, що містить в 1 мл точно відому кількість тест-токсину, таку як 10 мг.

Готують суміші розчину стандартного препарату й розчину тест-токсину: кожна суміш містить по 0.8 мл розчину стандартного препарату, один із розташованих послідовно об'ємів розчину тест-токсину,

ідоводять загальний об'єм підхожою рідиною до

2.0мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по шість мишей. Внутрішньом'язово кожній миші вводять по 0.2 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 72 год.

Тест-доза токсину — це його мінімальна кількість у 0.2 мл суміші, частково нейтралізована стандартним препаратом, здатна викликати загибель усіх шести мишей у період спостереження.

Визначення активностіпротигангренозноїсировшпки.

Готують розчин стандартного препарату в підхожій

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

277

Created for http://www.uapf.com.ua

Сироватка протигангренозна (perfringens)

рілині. iuo містить 12.5 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

Готують розчин тест-токснну у підхожііі рідині, т о МІСТИТЬ 12.5 тест-лоз на мілілітр.

Готують суміші розчину тест-токснну та випробовуваної протигангренозної сироватки: кожна суміш містить по 0.8 мл розчину тест-токсину. один із розташованих послідовно об'ємів випробовуваної протигангренозної сироватки, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 2.0 мл. Також готують суміші розчинів тест-токсину і розчину стандартного препарату: кожна суміш містить по 0.8 мл розчину тест-токсину. один із розташованих послідовно об'ємів розчину стандартного препарату, центрованих за об'ємом 0.8 мл, який містить 10 МО, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 2.0 мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по шість мишей. Внутрішньом'язово кожній миші вводять по 0.2 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 72 год.

Суміш, що містить найбільший об'єм протигангренозної сироватки, який не здатен захистити мишей від загибелі, містить 10 МО. Цю кількість використовують для розрахунку активності протигангренозної сироватки у Міжнародних одиницях на мілілітр.

Результати аналізу вважаються вірогідними, якщо всі миші, яким вводили суміші, що містять 0.8 мл або менше розчину стандартного препарату, гинуть, а ті останні, яким вводили суміші, що містять більше, — виживають.

СИРОВАТКА ПРОТИГАНГРЕНОЗНА (PERFRINGENS)

Immunoserum gangraenicum (Clostridium perfringens)

GASGANGRENE ANTITOXIN (PERFRINGENS)

ВИЗНАЧЕННЯ

Сироватка протигангренозна (гангренозний антитоксин) (perfringens) — препарат, що містить сироваткові глобуліни, здатні специфічно нейтралі-

з у в а т и а-токсим, утворений Clostridium perfringens.

Отримують фракціонуванням сироватки коней або інших ссавців, імунізованих проти CI. perfringens а-токсину.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Специфічно нейтралізує утворений CI. perfringens а-токсин, знешкоджуючи його для сприйнятливих до нього тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Не менше 1500 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

Активність протигангренозної сироватки (perfringens) визначають шляхом порівняння дози, необхідноїдля захисту мишей або інших підхожих тварин від летальних ефектів, викликаних фіксованою дозою CI. perfringens токсину, з кількістю стандартного препарату протигангренозної сироватки (perfringens), необхідної для отримання такого самого захисту. Для цього порівняння потрібен стандартний препарат протигангренозної сироватки (perfringens), калібрований у Міжнародних одиницях( МО), і підхожий для використання як тест-токсин препарат CI. perfringens токсину. Активність тест-токсину визначають відносно стандартного препарату; активність випробовуваної протигангренозної сироватки визначають тим самим методом відносно активності тест-токсину.

Міжнародна одиниця протигангренозної сироватки — це специфічна активність нейтралізації CI. perfringens токсину, яка міститься в зазначеній кількості міжнародного стандартного препарату, шо складається з певної кількості висушеної імуносироватки коня. Еквівалент Міжнародних одиниць міжнародного стандартного препарату встановлює Всесвітня Організація Охорони Здоров'я.

Вибір випробовуваних тварин. При використанні мишей різниця в масі тіла між найважчою і найлегшою твариною не має перевищувати 5 г.

