Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Дитинство як особливий період. Проблеми дитинства у сучасному світі.

Дитинство – це особливий період життя людини, особлива фаза в психофізичному і в соціальному дозріванні. У цей період визначаються основні межі розвитку індивіда, формується і закладається фундамент особи. Дитинство – це період становлення дитини повноцінною людиною [5].

Дитинство і дитина не просто детерміновані типом культури, але й базуються на ній.

Усвідомлення соціокультурних підстав процесу вкорінення дитини в культурі відкриває нові можливості осмислення і реконструкції фундаменту як культури, так і соціуму.

Дитинство визначає соціокультурний потенціал майбутньої людини, можливість його

втілення, тому осмислення проблем дитинства на сучасному етапі сприяє вирішенню проблем сьогодення і здійсненню найбільш конструктивного проектування майбутнього.

Всім давно відомо, що легше створити щось нове, ніж виправляти помилки або переформатовувати старе. Таким кристально чистим матеріалом є наші діти, свідомість яких, завдяки віковим і природним особливостям, відкрита для всього нового. Тому наше завдання – максимально використовувати ці особливості для безболісної адаптації дітей до дорослого життя після закінчення школи. Вони повинні уміти легко виходити з важких і конфліктних ситуацій, розумно реагувати на зміни постійно змінного світу [6].

Модернізаційні процеси в освіті, які протікають в умовах кризи шкільного, суспільного, родинного виховання, руйнування освітньо-виховної парадигми минулого століття, яка виявила свою нездатність і надалі бути основою як відтворення, так і розвитку сучасних людських співтовариств, і створення елементів нової педагогічної парадигми, яка ще не склалася, роблять необхідним соціально-філософське осмислення проблем дитинства і дитини.

Нові трансформаційні процеси в царині освіти не вирішують гостроти проблеми соціалізації: зайнятості, здобування освіти, що гарантує фахівцю можливість реалізувати себе як особу в своїй рідній країні [5, с. 4], оскільки головним завданням сучасної системи освіти є не стільки ефективна соціалізація з метою адаптації до соціальних форм існування культурних людських співтовариств, скільки ефективна інкультурація, здатна забезпечити справжню соціальну культуру утворюючих її людей.

Окрім цього, кризисні явища в процесах економічного і політичного реформування України також неоднозначно впливають на духовно-етичне і правове виховання молодого покоління.

Дитина існує в умовах світу, який динамічно розвивається, в ситуації зіткнення культур, традицій, релігій. Вона стикається з різного роду проблемами, завданнями, стресовими ситуаціями.

Раніше існуючі орієнтири, вказівки зверху, іншими словами, інструменти, які були завжди під рукою у людини недавнього минулого, в умовах посттоталітарного суспільства, не працюють. У ситуації сучасного світу вже не досить знати приклади з історії, «героїчного минулого», літератури, щоб стати повноцінним громадянином сучасного суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]