Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Педагогічна антропологія на початку ххі століття

Проблематика сучасної педагогічної антропології відрізняється безпрецедентною широтою. Людина як вихователь і вихованець вивчається нині в контекстах різних країн, культур, в різні історичні епохи. Під час війни і в роки розквіту країни, на всіх щаблях соціальної драбини. 

Особливо швидко розвивається педагогічна антропологія в Німеччині, США, Франції, Японії, Англії, Південній Кореї. Серед великого числа тим, яким присвячені дослідження, книги та статті, конференції та з'їзди по педагогічної антропології, назвемо лише найбільш інтенсивно розробляються мотиви. 

Теорія, концепції та методологія педагогічної антропологи і. Основа інтегральної педагогічної антропології сьогодні - типи відносин людини до людини й людства. Вони розглядаються в просторі життєдіяльності, просторі досвіду і просторі часу - з історичними і систематичними прикладами. 

Педагогічна антропологія стає загальновизнаним вмістилищем філо-і онтогенетично (біо-та культуросообразность) передумов виховання. Вивчаються емпіричні, інтерпретаційні та нормативні аспекти педагогічної антропології. 

Міждисциплінарна природа педагогічної антропологи і. Досліджуються безпосередні зв'язки між філософською антропологією і педагогікою. З позицій філософської антропології розглядається місце освіти у феномені людини. 

Величезна увага в сучасній педагогічній антропології приділяється зв'язкам педагогіки і політики.Вивчається вічний замкнуте коло: влада, виховання, дитина; дитина, виховання, влада. Світова художня література остаточно стала джерелом антрополого-педагогічних знань про дитину, її культурі й вихованні. Прикладна педагогічна антропологія характеризується еволюційним підходом до дитини. 

Буття дитини в екзистенціальному та феноменологічному зрізу х. Останнім часом з'являються дослідження, що зіставляють спостереження над дітьми з їх сприйняттям власного життя, з їх пережитим буттям і його усвідомленням. 

Педагогічне людинознавство займається феноменологією почуттів, мислення і волі дітей різного віку. Вивчається роль самопочуття, здоров'я і нездоров'я у розвитку дітей. 

Глибоко вивчаються здібності дитини, працездатність як всеопределяющім творче якість.Інгібітори працездатності: страхи, лінь, невдачі і т.д. Особливості мислення у дітей різного віку та різного досвіду. Задоволення і труднощі розумового процесу. Помилки та їх значення. Поведінка, настрої, мотиви дій і бездіяльності дитини. Його цінності та відносини. Добрі і злі інтенції дітей. Прояви доброго і злого в дитині. Їх значення для подальшого життя людини. 

Педагогічно-антропологічна теорія Я-концепції. 

Природа вчення. Облік відносин між дитиною, учителем і змістом освіти. Роль протиріч у вихованні та навчанні. Виховання почуттів.Саморозвиток. Вплив школи на дитину з цілісних психофізіологічних позицій. Послідовне, систематичне і строге вивчення механізмів, за якими в школі вбивають радість і щастя навчатися. 

В кінці XX-початку XXI ст. швидко розвивається педагогічна педіатрія, або педіатрія поведінки, - комплексна теорія і прикладне знання про педагогічні хворобах і їх лікуванні.Педіатрія поведінки спочатку будується на базі педології та педагогічної антропології (Марк Борнштейн, Дженіс Л. Женевро, Вільям Б. Керей та ін.) 

Таким чином, педагогічна антропологія вступила в XXI в. цілком склалася і вельми широкої міждисциплінарної областю знання. При всьому розкиді готівки дефініцій, категорій та понять педагогічної антропології в ній ясно помітний специфічний предмет - основна проблематика, джерела та методи наукової розробки. 

Сучасна педагогічна антропологія - не тільки теоретична, але і прикладна наукова дисципліна. Її матеріали та висновки мають безпосередній вихід у широку педагогічну практику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]