Приготування тест-токсину. Тест-токсин готують зі стерильного фільтрату культури CI. perfringens, яка культивувалася в рідкому середовищі близько 5 діб. Фільтрат обробляють амонію сульфатом Р, відбирають осад, що містить токсин, висушують у вакуумі над фосфору (V) оксидом Р, розтирають у порошок і зберігають у сухому вигляді.

Вибір тест-токсину. Вибирають тест-токсин, визначаючи для мишей L+дозу і LDS0; період спостереження — 48 год. L+ доза тест-токсину має бути 4 мг або меньше, і кожна L+ доза має містити не менше 20 LDS0,

Визначення тест-дози токсину (L +доза). У підхожій рідині готують розчин стандартного препарату, що містить 5 МО проти гангренозної сироватки на мілілітр.

У підхожііі рідині готують розчин тест-токсину. ЩО містить в І мл точно відому кількість тест-токсину, таку як 10 мг.

278

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

Готують суміші розчину стандартного препарату й розчину тест-токсину: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину стандартного препарату, один із розташованих послідовно об'ємів розчину тест-токсину, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші ви користовують по шість мишей. Внутрішньовенно кожній миші вводять по 0.5 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 48 год.

Тест-доза токсину — це його мінімальна кількість у 0.5 мл суміші, частково нейтралізована стандартним препаратом, здатна викликати загибель усіх шести мишей у період спостереження.

Визначення активності протигангренозної сироватки.

Готують розчин стандартного препарату в підхожій рідині, що містить 5 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

Готують розчин тест-токсину в підхожій рідині, що містить 5 тест-доз на мілілітр.

Готують суміші розчину тест-токсину та випробовуваної протигангренозної сироватки: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину, один із розташованих послідовно об'ємів випробовуваної протигангренозної сироватки, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Також готують суміші розчинів тест-токсину і розчину стандартного препарату; кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину, один із розташованих послідовно об'ємів розчину стандартного препарату, центрованих за об'ємом 2.0 мл, який містить 10 МО, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по шість мишей. Внутрішньовенно кожній миші вводять по 0.5 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 48 год.

Суміш, що містить найбільший об'єм протигангренозної сироватки, який не здатен захистити мишей від загибелі, містить 10 МО. Цю кількість використовують для розрахунку активності протигангренозної сироватки у Міжнародних одиницях на мілілітр.

Результати аналізу вважаються вірогідними, якщо всі миші, яким вводили суміші, що містять 2.0 мл або менше розчину стандартного препарату, гинуть, а ті останні, яким вводили суміші, що містять більше, - виживають.

Сироватка протигангренозна (septicum)

СИРОВАТКА ПРОТИГАНГРЕНОЗНА (SEPTICUM)

Immunoserum gangraenicum (Clostridium septicum)

GAS-GANGRENE ANTITOXIN (SEPTICUM)

ВИЗНАЧЕННЯ

Сироватка протигангренозна (гангренозний антитоксин) (septicum) — препарат, що містить сироваткові глобуліни, здатні специфічно нейтралізувати а-токсин, утворений Clostridium septicum. Отримують фракціонуванням сироватки коней або інших ссавців, імунізованих проти CI. septicum а-токсину.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Специфічно нейтралізує утворений СІ. septicum а-токсин, знешкоджуючи його для сприйнятливих до нього тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Не менше 1500 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

Активність протигангренозної сироватки (septicum) визначають шляхом порівняння дози, необхідної для захисту мишей або інших підхожих тварин від летальних ефектів, викликаних фіксованою дозою CI septicum токсину, з кількістю стандартного препарату протигангренозної сироватки (septicum), необхідної для отримання такого самого захисту. Для цього порівняння потрібен стандартний препарат протигангренозної сироватки (septicum), калібрований у Міжнародних одиницях (МО), і підхожий для використання як тест-токсин препарат Сі. septicum токсину. Активність тест-токсину визначають відносно стандартного препарату; активність випробовуваної протигангренозної сироватки визначають тим самим методом відносно активності тест-токсину.

Міжнародна одиниця протигангренозної сироватки — це специфічна активність нейтралізації СІ. septicum токсину, яка міститься в зазначеній кількості міжнародного стандартного препарату, що складається з певної кількості висушеної імуносироватки коня. Еквівалент Міжнародних одиниць міжнародного стандартного препарату встановлює Всесвітня Організація Охорони Здоров'я.

