Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Основні принципи педагогічної антропології. Методи дослідження педагогічної антропології: Аналіз і синтез, герменевтика, інші методи.

У науці важливий не тільки результат, але і спосіб, яким цей результат був отриманий. Потрібні докази, потрібні процедури, потрібен метод. Наука остільки наука, оскільки вона має в своєму розпорядженні методом придбання та перевірки, вдосконалення та уточнення знання. 

Саме метод дозволяє науці вирішувати її завдання, розробляти свою проблематику. 

Метод педагогічної антропології покликаний: 1) аналітично досліджувати людину як вихователя і воспитуемого; 2) синтезувати дані різних областей людинознавства; 3) паралельно здійснювати їхню педагогічну інтерпретацію; 4) дослідними та експериментальними шляхами вивчати численні факти, фактори, процеси і явища змін до особистості та в колективах; 5) будувати дедуктивно-гіпотетичні і індуктивно-емпіричні моделі і теорії - системи основних ідей у межах свого предмета.Давати цілісне уявлення про закономірності в своїй області пізнання.

Аналіз. Головний метод педагогічної антропології - історичний. 

Використання педагогічної антропологією даних і результатів історії полегшується, зокрема за допомогою їх порівняльного аналізу. 

У "світовому процесі наслідування" педагогіка не може не побачити як пояснень безлічі видів виховної та навчальної практики, так і величезного резерву для корисних і доречних запозичень.Одночасно педагогіка набуває в результаті порівняльно-історичних досліджень міцні основи для використання національних традицій, всього попереднього ходу суспільного розвитку. 

Синтез. Дані конкретних наук про людину тільки тоді можуть бути засвоєні педагогікою, коли їх синтез доведений до перетворення їх у поняття. Постійно розвиваючись система таких понять дозволяє будувати предмет педагогічної антропології як необхідного "посередника" між педагогікою і всім різноманіттям людинознавства. Понятійна система педагогічної антропології, як і всяка інша, будується за допомогою загальних методів науки: аналізу, синтезу, порівняння, аналогії, індукції, дедукції та ін 

Цей синтез педагогічна антропологія здійснює, зокрема, за допомогою герменевтики. 

Герменевтичний метод у педагогічній антропології необхідний, оскільки він дає розуміння природи людини.

Роздуми над подібними питаннями суть педагогічне тлумачення, або тлумачення, історії. У науці тлумачення називається герменевтикою. Герменевтика - тлумачення текстів та вчення про принципи їхньої інтерпретації. Інтерпретувати - значить, розкрити зміст, зміст чого-небудь. 

Педагогічне тлумачення - це пояснення того, чому і чому дане явище чи процес значимі для педагогіки. Значущі, тобто важливі, значні в педагогічній діяльності. Значущі, тобто мають зміст, цінне для виховання. 

Інші методи

Біографічний метод. Потрібен педагогічної антропології для вивчення розвитку особистості в єдності з соціальною історією. 

Казусні метод (вивчення окремих випадків). Корисний при дослідженні нетипових і типових конкретних доль, характерів, педагогічних ситуацій.

В ході безпосереднього вивчення педагогом-антропологом свого об'єкта особливе значення набувають спостереження. Як масові, так і одиночні, як із застосуванням опитувальних листів, так і без них. Зазначені теоретичні методи дослідження отримують своє евристичне значення в поєднанні здосвідченими і експериментальними. 

Статистико-математичний апарат педагогічно-антропологічних досліджень відрізняється підвищеною строгістю вимог до планування експерименту, збору даних та їх коректної обробці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]