Вибір випробовуванихтварин. При використанні мишей різниця в масі тіла між найважчою і найлегшою твариною не має перевищувати 5 г.

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

279

Created for http://www.uapf.com.ua

С и р о в а т ка протигангренозна, з м і т а н а

Приготування тест-токсину. Тест-токсин готують зі стерильного фільтрату культури Сі septicum. яка культиm-валася в рідкому середовищі близько 5 діб. Фільтрат обробляють амонію сульфатом Р. відбирають осад, що містить токсин, висушують у вакуумі над фосфору (1 оксидом Р. розтирають у порошок і зберігають у сухому вигляді.

Вибір тест-токсину. Вибирають тест-токсин. визначаючи для мишей L+ дозу і LD^; період спостереження — 72 год. L+ доза тест-токсину має бути 0.5 мг або меньше. і кожна L+ доза має містити не менше 25 LD^.

Визначення тест-дози токсину (L+ доза). У підхожій рідині готують розчин стандартного препарату, що містить 5 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

У підхожій рідині готують розчин тест-токсину, ЩО містить в 1 мл точно відому кількість тест-токсину, таку як 20 мг.

Готують суміші розчину стандартного препарату й розчину тест-токсину: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину стандартного препарату, один із розташованих послідовно об'ємів розчину тест-токсину, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по шість мишей. Внутрішньовенно кожній миші вводять по 0.5 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 72 год.

Тест-доза токсину — це його мінімальна кількість у 0.5 мл суміші, частково нейтралізована стандартним препаратом, здатна викликати загибель усіх шести мишей у період спостереження.

Визначення активності протигангренозної сироватки.

Готують розчин стандартного препарату в підхожій рідині, що містить 5 МО протигангренозної сироватки на мілілітр.

Готують розчин тест-токсину в підхожій рідині, що містить 5 тест-доз на мілілітр.

Готують суміші розчину тест-токсину та випробовуваної протигангренозної сироватки: кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину, один із розташованих послідовно об'ємів випробовуваної протигангренозної сироватки, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Також готують суміші розчинів тест-токсину і розчину стандартного препарату; кожна суміш містить по 2.0 мл розчину тест-токсину, один із розташованих послідовно об'ємів розчину стандартного препарату, центрованих за об'ємом 2.0 мл, який містить 10 МО, і доводять загальний об'єм підхожою рідиною до 5.0 мл. Суміші витримують при кімнатній температурі у захищеному від світла місці протягом 60 хв. Для кожної суміші використовують по шість мишей. Внутрішньовенно кожній миші вводять по 0.5 мл суміші. За мишами спостерігають протягом 72 год.

Суміш, що містить найбільший об'єм протигангренозної сироватки. який не здатен захистити мишей

від загибелі, містить 10 МО. Цю кількість використовуютьдля розрахунку активності проти гангренозної сироватки у Міжнародних одиницях на мілілітр.

Результати аналізу вважаються вірогідними, якшо всі миші, яким вводили суміші, що містять 2.0 мл або менше розчину стандартного препарату, гинуть, а ті останні, яким вводили суміші, що містять більше, — виживають.

СИРОВАТКА ПРОТИГАНГРЕНОЗНА, ЗМІШАНА

Immunoserum gangraenicum mixtum

GAS-GANGRENE ANTITOXIN (MIXED)

ВИЗНАЧЕННЯ

Сироватка протигангренозна, змішана (гангренозний антитоксин) готується змішуванням протигангренозної сироватки (novyi), протигангренозної сироватки (perfringens) і протигангренозної сироватки (septicum) у відповідних кількостях.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

Специфічно нейтралізує а-токсини, утворені Clostridium novyi (колишня номенклатура — Clostridium oedematiens), Clostridium perfringens і Clostridium septicum, знешкоджуючи їх для сприйнятливих до них тварин.

КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ

Не менше 1000 МО протигангренозної сироватки (novyi) на мілілітр; не менше 1000 МО протигангренозної сироватки (perfringens) на мілілітр; не менше 500 МО протигангренозної сироватки (septicum) на мілілітр.

Проводять кількісне визначення кожного компоненту. як зазначено у відповідних окремих статтях

« Сироватка протигангренозна (novvi)», « Сироватка протигангренозна (perfringens)» і« Сироватка протигангренозна (septicum)».

280

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4